Ehdokkaiden enemmistö sanoo ”kyllä” KeNi-radalle – vastustajat huolissaan liiallisesta rakentamisesta

Eniten henkilöjunaliikenteen edistämisen kannalla ovat vihreiden kuntavaaliehdokkaat. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Jos enemmistö Sipoon Sanomien vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista saisi päättää, Sipoon tulisi edistää kaikin keinoin henkilöjunaliikenteen aloittamista Nikkilä-Kerava välillä. Lähes 58 prosenttia vastanneista kertoo kannattavansa ajatusta.

Reilu 29 prosenttia vastanneista puolestaan on ratahankkeen edistämistä vastaan. Lisäksi 12,5 prosenttia ehdokkaista ei osaa sanoa mitä mieltä he asiasta ovat.

Eniten henkilöjunaliikennettä kannattavat vihreiden ehdokkaat. Heistä peräti 93 prosenttia on valmis edistämään ratahanketta kaikin keinoin.

– Julkisen liikenteen kasvattaminen ja sen merkitys on tulevaisuudessa Sipoon tärkeimpiä asioita. Ennen henkilöliikennöinnin aloitusta raiteilla, Sipoon tulee pyrkiä parantamaan HSL:n tarjoamia yhteyksiä kaikin mahdollisin keinoin, Harri Lehtonen (vihr.) perustelee.

Vahvasti henkilöjunaliikenteen kannalla ovat myös kristillisdemokraattien sekä kokoomuksen vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat. Kristillisistä ratahanketta kannattaa 83 prosenttia ja kokoomuslaisista 77 prosenttia.

– Kannatan raideliikenteen avaamista, se vähentää hiilidioksidipäästöjä, tarjoaa nopeammat ja säännölliset yhteydet Nikkilästä Keravan kautta pääkaupunkiseudulle. Vaikka raideliikennettä varten tarvitaan runsaasti lisää asukkaita Nikkilään, en kuitenkaan kannata liian nopeaa ja tiheää rakentamista. Luontoarvot tulee säilyttää, Tiina Sinkkonen (kd.) perustelee.

– Sipoo hyötyy henkilöliikenteen aloittamisesta. Raideliikenne mahdollistaa voimakkaamman kasvun ja antaa autolla liikkumiselle Nikkilän ja Talman suunnasta aidon vaihtoehdon. Avainasia on kaavoittaa rajusti lisää asukkaita Sipooseen ja muuttaa aikansa elänyt kantatilasääntö. Näiden toimenpiteiden avulla saadaan tarvittava väestöpohja myös kannattavalle raideliikenteelle, Tommi Hänninen (kok.) sanoo.

Myös enemmistö keskustan (66 prosenttia) ja SDP:n (58 prosenttia) vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista puoltaa junaratahanketta.

– Julkisen liikenteen kehittämishankkeet saavat täyden tukeni. Joustavat kulkumahdollisuudet eri ikäisille ja eri suuntiin kumuloivat aina talouskasvua, helpottavat työn vastaanottamista/tarjoamista ja parantavat palveluiden saavutettavuutta, Hanna Kuntsi (sd.) toteaa.

–  Sipoon ei pidä hyväksyä mitä tahansa, mitä muut rakennushankkeessa mukana olevat yhtiöt ehdottavat. Radan tulee palvella sipoolaisia heidän omilla ehdoillaan. Olen kuitenkin ratahankkeen kannalla, Sonja Pichler-Hirvonen (kesk.) sanoo.

Rantahanketta vastustavat nostavat perusteluissaan esille muun muassa huolen liian nopeasta rakentamisesta riittävän asiakasmäärän turvaamiseksi. Ratahankkeen myötä myös Nikkilän identiteetin säilymisen yllä nähdään tummia pilviä.

Eniten KeNi-rataa vastustavat Liike Nytin ja RKP:n ehdokkaat.

– En pidä järkevänä sitä, että ensin päätetään tämän kaltaisista hankkeista ja sitten keksitään kuinka perusteet hankkeelle saavutetaan. Tuolloin kasvu on hätiköityä ja hallitsematonta, Maria von Flittner (liik.) sanoo.

– Kysymys KeNi-radasta on valitettavasti jättänyt varjoonsa kaiken muun joukkoliikenteen, Linja-autojen reittejä karsittiin jo ennen koronapandemiaa, kun niitä olisi pitänyt lisätä ja kehittää. KeNi-rata muokkaisi Nikkilää ja koko kuntaa suuntaan, joka ei ole nykyisten kuntalaisten mieleen ja mielestäni kuntalaisia tulee kuulla tässä kysymyksessä ja kehityksessä, Micaela Röman (r.) toteaa.

Enemmistö perussuomalaisten ehdokkaista (46 prosenttia) ei ota vastauksissaan selvää kantaa ratahankkeen puolesta tai vastaan.

– Työmatkaliikennettä tulee kehittää, mutta nopeasti rakentuviin radanvarsitaajamiin usein liittyvät haitat täytyy huomioida suunnittelussa, Markus Pietikäinen (ps.) huomauttaa.

Vaalikone

Sipoon Sanomien vaalikone löytyy osoitteesta sipoonsanomat.fi/vaalikone

Vaalikoneessa pääsee vastaamaan 19 väittämään.

Vastausten perusteella vaalikone näyttää sopivimmat ehdokkaat.

Yksittäisen ehdokkaan vastauksia on myös mahdollista katsoa selaamalla ehdokaslistaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut