Kyselykierros puolueille | Kotiseutuyhdistykseltä kysymyksiä Kuntalan ja Söderkullan kartanon tulevaisuudesta – tässä Sipoon valtuustopuolueiden vastaukset

Kuntavaalit: Sipoon kotiseutuyhdistys on vuorossa juttusarjassa, jossa sipoolaiset yhdistykset ja yhteisöt voivat kysyä puolueiden linjauksista vaalien alla.

Kuntavaalien kunniaksi sipoolaiset yhdistykset ja yhteisöt voivat esittää paikallislehdessä 1–2 kysymystä paikallispuolueille. Sipoon Sanomat pyytää puolueiden vastaukset valtuustoryhmien puheenjohtajien välityksellä.

Kysymykset voi lähettää toimitukselle joko sähköpostitse osoitteeseen sipoon.sanomat@media.fi tai kirjepostilla Sipoon Sanomien konttoriin, joka sijaitsee osoitteessa Iso Kylätie 20, 04130 Sipoo.

Kaikki vastaukset julkaistaan samassa artikkelissa ko. kysymysten kanssa.

Kysymysvuorossa on nyt kotiseutuyhdistys Sibbo Hembygdsförening, joka esittää puolueille kaksi kysymystä:

1. Tukeeko puolueenne Söderkullan kartanoalueen kehittämistä, historiallisesti ja ympäristöllisesti arvokkaiden rakennusten säilyttämistä, niiden kunnosta huolehtimista, sekä alueen kehittämistä vapaa-ajan keskukseksi kunnioittaen kartanon menneisyyttä?

2. Nikkilän maamerkkinä toiminut ”Kuntala”-rakennus on poistettu käytöstä. Voidaanko rakennusta edelleen käyttää tai mikäli se puretaan, millainen pitäisi korvaavan rakennuksen olla, jotta se sopisi ympäristöön?

Kristillisdemokraatit

1. Historiallisesti tärkeät rakennukset ja miljöö tulee säilyttää mahdollisuuksien mukaan ja Sipoon historiaa kunnioittaen. Söderkullan kartanoalue on kaunis ja siksi soveltuu hyvin vapaa-ajan toimintoihin.

Uuden kahvilayrittäjän myötä voidaan miettiä muitakin vapaa-ajantoimintoja ja tarjota myös Sipoon Teatterille uusia toimintamahdollisuuksia.

2. Nikkilän "Kuntala" on kaunis rakennus ja on harmillista jos se joudutaan purkamaan sisäilmaongelmien takia. Jos korjaaminen on liian kallista tulee uuden rakennuksen soveltua hyvin ympäristöön. Toivoisin että mahdollisiin uusiin tiloihin tulisi liiketiloja yrityksille. Tarjoustalo-tyyppinen myymälä olisi tarpeen saada Sipooseen, samoin kuin R-kioski. Vaateliike olisi myös tarpeen.

Liike Nyt

1. Liike Nyt tukee Söderkullan kartanoalueen kehittämistä kuntalaisten yhteiseksi tapahtumakeskukseksi. Siinä keskeisenä on tapahtumalava, joka toimisi niin Sipoon Teatterin kuin myös muiden kesätapahtumia järjestävien tahojen toimintakeskuksena.

Alueen kehittäminen tulee tehdä niin, että Söderkullan Kartano toimii arvonsa mukaisena kuntalaisten virkistyskeitaana ja sen pihapiiri on toiminnallinen ja vihreä, elävä tapahtumakeskus.

2. Siinä vaiheessa, kun Sipoon kunnan toiminnot on siirretty pois Kuntalasta, on syynä ollut talossa ilmenneet sisäilmaongelmat. Näin ollen on täysin poissuljettu ajatus, että taloon voisi jotain muuta toimintaa sijoittaa, koska silloin peruste kunnan toimintojen siirrosta talosta olisi osoittautuisivat perusteettomiksi.

Tontin ollessa Nikkilän kaikkein arvokkain, on tarkoituksenmukaista sen hyödyntäminen arvonsa mukaisesti. Tällöin paras ratkaisu lienee hybridimalli, jossa on kivijalassa liiketiloja ja ylemmissä kerroksissa arvoasuntoja.

Keskusta

1. Söderkullan kartanoalueen kehittäminen ja rakennusten säilyttäminen on kannatettavaa. Kunta on jo myöntänyt määrärahaa korjaustoimenpiteisiin ja kartanorakennukseen on suunniteltu monipuolista toimintaa. On pyrittävä hyödyntämään myös alueen muita rakennuksia ja piha-alueita monipuolisesti.

Iloitsemme siitä, että kartanoon on saatu ravintolayrittäjäksi Tee- ja Kahvihuone Helmi Oy:n yrittäjä, restaurointimaalarimestari Airi Kallio. Toivomme, että voisimme saada kartanosta Sipoon käyntikortin.

2. Kuntalan tyhjentyminen on surullinen tarina. Kunnallamme tulee olla tulevaisuudessa selkeä hallintorakennus keskeisellä paikalla, ikään kuin maamerkkinä. Koronanjälkeisenä aikana tilantarvetta joudutaan tarkistelemaan lisääntyneen etätyön johdosta.

Nikkilän keskustan kehittämisen hanketyössä selvitetään myös Kuntalan tulevaisuutta. Jos avoimissa selvityksissä todetaan, että muuta vaihtoehtoa kuin purku ei ole, tilalle tulee rakentaa miljööseen sopiva monitoimirakennus, jossa voisi sijaita hallinnon lisäksi myös esim. yritystoimintaa ja yhteiskäyttötiloja. Pilvenpiirtäjiä Nikkilään ei kaivata.

SDP

1. Söderkullan kartanon alueesta on kehitettävä kuntalaisten ja vierailijoiden virkistäytymisen ja viihtymisen keskus. Jo pienilläkin toimilla saadaan alue entistä vetovoimaisemmaksi. Kunnianhimoisella suunnitelmalla alueesta voi kehittyä vireä kulttuurin ja taiteen miljöö tapahtumineen.

Toimissa voidaan edetä pienin askelin. Kuten päärakennuksesta, tulee muistakin alueen arvokkaista rakennuksista huolehtia mahdollisuuksien mukaan. Pelkässä ulkoteatterin alueessa on valtavasti potentiaalia.

2. Vanha Kuntala ei palvellut enää suuremman työyhteisön jatkuvassa käytössä, mutta muunlaista käyttöä ja tarvetta tiloilla tuntuu olevan. Rakennus on hieno, eikä sen purkamista tule päättää nyt käytettävissä olevin tiedoin.

Korttelia on mahdollisuus kehittää myös siten että se säilyy. Mikäli joudutaan purkamaan, tarvitaan laajempi koko Nikkilän ydinkeskustan suunnitelma ja kokonaiskuva. Tällä hetkellä on liian aikaista ottaa kantaa siihen, mitä tulisi rakentaa tilalle.

Vihreät

1. Tukee. Söderkullan kartanon alueella on paljon potentiaalia kehittyä todelliseksi Etelä-Sipoon helmeksi. Alueen rakennukset ovat monilta osin päässeet luvattoman huonoon kuntoon ja olisikin tärkeää, että kunta laatisi kiireesti suunnitelman näiden kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten kunnostamiseksi.

2. Kuntalan sisäilman kanssa on ollut ongelmia jo pitkään ja erilaisista korjaustoimista huolimatta sen käyttö on jouduttu lopettamaan ja kunnan toiminnot siirtämään muualle. Tästä johtuen tulee rakennus mielestämme purkaa. Uusi rakennus voisi olla kuntalaisten kohtaamispaikaksi muodostuva, ympäristöön sopeutuva ja moderni, mielellään puurakennus.

Kokoomus

1. Söderkullan kartanon miljöötä ja ilmapiirin vaalimista kannatamme. Söderkullan kartanon alue lukeutuu sellaisiin arvokkaisiin kohteisiin, jotka on ehdottomasti säilytettävä kuntalaisten käytössä. Siitä saa varmasti hienon vierailukohteen niin kuntalaisille kuin turisteille. Varmasti viereen sopii vielä uusi asuntoalue, jonka talot suunnitellaan kartanomiljööseen sopivaksi.

2. Kuntalan sisäilma ja siihen liittyvät rakenteelliset ongelmat eivät tue rakennuksen säilyttämistä. Alue on suunniteltava huolella.

Kuntalan paikalle tulevan uuden asuin- ja liikekompleksin tulee olla ihmisten kohtaamis- ja kokoontumispaikka. Rakennuksen tulee sopia nyt jo rakennettuun ympäristöön. Vieressä on Nikkilän tuleva tori, josta toivottavasti tulee todellinen käytössä oleva kohtaamispaikka.

Perussuomalaiset

1. Söderkullan kartano on suhteellisen hyväkuntoinen ja ainutkertainen Sipoossa, joten se tulee pitää käytössä ja kunnossa, mitä onkin kyllä tehty kunnan puolesta jo. Kannatamme.

2. Lähtökohtana voisi olla paljolti se, että ainakin Kuntala puretaan kokonaan kuten ns. aravatalokin. Niiden kunto on kehno kaikilta osin. Myös sijaitsevat tarhat vaikuttaisivat olevan elinkaariensa loppupuolella, joten niille voidaan suunnitella uusi sijoituspaikka.

Mielipiteemme siis koskee koko Kuntalan korttelia, joka vaikuttaa nykyisellään olevan keskeneräisessä tilassa. Katsoisimme että kylän keskusta tarvitsee viihtyisän ja ihmisille tarkoitetun keskusalueen, johon kortteli olisi sopiva. Täällä voi viettää aikaa osin puistomaisissa olosuhteissa, sekä siihen voitaisiin sijoittaa pienimuotoinen liikekeskus, kuten tyyliltään aikoinaan hävinnyt Dominon kauppahalli oli.

Linja-autoasemasta johtuen tarvitaan seudulle myös katettua odottelutilaa. Länsipuolelle korttelia voisi toteuttaa keskuspuistotyyppisen osan, jossa voisi olla pelkän nurmikentän sijaan kulkuja, sekä penkkiryhmiä puiden oheen oleskeluun kesäisin. Eli sopivasti väljyyttä, yhdistettynä pienimuotoiseen liiketoimintaan. Näin asukkaat voisivat käyttää sitä liikkumisetappina ja viihtyisään oleiluun, sekä se toimisi näin selkeänä keskuspaikkana Nikkilässä.

RKP

1. RKP kannattaa ajatusta Söderkullan kartanon alueen kehittämisestä siten että alueen menneisyys ja kulttuurihistoriallinen arvo otetaan huomioon.

Uudessa asemakaavassa tästä on pidettävä huolta. Söderkullan kartanon lähialueen kaavaa on muutettava selvästi aikaisempaa pienimuotoisemmaksi omakotialueeksi.

2. Kuntalan kortteli kaavoitetaan liike-, palvelu- ja asumiskäyttöön. Koska Nikkilään tulevaisuudessa tarvitaan kerrostaloja, niin on tarkoituksenmukaista sijoittaa ne Nikkilän nykyisen keskusta-alueeseen kuitenkin huomioiden vanhaa. Näin voidaan Nikkilän keskustan ympäröivät alueet varata omakoti- ja pientaloille. Uusien liiketilojen tarve on myös suuri.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut