Kartanon alueen suosittua frisbeegolfrataa on tarkoitus laajentaa – sijainti tuottaa kuitenkin päänvaivaa

Kartano: Alueelle ilmestyneet tolpat liittyvät pohjatutkimuksiin, eivätkä tarkoita rakentamisen aloittamista. Frisbeegolfradan laajennus odottaa kaavan etenemistä.

Kartanon alueella oleva frisbeegolfrata on hyvin suosittu. Takana näkyville pelloille on suunniteltu asuntorakentamista. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Ely-keskus on myöntänyt kunnille valtionavustusta lähivirkistysalueiden kehittämiseen. Sipoolle myönnettiin tälle vuodelle avustusta 33 750 euroa käytettäväksi Nikkilän kartanon ulkoilupolun uudistamiseen. Myös kunta käyttää suunnilleen saman verran rahaa.

Lisäksi vapaa-ajanjaosto on varannut rahaa täysimittaisen, 18-väyläisen frisbeegolfradan rakentamiseen Nikkilän kartanon alueelle, jossa on nyt 12-väyläinen rata. Tämä suunnitelma menee kuitenkin todennäköisesti uusiksi, koska alueelle suunniteltu asuntorakentaminen ei anna mahdollisuuksia radan säilyttämiseen nykyisellä paikallaan.

Sipoon kunnan liikuntapalvelupäällikkö Piritta Forsell kertoo, että ulkoilupolkujen kunnostus tapahtuu alueella, joka tulee säilymään tulevaisuudessakin.

– Se on yhteishanke, jota me olemme tekemässä katu- ja viheryksikön kanssa.

Kartanon alueella tulee olemaan runsaasti viheralueita, joille voidaan rakentaa uusia reittejä. Myös nykyisiä reittejä voidaan osin hyödyntää. Lisäksi esimerkiksi peltojen keskelle jäävä metsäsaareke tulee säilymään. Osa kunnostustöistä koskeekin sen alueella olevia polkuja. Eniten rahaa nielevät portaiden ja sillan parantaminen Ollbäckenin puron yli ja sen varrella.

– Eteläinen silta on kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta siinä ei ole kaidetta. Pohjoinen puronylitys on sen sijaan todella huonossa kunnossa. Kyseessä on puusilta, joka on kipeästi uusimisen tarpeessa. Samoin siitä ylös nousevat portaat, jotka on tarkoitus uusia. Sillan ja portaiden rakentaminen vie ylivoimaisesti suurimman osan kustannuksista.

Suunnitelmissa on myös uuden polkuyhteyden rakentaminen metsäsaarekkeelta ulkoilureitille.

– Metsäsaarekkeella on myös ulkokuntoilupaikka, jossa meillä on vanhat, puiset kuntoilulaitteet. Ne ovat elinkaarensa päässä ja ne uusitaan.

Piritta Forsell vakuuttaa, että töitä ei tulla tekemään sellaisella alueella, joka jää rakentamisen alle. Kuntopolun pohjoisosa säilyy, mutta se on mäkisempää kuin rakentamiseen suunniteltu eteläosa. Sen vuoksi eteläosaankin on Forsellin mukaan saatava hyvät ulkoilu- ja hiihtoreitit.

– Meidän pitää kuulla ihmisten tarpeita. Ihmisten pitää päästä liikkumaan. Pohjoislenkki toimii hyvin aktiivisille liikkujille, mutta eivät kaikki halua kiivetä korkeita mäkiä tai kunto tai jalat eivät muuten kestä. Tarvitaan myös tasaisempaa maastoa. Myös hiihto on todella suosittua, sen osoitti mennyt talvi.

Forsell uskoo, että kaavan seuraavaan vaiheeseen saadaan niin hyvä vaihtoehto kuin mahdollista ja päättäjät sitten päättävät onko se riittävän hyvä.

Kuntoratojen kunnostuksen lisäksi liikunnan investointien peruskorjausmäärärahasta on myönnetty rahaa myös Nikkilän frisbeegolfradan laajentamiseen. Forsellin mukaan siinä vaiheessa, kun laajennuksesta tehtiin esitys vapaa-ajanjaostolle, ei Kartanon alueen luonnos ollut vielä tiedossa. Nyt näyttää siltä, että rataa ei voi laajentaa nykyiselle paikalle.

– Meidän pitää nyt pitää tuumaustauko ja odottaa kaavan etenemistä.

Forsell arvelee, että täysmittainen frisbeegolfrata täytyy suunnitella jonnekin muualle Sipooseen, ehkä hieman etelämmäksi.

– Tarvitsemme tähän kaavoituksen apua, jotta rataa ei jouduttaisi uudelleen siirtämään.

– Tarve on joka tapauksessa täysmittaiselle 18-väyläiselle frisbeegolfradalle, sillä frisbeegolf on todella suosittu laji. Radat ovat ääriään myöten täynnä. Niitä käytetään jopa talviaikaan riippumatta lumitilanteesta. Laji on varsinkin nuorten, erityisesti nuorten miesten suosiossa ja erittäin hyvää liikuntaa kaiken ikäisille.

Pohjatutkimukset alueella ovat valmiit ensi viikon alkupuolella. Sitä varten alueelle on pystytetty kairakeppejä. Riitta Ketola

Nikkilän kartanon alueelle on noussut tolppia, joiden merkitystä on ihmetelty muun muassa Nikkilän Facebook-ryhmässä. Osa on pelästynyt, että rakentamista ollaan jo aloittamassa. Tekninen johtaja Ilari Myllyvirta toteaa, että ei rakentamista tokikaan olla vielä aloittamassa.

– Nikkilän Kartanon kaavaluonnoksen ja -ehdotuksen aikana tehdään kunnallistekniikan esi- ja yleissuunnitelma, jotta tiedetään mitä yleiset alueet eli katu-, puisto-, viher- ja liikunta-alueet maksavat ja miten ne toteuteaan.

Esi- ja yleissuunnitelma laaditaan kahtena eri toimeksiantona. Toinen on Nikkilän Kartanon kaava-alueen asunto-osio. Toinen liittyy Ollbäckenin ojan ylitykseen ja radan alitukseen.

– Jotta nämä suunnitelmat saadaan tehtyä niin huolella, että siitä saadaan selville oikeat kustannukset, niin siellä täytyy tehdä pohjatutkimuksia. Ne on tilattu myös kahtena eri työnä, kertoo Myllyvirta.

Niistäkin toinen liittyy asuntoalueeseen ja toinen radan alitukseen sekä Ollbäckenin ojan ylitykseen.

– Alueella maata viljeleviltä maanviljelijöiltä on haettu luvat ja tutkimukset pyritään tekemään ennen kasvukautta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut