Erilaiset ahdistuneisuushäiriöt vievät työntekijöitä yhä enemmän työterveyspsykologin vastaanotolle.
Ilmiöstä kertoo Yle, jonka mukaan työterveyspsykologin palvelujen tarve työpaikoilla kasvaa. Vaikka ammattilaisia on palkattu lisää, jonot vastaanotoille eivät ole lyhentyneet.
Käyntien määrät ovat kasvaneet niin Terveystalossa kuin Mehiläisen ja Pihlajalinnankin työterveyspsykologeilla.
Ylen haastattelema Terveystalon ylilääkäri Jukka Pitkänen kertoo, että työterveyspsykologilla käyntien määrä on alkuvuonna kasvanut noin parikymmentä prosenttia viime vuodesta.
Jonot vastaanotolle vaihtelevat muutamasta päivästä jopa viiteen viikkoon, riippuen paikkakunnasta ja terveysalan yrityksestä.
Tuen tarpeen kasvuun on useampia syitä, Jukka Pitkänen arvioi Ylelle.
– Viime vuosina on nähty ihan maailmanlaajuinen trendi, että psykiatristen sairauksien esiintyvyys näyttää nousevan, niiden aiheuttama työkyvyttömyys näyttää nousevan ja hoitoon hakeutuminen entistä lievemmistäkin oireista näyttää nousevan.
Poikkeusaika on kestänyt jo yli vuoden, ja se on tuonut monille huolia toimeentulosta ja terveydestä. Elämä on keskittynyt kotiin ja työhön.
– Kaikki vapaa-ajan aktiviteetit ja sosiaaliset kontaktit ovat jääneet pois tai ne on karsittu minimiin, kokoontumisrajoitukset eivät salli suuria perhejuhlia, harrastusryhmiä tai illanviettoja. Kaikki hauska on jäänyt pois, sanoo tamperelaisen Finlan vastaava työterveyspsykologi Heidi Ruohotie Ylelle.
Finlassa työterveyspsykologien määrä on vuodessa tuplaantunut, mutta sielläkään jonot eivät ole lyhentyneet.
Yle kertoo, että lisääntynyt tuen tarve näkyy myös Helsingin kaupungilla työterveyspsykologina työskentelevän Katriina Pullin työssä.
Tavallisesti työterveyspsykologien vastaanotoilla on ruuhkaa loppuvuodesta ja keväällä ennen kesän lomia, ja vastaavasti hiljaisempaa alkuvuodesta, kesällä ja alkusyksystä. Nyt joulun jälkeistä suvantovaihetta ei ole tullut ollenkaan, Pulli kertoo.
Poikkeusaikana ihmisten on ollut vaikeampaa palautua työstä, hän arvioi.
– Tärkeitä harrastuksia on kadonnut rajoitusten vuoksi, eivätkä kaikki ole löytäneet vaihtoehtoisia keinoja palautumiseen, Pulli sanoo Ylelle.
Hänen asiakkaansa työskentelevät muun muassa Helsingin kaupungin terveydenhuollossa.
Ihmisillä on tarve puhua toistensa kanssa, mutta tilaisuutta juttelulle ei oikein ole. Etäpalavereissa pysytään tiukemmin asiassa kuin perinteisessä kokouksessa.
– Päivistä tulee tasapaksuja ja tylsiä, kun ollaan aina vain kotona ja vaihtelu ja sosiaalisuus jää puuttumaan.