Työstä eläkkeelle siirtyneiden nettotulot laskevat keskimäärin viidenneksen. Suhde on pysynyt samanlaisena 2000-luvun alusta, huolimatta työmarkkinoiden ja väestön demografisesta muutoksesta ja eläkeuudistuksista.
Eläketurvakeskuksen (ETK) seurantatutkimus kattaa vuodet 2002-2017. Sen mukaan työstä eläkkeelle siirtyneen nettotulot ovat keskimäärin 79 prosenttia aktiiviajan nettotuloista.
Eläkettä edeltävä työmarkkina-asema vaikuttaa merkittävästi tulojen muutokseen. Valtaosa siirtyy eläkkeelle suoraan työelämästä, mutta moni myös työelämän ulkopuolelta.
Eläkkeelle siirtyminen nostaa työttömien ja muiden työelämän ulkopuolelta siirtyvien nettotuloja keskimäärin reilun kymmenyksen.
Kaikkien eläkkeelle siirtyneiden nettotulosuhteen mediaani on ollut 87 prosentin tuntumassa vuosituhannen alusta saakka.
– Nettotulosuhde ei kuitenkaan kerro euromääräisestä tulotasosta. Työttömyydestä tai muusta syystä työelämän ulkopuolelta eläkkeelle siirtyneiden tulotaso on eläkkeelläkin yleensä selvästi pienempi kuin työstä eläkkeelle siirtyneiden, kertoo Eläketurvakeskuksen ekonomisti Juha Rantala tiedotteessa.
Tavallisesti aktiivi- ja eläkeajan tulojen muutosta tarkastellaan korvaussuhteella, joka kuvaa sitä kuinka paljon bruttomääräinen työeläke korvaa eläkettä edeltäviä ansiotuloja. Vuonna 2017 työstä eläkkeelle siirtyneiden korvaussuhteen mediaani oli 58 prosenttia.
ETK:n tutkimuksessa käytetty nettotulosuhde ottaa huomioon eläkkeen ja sitä edeltävän ansiotulon lisäksi myös muut tulot ja verotuksen vaikutuksen.
Eläkkeen lisäksi henkilöllä voi olla esimerkiksi ansio- ja pääomatuloja. Muut tulot ja verotus tasaavat toimeentulon muutosta eläkkeelle siirryttäessä.