Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesän remonttihommat ovat edessä – vältä kuitenkin tämän puutavaran käyttöä, neuvoo Tukes

Kesän piharemonteissa ei pidä turhaan käyttää kyllästettyä puuta. Sitä ei suositella esimerkiksi kasvilavoihin, marjapensaiden tukirakenteisiin, rakennusten ulkoseiniin eikä lasitettujen parvekkeiden lattiaritilöihin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että kyllästetty puu on tarpeen vain, jos puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä.

Esimerkiksi maahan upotetut aidantolpat ja vedessä olevat, laiturin kantavat rakenteet kannattaa tehdä A-luokan kyllästetystä puusta. Sen sijaan aitojen laudoituksen ja maanpäällisen terassirungon voi tehdä myös kyllästämättömästä puutavarasta.

Sisätilojen rakenteissa kyllästetyn puun käyttö on kiellettyä.

Painekyllästettyä puutavaraa käytetään vuosittain Suomessa tuhansia kuutiometrejä. Osa käytöstä on tarpeetonta ja lisää ympäristön kuormitusta. Tukes neuvoo käyttämään siksi kyllästämätöntä puutavaraa aina kun voi, sillä sen käyttöikä on usein riittävän pitkä.

Kemiallisesti käsiteltyä puuta ei saa polttaa, vaan se pitää viedä jäteasemien erilliskeräilyyn. Käyttämällä käsittelemätöntä puuta, ehkäisee myös erilliskeräiltävän jätteen syntymistä.

– Kyllästetystä puusta huuhtoutuu sateen mukana kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää lahoamista. Väärissä kohteissa käytettyinä nämä aineet ovat haitallisia ihmiselle ja ympäristölle, sanoo Tukesin ylitarkastaja Kaarina Repo tiedotteessa.

Kyllästettyä puuta tarvitaan vain rakennuskohteissa, joissa puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä. Kyllästetty puu kestää hyvin säänvaihteluita eikä lahoa helposti.

Mihin kyllästetty puu sitten sopii? Muun muassa seuraaviin paikkoihin:

- maahan upotetut aidantolpat tai muuten jatkuvasti kosteuden kanssa tekemisissä olevat rakenteet

- maata vasten olevat terassien perustukset (jos rakennetaan esim. terassijalkojen, harkkojen tai pilari-/palkkikenkien varaan, voi käyttää kyllästämätöntä)

- terassien laudoitukset, ulkoportaat ja kaiteet

- laiturin kantavat rakenteet

- kiipeilytelineiden kantavat rakenteet.

Kyllästetyn puun käyttö on kiellettyä sisätiloissa, saunoissa ja kylpytiloissa.