Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden aikana 50 000 sauhuttelijaa on tumpannut viimeisen tupakkansa – professori Pekka Puska: "Heistä 10 000 on lopettanut erityisesti koronan takia"

Tupakoinnin on lopettanut lähes 10 000 henkilöä kuluneen kahdentoista kuukauden aikana koronaviruksen aiheuttaman terveysriskin vuoksi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan miljoonat tupakoijat ovat kertoneet, että koronapandemia on lisännyt halua lopettaa tupakointi. Huhtikuussa tehdyn kyselyn mukaan pandemia näyttää vaikuttaneen lopettamishaluihin myös Suomessa.

– Väestökyselyn mukaan viime kevään jälkeen noin 50 000 tupakoivaa sanoo lopettaneensa tupakoinnin. Heistä noin 10 000 sanoi tehneensä sen erityisesti koronan vuoksi. Muidenkin kohdalla tietoisuus koronauhasta on varmasti vaikuttanut näin suureen lopettamismäärään, sanoo kansanterveysjärjestö Suomen Ash ry:n puheenjohtaja, professori Pekka Puska tiedotteessa.

Puska huomauttaa, että tulokset ovat samansuuntaiset kuin järjestön viime syksynä teettämässä tutkimuksessa. Tutkimuksissa voi olla osin päällekkäisyyttä, mutta ne osoittavat, että pandemia on vaikuttanut suuresti tupakoinnin lopettamiseen ja lopettamispyrkimyksiin.

Tupakoitsijoista lähes 60 prosenttia haluaa lopettaa sauhuttelun. Se tarkoittaa noin 260 000 henkilöä.

Puska toteaa, että aiempien tutkimusten perusteella tupakoivien lopettamishalukkuus ja lopettamisyritykset ovat Suomessa yleisiä.

– Tärkeimmäksi syyksi sanotaan yleensä terveys. Nyt tiedot siitä, kuinka tupakointi huonontaa koronan ennustetta, ovat varmasti vaikuttaneet, joko suoraan tai välillisesti. Lopettamisilmoitusten lisäksi peräti 30 prosenttia tupakoivista sanoo yrittäneensä lopettaa tupakoinnin koronan vuoksi.

Lopettamishalukkuus on hieman yleisempää miesten kuin naisten keskuudessa. Myös nuorimmasta ikäryhmästä, korkeintaan 30-vuotiaista selvä enemmistö eli 64 prosenttia on halukas lopettamaan.

Vähiten lopettamishalukkuutta on 50-59 -vuotiailla. Koulutusryhmistä innokkaimpia tupakoinnin lopettamiseen ovat perus- tai akateemisen koulutuksen saaneet.

Lopettamisen tukipalvelujen pitää olla helposti kaikkien saatavilla, vaatii Suomen Ashin toiminnanjohtaja Mervi Hara.

– Kyseessä on tupakoijan ja hänen läheistensä, mutta myös koko yhteiskunnan etu. Tupakointi aiheuttaa yhteiskunnallemme vuosittain miljardiluokan kustannukset. Vieroitus on aina edullisempi vaihtoehto kaikkien kannalta, Hara sanoo tiedotteessa.

WHO käynnisti viime vuoden lopussa maailmanlaajuisen kampanjan tupakointia vastaan. Tupakatonta päivää vietetään 31. toukokuuta.

Suomen Ashin tilaaman mielipidekyselyn toteutti Kantar TNS ja aineisto kerättiin verkkopaneelissa huhtikuussa. Vastaajia oli 2 094.