Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL suosittaa: Katsokaa EM-jalkapallon ottelut kotona – "Kerran rokotettu voi saada tartunnan ja levittää tautia eteenpäin"

Koronaepidemian takia kaikkea matkustamista Suomesta ulkomaille ja myös kotimaan sisällä tulee rajoittaa vain välttämättömään, katsoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) edelleen.

Suositus koskee myös jalkapallon miesten Euroopan mestaruuskilpailuja, jotka pelataan kesä-heinäkuussa.

Kisoissa mukana oleva Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa 12. kesäkuuta Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa. 16. kesäkuuta Suomi kohtaa Venäjän Pietarissa ja 21. kesäkuuta Belgian niin ikään Pietarissa.

– Suomen pääsy EM-kisoihin on valtavan hieno asia. Koronapandemia ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään, ja kisoja koskevat samat suositukset kuin kaikkea muutakin matkustamista. Ottelut kannattaa ikävä kyllä siksi katsoa kotona, sanoo futisfaniksi itsekin tunnustautuva THL:n johtaja Mika Salminen tiedotteessa.

Vaikka Suomessa koronatilanne on viime viikkoina helpottanut, taudin ilmaantuvuus on monessa muussa maassa edelleen varsin korkea.

Pietarissa ilmaantuvuus on tällä hetkellä 187 tapausta 100 000:ta ihmistä kohden, kun se Suomessa on 52.

Tanskassa ilmaantuvuus on 200 tapausta per 100 000 ihmistä.

– Paikan päälle peleihin matkustamiseen liittyy merkittävä tartunnan riski, sillä vaikka yleisömääriä on rajoitettu, katsojia on stadioneilla tuhansia ja osa heistä voi tulla maista, joissa tartuntoja on yhä runsaasti. Suomeen palaava kisaturisti voi huonolla tuurilla tartuttaa esimerkiksi läheisiään, Salminen sanoo.

Hän lisää, että myös kerran rokotettu saattaa saada tartunnan ja voi myös tartuttaa tautia eteenpäin.

Useat maat Suomi mukaan lukien rajoittavat maahantuloa koronan takia. Esimerkiksi Tanska vaatii maahantulijoilta tällä hetkellä negatiivisen testitodistuksen, joka on otettu enintään 48 tuntia ennen lähtöä. Toinen testi pitää ottaa 24 tuntia maahan saapumisen jälkeen, pois lukien alle 12-vuotiaat.

Venäjän viranomaisilta odotetaan parhaillaan tietoa, millä edellytyksillä EM-kisaturistit pääsevät maahan.

Jos kisoihin kaikesta huolimatta lähtee paikalle, kannattaa huomioida, että negatiivisen testitodistuksen joutuu Suomesta lähtiessä hankkimaan yksityisestä terveydenhuollosta omalla rahalla, THL huomauttaa.

Suomeen palaajilla on edessään pakollinen terveystarkastus heti rajalla ja jos matkustajalla ei ole todistusta negatiivisesta testistä, edessä on myös koronatesti rajalla.

Lisäksi kaikkien maahantulijoiden tulee mennä uuteen testiin aikaisintaan 72 tunnin sisällä maahantulosta. Testien välinen aika tulee pysytellä omaehtoisessa karanteenissa.

THL on suositellut, että kaikki henkilömatkustajia kuljettavat kuljetusyhtiöt ja varustamot edellyttävät negatiivista koronatestitulosta kaikilta Suomeen tulevilta matkustajilta, myös Suomen kansalaisilta.