Valuuko Itämereen rikkiä Nevaksen hulevesissä? Poliisille on tehty tutkintapyyntö – ely-keskus: "Tilanne ei ole akuutti"

Ympäristö: Viranomaistahot ovat vaitonaisia Nevaksen ympäristöasioista. Toimenpiteisiin on kuitenkin ryhdytty.

Hanasaaren voimalaitoksen kivihiilituhkaa on sijoitettu ely-keskuksen luvalla Nevaksen kartanon kaava-alueelle. Jussi Vehkasalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Salamyhkäisyys Nevaksen kartanon (Nevas Gård) kaava-alueen ympäristöasioiden ympärillä jatkuu. Kunnanjohtajan päätös salata neljä alueen maantäyttöihin liittyvää asiakirjaa jopa kunnanhallituksen jäseniltä liikesalaisuuksiin vedoten, on parhaillaan käsittelyssä hallinto-oikeudessa Sipoon Vihreiden aloitteesta.

Kunnan rakennusvalvontaviranomainen keskeytti maantäyttötyöt alueella vuonna 2019, koska niihin vaaditut luvat puuttuivat. Luvanhakijana oli myöhemmin Hotela Oy.

Kevään tulvien myötä Nevaksen täyttömaiden laatu on jälleen kuuma keskustelun aihe. Sosiaalisessa mediassa on jaettu kuvamateriaalia, jossa väitetään näkyvän, kuinka Nevakseen sijoitetun maa-aineksen sisältämää rikkiä valuu hulevesien mukana vesistöön ja Nevasjoen kautta Itämerelle asti.

Sipoon ympäristönvalvonnan tarkastaja kävi paikan päällä 31.3.2021 ja välitti tiedon valumista ely-keskukselle. Kunnan vs. ympäristönvalvontapäällikkö Anu Juvonen kertoo kyseessä olevan sulamisvesien patoutumisesta sortuneen tiepohjan, jonka pohjatuhka on Helen Oy:n Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksista peräisin olevaa kivihiilituhkaa.

– Ely-keskus on luvanmyöntäjänä oikea taho arvioimaan aiheutuneita haittoja maaperään ja vesistöön, Juvonen sanoo.

Kun Juvoselta kysyy, ovatko väitetyt ympäristörikokset ja syytökset myrkkypitoisista maa-aineksista totta, hän neuvoo tiedustelemaan asiaa poliisiviranomaiselta.

Meille ei ole tullut ilmoituksia kalakuolemista.

Itä-Uudenmaan poliisista ylikomisario Freddie Cederlund vahvistaa, että asiasta on tehty poliisille tutkintapyyntö.

– Asiasta ei tällä hetkellä ole olemassa muuta kerrottavaa, Cederlund vastaa Sipoon Sanomien tiedusteluun.

Ely-keskuksen ylitarkastaja Hanna Pohjakallio puolestaan kertoo Nevaksen kaava-alueen vesi- ja maa-ainesnäytteiden hankinnan olevan työn alla. Aluetta hallinnoiva Hotela Oy on jo aiemmin vastannut ely-keskuksen selvityspyyntöihin sadevesien aiheuttamasta väylän murtumisesta ja tuhkan leviämisestä ympäristöön.

Hotela Oy toteaa 23.4.2021 ely-keskukseen saapuneessa vastineessaan näin: ”Omakotitalon piha-alueelle kulkeutuneen tuhkan siistimistyöt on saatu pääosin valmiiksi 22.3.2021. Siistimistyön jälkeen alue ennallistetaan kiinteistön omistajan kanssa sovitun mukaisesti”. Vastineessa todetaan myös, että ”Metsärinteeseen valuneet materiaalit poistetaan heti piha-alueen kunnostuksen jälkeen”.

Ylitarkastaja Pohjakallio sanoo, että ely-keskus tulee tekemään arvion ympäristön pilaantumisesta paitsi vesistön myös metsäalueelle valuneen tuhkan osalta. Pohjakallion mukaan elyssä keskustellaan nyt siitä, onko alueella tarve laajemmalle selvitykselle.

Alueen vesi- ja maa-ainesnäytteitä ely oli vielä viime viikolla pyytämässä Hotela Oy:ltä, mutta nyt näytteenotto ollaan tilaamassa ulkopuoliselta ympäristökonsultilta.

– Käsityksemme mukaan tilanne ei ole akuutti, mutta näytteenotto kertoo tilanteesta tarkemmin. Meille ei ole tullut ilmoituksia kalakuolemista tai muusta sellaisesta, joka osoittaisi rikkiä tai muita raskasmetalleja valuvan vesistöön, Pohjakallio sanoo.

Nevaksen kaava-alueella ely-keskuksen rekisteröinnit koskevat betonimurskeen ja voimalaitosten pohjatuhkan hyödyntämistä väylärakenteissa. Elyn mukaan nämä jätemateriaalit on tutkittu lain mukaisesti ennen niiden käyttöä. Maarakentamisen päätyttyä Hotela Oy:n on annettava elylle loppuraportti jätteiden hyödyntämisen toteutumisesta.

Nevaksen kartanon 100 miljoonan euron hanketta on valmisteltu yli vuosikymmen – nyt kunnanjohtaja määräsi alueen selvitykset salaisiksi

Vihreät valitti hallinto-oikeuteen Sipoon kunnanjohtajan salassapitopäätöksestä

Sipoo vastasi Nevaksen salailuvalitukseen –  Lomakylähanke herättänyt ihmetystä omistajajärjestelyillään

Sadan miljoonan euron lomakylähanke lähtötelineissä Nevaksessa – "Startti on ollut huono"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut