Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorille kesätyöläisille sattuu sairauslomaa vaativia tapaturmia jopa 15 päivässä – Vakuutusyhtiö muistuttaa perehdytyksen tärkeydestä

Jokaisena kesän päivänä jopa 15 nuorta joutuu kesätöissään tapaturmaan, joka johtaa sairauslomaan. Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) tilastojen mukaan 15–19-vuotiaille työntekijöille sattuu kesä-elokuussa keskimäärin yli 1 200 tapaturmaa.

Näistä tapaturmista noin joka neljäs on sattunut alaikäisille. Tuoreimpana tilastovuonna 2019 alaikäisten osuus oli kuitenkin viidennes.

– Valtaosa tapaturmista on onneksi lieviä ja vaatii vain parin päivän sairasloman, mutta myös vakavampia, yli viikon sairaslomaa vaativia tapaturmia sattuu keskimäärin lähes 200. Yli kuukauden sairaslomalle joutuu lähes 30 nuorta, sanoo Fennian aiheesta lähettämässä tiedotteessa riskipäällikkö Pia Välimaa, joka työskentelee yritysten työturvallisuusasioiden parissa.

Yli puolet 15–19-vuotiaille työntekijöille kesällä sattuneista vammoista on haavoja ja pinnallisia vammoja, vuosittain runsaat 680. Myös sijoiltaanmenoja, nyrjähdyksiä ja venähdyksiä sattuu nuorille työntekijöille 200–300 kesässä.

– Nuorten tapaturmat johtuvat hyvin usein silkasta kokemattomuudesta. Ei osata varoa työkoneiden kanssa, tai ei hallita oikeita tapoja tehdä työtä turvallisesti. Sehän on aivan luonnollista, ja juuri tämän vuoksi työnantajan kannattaisi kiinnittää nuorten työntekijöiden perehdyttämiseen erityisen paljon huomiota, Välimaa sanoo tiedotteessa.

Tilastot kertovat nimenomaan työpaikalla sattuneista tapaturmista, ei esimerkiksi työmatkahaavereista. Mukana ovat kaikki nuoret työntekijät, mutta 15–19-vuotiaista suurin osa on todennäköisesti juuri kesätyöntekijöitä.

Nuorten tapaturmat johtuvat hyvin usein silkasta kokemattomuudesta.

Pia Välimaa, Fennia

Moni työssä vamman saanut on vieläpä työskennellyt harjoittelussa ilman palkkaa.

Vahinkoja sattuu lähes kaikilla aloilla, mutta eniten rakennusalalla, keskimäärin runsaat 210 kesässä. Myös teollisuus (keskimäärin vajaa 200 tapaturmaa kesässä) kaupan ala (170) sekä kunta-ala (160) erottuvat tilastosta.

Fennian tiedotteessa todetaan, että näillä aloilla tehdään paljon fyysistä työtä tai käytetään työkoneita, joiden varomaton käsittely voi aiheuttaa tapaturmia.

Puolet vahingoista sattuu esineitä käsitellessä sekä käsikäyttöisiä työkaluja ja koneita käytettäessä. Miehille tapaturmia sattuu kaksi kertaa enemmän kuin naisille.

– Useinhan nuoret tekevät usein esimerkiksi kunnallisella puolella töitä siima-, pensas- ja ruohonleikkureiden kanssa, jolloin varsinkin sormet ovat kovilla, varsinkin jos suojavarustus ei ole kunnossa. Moni haaveri tulee myös painavista taakoista ja kompastumisista, sanoo Fennian Pia Välimaa tiedotteessa.

Paras lääke tapaturmiin on Fennian mukaan hyvä, huolellisesti suunniteltu perehdytys ja muiden työntekijöiden esimerkki.

Pia Välimaa kehottaa perehdyttämään nuorta jo ennen työn aloittamista, jotta tämä osaisi käyttää laitteita ja työvälineitä sekä oppisi turvallisen työskentelytavan sekä tietäisi, mitä tehdä, jos vahinko sattuu.

– Hyvän perehdyttämisen lisäksi vanhempien työntekijöiden oma asenne ja esimerkki ovat avainasemassa. Kesätyöntekijät ovat osa työyhteisöä ja ottavat mallia muista työntekijöistä. Jos käytäntö ja ohjeet eivät vastaa toisiaan, usein käytäntö voittaa, Välimaa muistuttaa.

Myös työkavereihin tutustuminen ja työssäviihtyminen ovat turvallisuuden kannalta tärkeitä asioita, Fennia muistuttaa.

– Kun työkaverit ovat tuttuja ja helposti lähestyttäviä, on apuakin helpompi pyytää ja mahdolliset ongelmat huomataan aikaisemmin. Perehdyttäminen on luonnollisesti esimiehen vastuulla, mutta siihen osallistuu koko työyhteisö, Välimaa sanoo.

Välimaan mukaan suomalaiset ovat perinteisesti arkoja kysymään, jos eivät ymmärtäneet perehdytyksessä läpikäytyjä asioita.

Välimaa muistuttaa, että kesätyö on monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka. Sen vuoksi on tärkeää huolehtia, että kesätyöntekijä tunnistaa ajoissa työn mahdolliset riskit ja osaa kiinnittää niihin huomiota.