Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ostatko pikkutavaraa verkosta Kiinasta tai muualta EU:n ulkopuolelta? Iso muutos on tulossa – vaikuttaa jo toukokuussa tehtyihin tilauksiin

Verkosta ostaminen muuttuu kahden kuukauden kuluttua. Kaikista Euroopan unionin ulkopuolelta toimitettavista tavaroista on maksettava arvonlisävero ja ne on tullattava.

Tällä haavaa enintään 22 euron lähetykset ovat pääasiassa verovapaita, mutta heinäkuun alussa tilanne muuttuu, muistuttaa Tulli.

Eduskunta on hyväksynyt arvonlisäverouudistukseen liittyvän lakimuutoksen. Verkkokaupan arvonlisäverouudistus on yhteinen koko EU-alueella. Tavoitteena ovat tasavertaisemmat kilpailuedellytykset kotimaisille ja muille unionin alueen yrityksille verrattuna EU:n ulkopuolisiin verkkokauppamyyjiin.

Heinäkuun 1. päivästä lähtien kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat – myös enintään 22 euron arvoiset lähetykset – on tullattava, ja niistä on maksettava arvonlisävero.

– Muutos koskee vuositasolla miljoonia paketteja. Suomeen tilataan paljon ostoksia esimerkiksi Kiinasta, USA:sta ja Isosta-Britanniasta, josta tuli vuodenvaihteessa brexitin myötä täysimääräisesti EU:n ulkopuolinen maa, sanoo tulliylitarkastaja Nadja Painokallio Tullin tiedotteessa.

Painokallio neuvoo, että ostajan on helppo arvioida tavaran hinnan päälle tulevat maahantuontiverot ennen tilausta Tullilaskurissa.

Kun lähetyksen tavaroiden arvo ilman kuljetuskustannuksia on enintään 150 euroa, voi arvonlisäveron maksaminen jatkossa hoitua joissain tapauksissa myös ostoksen yhteydessä. Tämä edellyttää, että verkkokauppamyyjä on rekisteröitynyt EU:n yhteiseen arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmään.

Tällöin myös tullaus saattaa tapahtua tilaajan näkökulmasta käytännössä automaattisesti Postin tai muun kuljetusyrityksen kautta, ja lähetys tulee perille kuten ennenkin.

Pikkuostos voi osoittautua odotettua kalliimmaksi, jos se on tilattu toukokuussa, huomauttaa Tulli. Vain paketin saapumispäivällä on nimittäin merkitystä.

Muutos koskee kaikkia heinäkuun alun jälkeen saapuvia tavaroita, vaikka ne olisi tilattu jo ennen heinäkuuta. Tämä kannattaa ottaa huomioon ostoksia tehdessä jo alkukesästä, sillä verkkokauppojen toimitusajat ovat toisinaan pitkiä.

Tilaajan vastuulla on selvittää, mitä rajoituksia ja velvollisuuksia tavaran tilaamiseen liittyy.