Autojen romutuspalkkioihin varatut rahat loppuivat ennätysajassa – eniten vetää sähköpyörän hankintatuki

Kuvituskuva. Jussi Lopperi
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Auton romutuspalkkion suosio on ollut niin valtava, että tämän vuoden tukirahat on jo varattu loppuun.

Suurin osa palkkiohakemuksista on tehty sähköpyörien hankintaan. Palkkiota voi käyttää myös uuden vähäpäästöisen auton tai joukkoliikennelipun hankintaan.

– Olemme positiivisesti yllättyneitä romutuspalkkion suosiosta. Se, että palkkion hyödyntämisessä on tällä kertaa ollut enemmän valinnanvaraa, näkyy hakemusmäärissä. Uusille vaihtoehdoille on selvästi ollut tilausta, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Kati Heikkinen tiedotteessa.

Valtio osoitti romutuspalkkioihin kahdeksan miljoonaa euroa ja ne varattiin loppuun jo viidessä kuukaudessa.

Hakemuksia tuli yli 6 000 ja niistä sähköpyöriin liittyi yli 4 000. Autoja koskevia hakemuksia tuli lähes 2 000 ja joukkoliikenteeseen liittyviä noin 180 kappaletta.

Romutuspalkkiota on voinut saada hankittavan auton käyttövoimasta riippuen 1 000-2 000 euroa. Joukkoliikennelipun tai sähköavusteisen polkupyörän hankkimiseen palkkio on enintään 1 000 euroa.

Romutuspalkkiorahojen varaustilanne on suuntaa antava, ja se sisältää kaikki Traficomiin 28. huhtikuuta mennessä saapuneet hakemukset.

Varaukset budjettiin tehdään hakemusten saapumisjärjestyksessä. Jos hakemusta ei hyväksytä, hakemukselle varattu raha vapautuu.

– Romutuspalkkion hakuaika on voimassa joulukuun loppuun saakka, mutta lain mukaan palkkioita voidaan myöntää vain siihen saakka, kun palkkiolle varattua määrärahaa on käytettävissä. Tämänhetkinen tilanne on se, että rahat on varattu loppuun. Hakemuksia on vielä käsittelyssä suuri määrä, ja käsittelyn edetessä varaustilanne voi muuttua ja tukea voi vapautua haettavaksi, toteaa Heikkinen.

Edellisessä romutuspalkkiokampanjassa vuonna 2018 romutuspalkkioon varatuista määrärahoista käytettiin noin 90 prosenttia.

Traficom pyytää anteeksi neuvojaan romutuspalkkioiden niputtamisesta – "Autamme hyvässä uskossa toimineita korvausten hakemisessa Valtiokonttorista"

Romutuspalkkiolain porsaanreikä menossa tukkoon perjantaina – Yhteen hankintaan saa käyttää vain yhden palkkion

Yli puolet romutuspalkkiota hakeneista haluaa sähköavusteisen polkupyörän – Yli 100 hakijan löytämä porsaanreikä tukitaan laista pikavauhtia

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut