Martinkylän vanha kyläkoulu halutaan sipoolaisten yhteiskäyttöön – "talon pitkä historia on säilyttämisen arvoinen"

Historia: Nettiadressi vaatii, että kunta kunnostaisi Mårtensby skolan entisen rakennuksen sipoolaisten yhteiseen käyttöön.

Martinkylän vanha kyläkoulu on ollut Sipoon Opiston käytössä vuodesta 2014 lähtien. Arkistokuva. Pentti Halenius

Ulla Yliherne

Martinkylän vanhan kyläkoulun rakennus tulisi säilyttää ja kunnostaa sipoolaisten yhteiseen käyttöön. Tätä vaaditaan nettiadressissa, jonka oli tiistaihin 4. toukokuuta mennessä allekirjoittanut 68 henkilöä.

– Toivomme, että Sipoon kunta haluaa toteuttaa yhteisöllisyyttä, opistotoimintaa, omaehtoista toimintaa, vireää Talman kylää, yksinäisyyden ehkäisyä sekä urheiluseuratoimintaa Martinkylän vanhalla koululla, adressissa sanotaan.

Nettiadressin takaa löytyy vanhassa kyläkoulussa toimiva, Talman Kauniiksi kutojamummoiksi itseään kutsuva sipoolaisryhmä.

– Martinkylän vanha koulu on valtavan hieno rakennus, jolla on pitkä historia ja monta tarinaa kerrottavaksi. Se on ehdottomasti säilyttämisen arvoinen myös seuraaville sukupolville, ryhmän äänenkantajana toimiva Meri Nummela sanoo.

Nummela toivookin, että kunta näkisi vanhan rakennuksen potentiaalin.

– Sipoo kasvaa koko ajan kovaa vauhtia. Mielestäni on tärkeää, että kunta pystyy tarjoamaan oikeanlaisia palveluja, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä ja torjuvat yksinäisyyttä, hän sanoo.

Talon takapihalla voisi olla palstaviljelyä ja mehiläistarhausta.

– Ideoita siitä, mihin kaikkeen kyläkoulua voitaisiin käyttää, kyllä löytyy, Nummela vakuuttaa.

Hänen mukaansa rakennus soveltuisi opiston lisäksi esimerkiksi niin seniori- kuin nuorisotoimintaan. Nummela pitää tärkeänä myös sitä, että kunnalla olisi tarjota tiloja yhteisökäyttöön niin sipoolaisille yhdistyksille kuin yksittäisten kuntalaisten tarpeisiin kuten esimerkiksi perhejuhliin.

– Talon takapihalla voisi olla palstaviljelyä ja mehiläistarhausta, hän visioi.

Tilapalvelupäällikkö Juha Pohjonen kertoo, ettei kunta ole vielä tehnyt tarkempaa päätöstä rakennuksen kohtalosta.

– On selvää, että nyt on tehtävä selvitys kiinteistön jatkokäytöstä. Selvityksessä katsotaan eri vaihtoehtoja ja tehdään vertailuja niiden kesken, hän sanoo.

Pohjosen mukaan yksi vaihtoehdoista on se, että rakennus peruskorjattaisiin.

– Suurin osa talosta on rakennettu 1930-luvun alussa. Rakennusta on laajennettu ja siihen on tehty isompi korjaus 1970-luvulla. Kyläkoulu edustaa näiden aikojen rakennustapaa sekä rakennusmääräyksiä, mutta on kyllä peruskorjauskuntoinen, Pohjonen toteaa.

Martinkylän vanha kyläkoulu on ollut Sipoon Opiston käytössä vuodesta 2014 lähtien. Sitä ennen rakennuksessa toimi ruotsinkielinen Mårtensby skola, jonka toiminnan Sipoon kunta lakkautti vuonna 2012.

Tätä ennen koulu kamppaili pitkään sisäilmaongelmien kanssa. Rakennuksessa havaittiin sisäilmaongelmia jo vuoden 2008 loppupuolella, mutta niitä ryhdyttiin tutkimaan vasta syksyllä 2009. Vuoden 2010 kesällä rakennukseen tehtiin remontti, jossa parannettiin muun muassa ilmanvaihtoa.

– Toivottavasti talo annettaisiin remontoivaksi sellaiselle taholla, jolla olisi tietoa ja taitoa vanhan talon kunnostamisesta, Meri Nummela sanoo.

Hänen mukaansa kutojamummot aikovat luovuttaa perustamansa nettiadressin syksyllä Sipoon uudelle kunnanvaltuustolle.

Lue myös: Talman kutojamummot saavat kunnalta ainakin vuoden lisäaikaa: "Maalaisjärki on voittanut"

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut