Kiinalaiskorttelin historialliset puukerrostalot saivat purkutuomion

Kiinanmäen vuokratalot on tyhjennetty ja tullaan myöhemmin purkamaan. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Sipoon Sanomien paperilehdessä viime viikolla (29.4.2021) julkaistu uutinen entisen Nikkilän sairaalan alueella olevista puukerrostaloista herätti keskustelua niin alueen nimestä kuin nimen alkuperästä.

Toisin kuin paperilehdessä julkaistussa lähtösivun vinkissä väitettiin, puurakennuksilla ei suinkaan ole ikää yli sataa vuotta, sillä ne valmistuivat syksyllä vuonna 1949.

Alueen nimestä liikkuu eri käyttömuotoja. Sitä on kutsuttu niin Kiinanmäeksi, Kiinalaiskortteliksi kuin pelkäksi Kiinaksi.

Paperilehden uutisessa kerrottiin, että Öljytien lähellä sijaitsevan alueen nimi juontaa juurensa aina vuoteen 1916, jolloin Sipooseen saapui kiinalaisia siirtotyöläisiä.

Saman tarinan on kuullut myös sairaalan talouspäällikkönä vuodesta 1972 lähtien työskennellyt Kauko Virtanen. Nykyisin hän toimii Nikkilän sairaalan perinne- ja kulttuuriyhdistyksen puheenjohtajana.

– Kiinan talot rakennettiin sotien jälkeen, 1940-luvun loppupuolella sairaalan työntekijöille. Alueella sijaitsi aikanaan myös karjanhoidon käytössä ollut navetta. Se sai uuden kerroksen punamultamaalia vielä 1990-luvulla, jolloin maalautin sen virolaisella työmiehellä, Virtanen muistelee.

Nikkilän sairaalan historiaa tutkineella Sirkka-Liisa Tuovisella on erilaista tietoa alueen nimen alkuperästä. Tuovinen julkaisi vuonna 2009 Nikkilän sairaalan historiikin Inhimillinen Nikkilä – Helsingin suuri mielisairaala Sipoossa 1914–1999.

Kirjan mukaan rakennusmiehet ristivät talot jo rakennusvaiheessa Kiinaksi, koska tiesivät, että taloihin muuttaa perheitä.

– "Kiinalaiskorttelissa" oli kaksi kaksikerroksista puurakennusta, joissa oli yhteensä kahdeksan asuntoa. Neljäänkymmeneen neliöön mahtui huone, keittiö ja alkovi, kirjassa kerrotaan.

Toisen asunnon pääty paloi tulipalossa vuonna 1961.

– Tietojeni mukaan tulipalo syttyi joulukuusen kynttilöistä. Silloin käytettiin vielä oikeita kynttilöitä, Kauko Virtanen sanoo.

Vaikka puutalojen historiasta liikkuu erilaista tarinaa, niiden tulevaisuus sen sijaan on selvillä. Kunta aikoo purkaa kiinteistöt.

Tilapalvelupäällikkö Juha Pohjonen kertoo, että talot ovat päässeet rapistumaan. Asuntoja tyhjennettiin kahteen eri otteeseen ja viimeisetkin asukkaat lähtivät vuosi sitten.

Pohjonen ei vielä tiedä milloin purku tapahtuu.

– Nyt on käynnissä Talman entisen koulun B-osan purku. Sen jälkeen puretaan Leppätien entinen päiväkoti sekä yläkoulun entinen liikuntasali, kun uusi sali valmistuu.

– Lisäksi puretaan saadun rahoituksen mukaan myös muita kiinteistöhankintojen yhteydessä tulleita huonokuntoisia asuinrakennuksia.

Lue myös: Kiinalainen siirtotyövoima mullisti sipoolaisten elämän sata vuotta sitten

Lue myös: Nikkilän entisen sairaalan tiloissa asuu jo 450 sipoolaista – "Hyvin olen viihtynyt, vaikka kuulin vasta jälkikäteen, että kodissani säilytettiin ruumiita"

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut