Jaosto otti kantaa sivuasuntojen sijaintiin: Oltava selvästi samassa pihapiirissä kuin päärakennus

Päätöksenteko: Maankäyttöjaosto otti kantaa sivuasuntoihin.

Sivuasunnot halutaan aidosti usean sukupolven käyttöön. arkistokuva/Riitta Ketola

Riitta Ketola

Sivuasunnon toteuttaminen on ohjattava tiukasti päärakennukseen tukeutuvaksi, samaan pihapiiriin.

Sivuasunnoista ei pidä muodostua niin sanottua omaa rakennuspaikaa, vaan se aidosti toteuttaa alkuperäistä ajatusta useamman sukupolven asumisesta samassa pihapiirissä.

Tätä mieltä on maankäyttöjaosto, joka antoi lausuntonsa Sipoon kunnan rakennusvalvonnalle. Se oli pyytänyt lausuntoa koskien rakennusjärjestyksen täydentämisehdotusta sivuasuntomääräyksellä.

Asiasta jouduttiin myös äänestämään.

Alkuperäisessä esityksessä todettiin, että sivuasunnon toteuttaminen on ohjattava tiukasti päärakennukseen tukeutuvaksi, samaan pihapiiriin, asettamalla esimerkiksi 20 metriä maksimietäisyydeksi päärakennuksen ja sivurakennuksen välillä.

Samoin esitettiin, että sivuasuntojen enimmäiskoon tulisi olla kaikissa tapauksissa 80 kerrosneliötä, mikä varmistaisi osaltaan sen, ettei sivuasunnosta muodostu ns. omaa rakennuspaikkaa, vaan se aidosti toteuttaa sen alkuperäistä ajatusta useamman sukupolven asumisesta samassa pihapiirissä.

Jaoston puheenjohtaja Juhani Rantala (kok.) ehdotti, että numeraaliset luvut otetaan lausunnosta pois. Mia Wikström (r.) ja Kjell Grönqvist (sd.) kannattivat Rantalan ehdotusta.

Äänestyksessä Rantalan esitys voitti äänin 4–1, sillä myös Henrik Möller (r.) asettui sitä kannattamaan.

Lauri Kajander (vihr.) oli ainoa, joka olisi halunnut säilyttää sivuasunnon kerrosneliömäärän ja etäisyyden päärakennukseen.

Kajander ehdotti, että lausuntoon lisättäisiin seuraavat lauseet: “Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan asemakaava-alueen ulkopuolella rakennuspaikan vähimmäiskoon on oltava 2 000 neliömetriä. Sivuasuntojen rakentamista ei tule sallia alle 2 000 neliömetrin kiinteistöillä.”

Kajanderin ehdotus raukesi kannattamattomana.

Sipoon kunnan nykyinen rakennusjärjestys tuli voimaan 15.1.2020. Voimaantuloa edelsi valtuuston 11.12.2017 hyväksymä rakennusjärjestys, josta valitettiin.

Valitusten seurauksena rakennusjärjestyksestä kumottiin kokonaan sivuasuntoa koskeva määräys.

Nyt kunnan tavoitteena on täydentää rakennusjärjestystä uudella sivuasuntomääräyksellä Helsingin hallinto-oikeuden ja Korkeimman hallinto-oikeuden perustelut huomioon ottaen.

Kunnassa voimassa oleviin yleiskaavoihin sisältyy omat sivuasuntomääräyksensä lukuun ottamatta saariston ja rannikon osayleiskaavaa, jossa viitataan rakennuspaikan rakentamisen määrän osalta rakennusjärjestykseen ja Talman osayleiskaava, jossa sivuasuntomääräystä ei ole lainkaan.

Rakennusjärjestyksen täydennyksellä on tarkoitus saattaa sivuasuntomääräys rakennusjärjestyksen kautta voimaan myös näillä alueilla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut