Omaishoidon kuormaan vaaditaan kevennystä: "Omaishoitajien väsyminen heikentää hoidettavien vointia"

Omaishoidon resurssit ovat Sipoossa riittämättömät, vaikka tarve kasvaa koko ajan, SDP:n valtuustoaloitteessa todetaan. Arkisto

Crista Lassfolk-Feodoroff

Omaishoitajien kuormittumiseen ja taloudelliseen pärjäämiseen halutaan parannuksia SDP:n valtuustoaloitteella. Aloitteen mukaan omaishoidon resurssit ovat Sipoossa riittämättömät sekä ohjaavan henkilöstön että omaishoidon tuen budjetoinnin osalta.

– Väestön ikääntyminen ja palveluasumisen paikkojen vähyys on lisännyt omaishoitajien tarvetta myös Sipoossa. Tästä huolimatta kunnassa on vain kaksi ylempää maksuluokkaa, ja kriteerit omaishoidon tuen piiriin pääsyyn ovat tiukat, aloitteessa todetaan.

– Omaishoitajien väsyminen heikentää hoidettavien vointia, mikä johtaa laitospaikkojen tarpeen kasvuun, ja mahdollisesti myös omaishoitajana toimineen henkilön lisääntyneeseen avun tarpeeseen, aloitteessa arvioidaan.

SDP:n valtuustoryhmä muistuttaa myös, että omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu.

Sipoossa kaikkien 18–64-vuotiaiden omaishoidon tarve kartoitetaan ikääntyneiden palveluissa vielä tämän vuoden ajan. Asia muuttuu ensi vuodenvaihteessa, kun alle eläkeikäiset omaishoitoa tarvitsevat siirretään vammaispalveluiden piiriin.

Jatkuvasti lisääntyvän tarpeen nimissä SDP:n valtuustoryhmä ehdottaa yhden lisähenkilön palkkaamista helpottamaan tilannetta jo nyt. Aloitteen mukaan omaishoidon koordinoimiseen saataisiin näin enemmän aikaa, varhainen puuttuminen muuttuviin tilanteisiin tukisi omaishoitajia ja palvelutarpeen arviointien tekeminen nopeutuisi.

– Lisäämällä työntekijä ikääntyneiden palveluohjaukseen mahdollistaisi toiminnan kehittämisen ja lisäksi toteuttamisen työikäisten omaishoidettavien puolella, missä avun tarve on myös korona epidemian vuoksi lisääntynyt.

Omaishoitajien taloudellisen tilanteen helpottamiseksi ryhmä esittää, että vuonna 2014 lakkautettu maksuluokka palautetaan omaishoidon maksuihin, ja samalla madalletaan kriteereitä tuen piiriin pääsyssä.

– Kun tarjoamme tukea omaishoitajuuteen jo siinä vaiheessa, kun avun tarve kotona ei ole vielä hoitajaa vähäistä enempää kuormittavaa, ennaltaehkäisemme omaishoitajien väsymistä. Tällä tavoin hoidettavien kotona pärjääminen pitenee, ja laitoshoidon tarve vähenee. Varhaisella tuella ja tiedostamisella mahdollistamme myös riittävien resurssien ennakoimisen hoidettavan voinnin heiketessä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut