Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaepidemia on rauhoittumassa, mutta tartuntoja on kuitenkin edelleen paljon – muuntoviruksia todettu koko maassa

Uusien koronatartuntojen määrä on kääntynyt viimeisen viiden viikon aikana selvästi laskuun. Epidemia on Suomessa selvästi rauhoittumassa.

Näin kerrottiin sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa torstaina. Tilaisuudessa todettiin suositusten ja rajoitusten sekä ravintoloiden sulkemisen vaikuttaneen selvästi ja estäneen tartuntoja.

Tartuntoja on kuitenkin edelleen paljon, joten tilanne voi jälleen nopeastikin heiketä, jos ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät lähiviikkoina merkittävästi ja virus pääsee leviämään väestössä vapaammin.

Tällä haavaa todettujen tartuntojen määrä vastaa viime vuodenvaihteen ja loka-marraskuun 2020 tilannetta. Herkemmin tarttuvia muuntoviruksia on todettu koko maassa.

Suotuisan kehityksen jatkamiseksi rajoituksia on syytä purkaa asteittain ja tartuntojen määrän kehitystä seuraten, tilannekatsauksessa todettiin.

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime viikolla yli 1 900 uutta tapausta, mikä on noin 600 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 35 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun luku edellisellä viikolla oli 46.

Viime viikon tartunnat vähenivät 60 prosenttia maaliskuun toisesta viikosta, jolloin tapausmäärä oli koko epidemia-ajan korkein.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,75-0,90, mikä on samaa tasoa kuin viime viikolla.

Koronatestejä tehtiin viime viikolla noin 104 000 kappaletta. Otettujen näytteiden määrä on tasaisesti pienentynyt viimeisen kuukauden aikana. Myös positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä on pienentynyt viimeisen kuukauden ajan, viime viikolla osuus oli noin 1,8 prosenttia.

Koko maassa uusien kotimaisten tartuntojen tartunnanlähde selvisi yli 70 prosentissa tartunnoista.

Viime viikolla ulkomailla saatujen tartuntojen osuus oli 5,5 prosenttia. Näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli edellisen viikon tapaan 1,4 prosenttia kaikista tartunnoista.

Covid-19 -rokotteiden arvioidaan vähentäneen sairaalahoidon tarvetta. Yli 85 prosenttia koko maan 70 vuotta täyttäneistä on saanut yhden rokoteannoksen.

Lääketieteellisten riskiryhmien arvioidaan pääosin saaneen ensimmäisen annoksensa toukokuun puoliväliin mennessä.

Sairaanhoidon kuormitus oli suurimmillaan maaliskuun lopulla ennen pääsiäistä eli viikoilla 12 ja 13. Tästä sairaalahoidon yhteenlaskettu potilasmäärä on pienentynyt puoleen.

Tehohoidon potilasmäärä on viimeisen viikon aikana määrä pysynyt melko vakaana. Keskiviikkona 21. huhtikuuta tehohoidossa oli 35 potilasta, perusterveydenhuollon osastoilla oli 38 ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 69 covid-19 -potilasta.

Yhteensä sairaalahoidossa oli 142 potilasta koronataudin vuoksi. Sairaalahoidon tarpeen ennustetaan tulevina viikkoina edelleen vähenevän.

Tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli keskiviikkoon 21. huhtikuuta mennessä raportoitu yhteensä 899.