Itä-Uudellemaalle liki 170 000 euroa Suomen Kulttuurirahaston apurahoja – Saajina myös Loviisan Sibeliuspäivät, ympäristötaide ja reliefi Sipoossa ja sellokilpailu Porvoossa

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto myöntää 2,5 miljoonaa euroa apurahoja 190 hakijalle ja 15 000 euron palkinnon, jonka saa puuseppä Matti Salminen.

Itä-Uudellamaalla apurahan saajia on rahaston tiedotteen mukaan kymmenkunta, jotka saavat apurahoja yhteensä 167 500 euroa.

Loviisan Laulu ry sai 10 000 euron apurahan Loviisan Sibeliuspäivät - kamarimusiikkifestivaalin järjestämiseen syyskuussa.

Konsertteja järjestetään eri paikoissa Loviisassa ja sen ympäristössä. Kokoontumisrajoitusten varalta konsertteja suunnitellaan perinteisten konserttisalien (Loviisan kirkko, Pernajan kirkko, Seurahuone) lisäksi ulkotiloihin sekä epäkonventionaalisiin, merkityksellisiin paikkoihin, joissa on mahdollisuus pitää etäisyyttä, esimerkiksi teollisuushalleihin (Ruotsinpyhtään ruukki, Bastioni Ungern, Svartholman merilinnoitus).

Kuvataiteilija Jemiina Halonen (Loviisa) sai Pentti ja Ilta Kaskipuron apurahana kokovuotisen 26 000 euron suuruisen työskentelyapurahan.

Tulevat teokset ovat pääasiassa piirroksia, taidegrafiikkaa ja keramiikkaa. Ne kertovat tuhosta ja selviytyjistä, sukupuuttoaalloista, luonnon pyhistä paikoista, jäkälän jokapäiväisestä elämästä.

Teoskokonaisuudessa pohditaan onko maapallolla elämää – nyt, ensi vuonna tai sadan vuoden päästä.

Ympäristötaiteilija Janne Inkeroinen (Sipoo) sai puolivuotisen 13 000 euron työskentelyapurahan ympäristötaidehankkeen toteuttamiseen Sipoossa.

Yhteisöllisen hankkeen tarkoituksena on tuoda esiin seudun ihmisille Sipoon rikasta kulttuuriperintöä ja historiaa ja tuottaa teoksia, jotka kertovat alueen ainutlaatuisesta historiasta, mutta samaan aikaan ylläpitävät ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta läpi Sipoon.

Teosten on tarkoitus osaltaan muistuttaa suojeltujen alueiden, maisemien sekä kulttuurihistorian merkityksestä.

Sipoon läpi kulkeva Sipoonjoki sekä sen lähialueilla olevat koulut ovat teosten pääkohteita. Yhteistyötahoina toimivat Sipoon kulttuuritoimi, Sipoon viheralueyksikkö, Sipoonlahden koulu, Talman koulu, Salpar skola ja Sipoon kotiseutumuseoyhdistys.

Keraamikko Leena Keränen (Sipoo) valmistaa 4 500 euron apurahan avulla keraamisen reliefin , joka koostuu sadoista pienistä erikokoisista ja eri lämpötiloihin poltetuista sekä osittain lasitteilla lasitetuista punasavipaloista.

Poltettaessa punasavea eri lämpötiloihin saadaan aikaan erilaisia sävyjä, mikä on seinäteoksessa kiinnostavaa. Satojen erilaisten palasten sommittelu on palapeli, jossa on loputtomasti mahdollisuuksia.

Reliefi tulee esille Solid Ground - Kantava maa -keramiikkanäyttelyyn lokakuussa 2021. Näyttely on International Academy of Ceramicsin Rovaniemellä järjestettävän kansainvälisen keramiikkakonferenssin satelliittinäyttely Otaniemessä Espoossa.

Uuden, nuorille suunnatun Porvoon sellokilpailun järjestämiseen myönnettiin 25 000 euron suuruinen apuraha kulttuurituottaja Heidi Ketolalle ja työryhmälle.

Suomessa on pitkät ja vahvat sellonsoiton perinteet, mutta nuorille kohdistuvaa kilpailua ei ole olemassa. Nuorille on erittäin tärkeää harjoitella tavoitteellisesti ja kilpailun avulla halutaan kehittää sellonsoiton tasoa.

Kilpailussa on kolme ikäryhmää: 10-12, 13-15 ja 16-19 -vuotiaat. Kilpailun ohella Porvoon Taidetehtaalla järjestetään useita konsertteja, workshopeja, Risto Vainion jousinäyttely ja improvisaatioryhmiä nuorille.

Taiteilija Heidi Lunabba (Loviisa) sai kokovuotisen 26 000 euron suuruisen apurahan normikriittisen yhteisösarjakuvahankkeen toteuttamiseen ennen homoseksuaalisuuden kieltävän lain poistamista syntyneiden HLBTIQ-ihmisten kanssa.

Projektissa luodaan sarjakuvia, jotka koostuvat valokuvista, teksteistä ja piirretyistä elementeistä. Sarjakuvat luodaan yhteistyössä osallistujien kanssa ja ne käsittelevät osallistujien kokemuksia yhteiskunnan normeista.

Sarjakuvat yhtäältä kuvaavat ja dokumentoivat yhteiskunnan rajoittavia normeja ja toisaalta kertovat ihmisten eri tavoista navigoida näiden normien asettamien rajojen sisällä tai toimia niiden ulkopuolella.

Kokonaisuus avaa mahdollisuuden normikriittiseen ajatteluun ja näyttää normien luomat valtarakenteet.

Taiteen maisteri Fabian Nyberg (Porvoo), tanssitaiteiden maisteri Jenna Broas ja muusikko Martin Granö toteuttavat 11 000 euron apurahalla tanssivideoteoksen ja näyttelykokonaisuuden Porvoossa.

Uusi tanssivideoteos on surrealistinen matka ihmisen ja teknologian luomaan hypertodellisuuteen. Teoksessa juhlitaan luonnon kauneutta ja ihmeellisyyttä, joista digitaalinen maailma ja teknologia on meitä etäännyttänyt.

Teoksen musiikin säveltää Martin Granö. Näyttelytilassa videoinstallaation ympärille rakentuu kierrätetyistä ja luonnon materiaaleista oma kuplansa, johon katsoja voi asettua kokemaan teoksen.

Kuvataiteilijat Anu Pensola (Sipoo) ja Rasaliina Seppälä saivat 26 000 euron apurahan lasten kuvitetun tarinallisen Taikapuutarha-tietokirjan tekemiseen, jossa yhdistyvät hauskalla tavalla mielikuvitusmaailma ja puutarhanhoito, satu ja tieto.

Päähenkilöt Lulu ja Piko kasvattavat sekä ihan oikeita kasveja ja kasviksia, että kaikenlaisia taikakasveja, joista Piko syksyllä valmistaa kummallisia taikapulvereita ja ihmejauheita Lulun keskittyessä säilömään ja kokkaamaan puutarhan syötävää satoa.

Kirjan avulla tekijät haluavat antaa perheille yhteistä, mielekästä, opettavaista ja hauskaa puuhaa luonnon ja kasvien parissa. Kirjassa opetetaan oikeaa puutarhanhoitoa ja syötävien kasvien ja kasvisten kasvattamista.

Teoksessa kerrotaan kuinka puutarhassa työt, tehtävät ja kasvien kasvu etenevät kevään, kesän ja syksyn mittaan ja kuinka loppusyksystä päästään jo kokkaamaan ja säilömään sekä ihan oikeita kasviksia että Pikon taikauutteita.

Kuvataiteilijat Kati Rapia (Loviisa) ja Ilona Valkonen (Loviisa) toteuttavat saamillaan puolivuotisilla työskentelyapurahoilla Muistiinpanoja maailman tilasta -valokuvaprojektia. Yksi apuraha on suuruudeltaan 13 000 euroa.

Se on kasvava valokuvasarja maailmanlaajuisen kulutuskulttuurin ilmentymistä ja kokijoista. Samalla sen kuvaustilanteet ovat Itämeren rantoja siivoavia Vieno Motors - performansseja. Mustavalkoisissa kuvissa on lapsia ja nuoria kotirannoilta kerätyistä materiaaleista - eli roskista ja kasveista - tehdyissä päähineissä ja pukineissa.

Värikuvissa hehkuvat samaiset roskat reaalikoossa. Kuvat ovat suoria dokumentteja, näytteitä, muistiinpanoja siitä, millaisia elävän luonnon ja jätteen yhdistelmiä kuvissa kuvattu sukupolvi on edellisiltä sukupolvilta perinyt.

Kuvasarjan puentaperformanssit toteutetaan yhdessä kuvattavan nuoren kanssa kameralle ilman yleisöä.

Kuvausprojekti etenee näyttely näyttelyltä maailman saastuneimman meremme rannikkokaupungeissa. Näyttelyiden yhteydessä kyseisellä paikkakunnalla sarjaan kuvataan aina lisää kuvia.

Projektin tarkoitus on siis kiertää kaikkien Itämeren valtioiden (Suomen, Ruotsin, Tanskan, Saksan, Puolan, Viron, Latvian, Liettuan ja Venäjän) rannoilla. Viimeisessä laajassa näyttelyssä olisi esillä lopulta kaikki sarjan kuvat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut