Kuolleiden määrä kasvoi viime vuonna – naisten ja miesten lähtöiässä näkyy selvä ero

Viime vuonna kuoli runsaat puolitoista tuhatta ihmistä enemmän kuin edellisvuonna. Miehet kuolivat nuorempina kuin naiset.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna kuolleita oli 55 488, mikä on 1 539 enemmän kuin vuonna 2019.

Kuolleet miehet olivat viime vuonna keskimäärin 75,3-vuotiaita ja naiset 82,1-vuotiaita. Naiset kuolivat keskimäärin 6,9 vuotta vanhempina kuin miehet.

Nuorissa ikäluokissa enemmistö kuolleista oli miehiä, mutta 83-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa ikäluokissa kuolleista naisia oli miehiä enemmän.

Tilastokeskuksen mukaan kuoliniän mediaani oli miehillä 77,8 ja naisilla 85,5 vuotta. Mediaani kuvaa keskimmäistä arvoa, eli puolet kuolleista kuoli mediaanikuolinikää nuoremmassa ja puolet mediaanikuolinikää vanhemmassa iässä.

Vastasyntyneen elinajanodote oli pojilla 79 vuotta ja tytöillä 84,6 vuotta viime vuonna.

Pojilla elinajanodote laski 0,13 vuodella ja tytöillä nousi 0,09 vuotta verrattuna vuoteen 2019.

Vastasyntyneen elinajanodote kertoo kuinka monta vuotta 0-vuotias eläisi keskimäärin, jos kuolleisuus pysyisi nykyisellä tasollaan.

Imeväiskuolleiden määrä oli jälleen ennätysalhainen. Viime vuonna imeväiskuolleita eli alle vuoden ikäisenä kuolleita lapsia oli 83. Määrä on pienin itsenäisen Suomen historiassa jo toista vuotta peräkkäin. Vuonna 2019 määrä oli 96.

Imeväiskuolleiden määrä tuhatta elävänä syntynyttä lasta kohden vuonna 2020 oli 1,8, joka on 0,3 promillea alhaisempi kuin edellisvuonna.

Poikien imeväiskuolleisuusluku, 2,1 promillea, oli hieman korkeampi kuin tytöillä, 1,5 promillea.

Imeväiskuolleisuusluku oli mittaushistorian pienin vuonna 2015, jolloin se oli 1,7 promillea. Tällöin imeväiskuolleita oli 97.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut