Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Ikääntyneiden kuolemat koronatartunnan takia ovat vähentyneet tänä vuonna

Ikääntyneiden koronakuolemissa ja sairastuneiden kuolleisuudessa on näkynyt viime kuukausina vähentymisen merkkejä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronavirukseen liittyvien kuolemien lukumäärä neljää viikkoa kohti tarkasteltuna on joulukuun jälkeen puolittunut yli 90-vuotiailla.

Positiivisen koronavirustestin saaneiden kuolleisuus oli yli 90-vuotiaiden ikäryhmässä 33 prosenttia vuodenvaihteessa ja helmi-maaliskuussa 17 prosenttia.

Positiivisen testituloksen saaneista 80-89 -vuotiaista puolestaan menehtyi vuodenvaihteessa 24 prosenttia, kun luku oli helmi-maaliskuussa 19 prosenttia.

– Muutoksen syynä saattaa vielä olla satunnaisvaihtelu. Jos kuitenkin positiivisen testituloksen saaneiden kuolleisuuden lasku jatkuu, voi tätä selittää rokotteen tuoma parempi suoja vakavaa tautia vastaan, toteaa tiedotteessa THL:n vanhempi tutkija Petteri Hovi.

Viime kuukausina muissa ikäryhmissä kuolemien lukumäärissä ei ole nähtävissä merkkejä muuttumisesta.

– Koronavirukseen menehtyneiden määrän mahdollista vähenemistä iäkkäimmillä selittää kontaktien välttäminen sekä rokotukset, Hovi arvioi.

Tiedot koronavirustautiin menehtyneistä saadaan lääkäreiltä tartuntatautirekisterin kautta, suoraan sairaanhoitopiireiltä ja väestötietojärjestelmästä.

THL:n mukaan sairaanhoitopiirien lähettämät tiedot olisivat tarkimmat, mutta ne eivät sisällä tietoja iästä. Tietojen nopean yhdisteltävyyden takia vertailussa on covid-19 -kuolemiksi määritetty ainoastaan 30 vuorokauden sisällä koronatartunnan toteamisesta kuolleet.

Sairaanhoitopiirit raportoivat alueeltaan tautiin liittyvät kuolemat vain lukumäärinä. Tartuntatautirekisteriin sen sijaan kirjataan ajallinen yhteys sekä lääkärien ilmoittamat tiedot menehtymisestä koronavirusinfektioon.

Koko pandemian aikana koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on ollut yhteensä 952 tämän viikon alkuun mennessä.