”Kunta ei voi olla suojatyöpaikka” – enemmistö kuntavaaliehdokkaista valmis henkilöstön lomautuksiin ja irtisanomisiin

Vaalikone: Enemmistö valtuustoon pyrkivistä ehdokkaista olisi valmis lomauttamaan tai jopa irtisanomaan kunnan työntekijöitä säästöpaineen alla.

Sipoon kunnalla työskentelee noin 1 300 työntekijää. Crista Lassfolk-Feodoroff

Ulla Yliherne

Selvä enemmistö Sipoon valtuustoon pyrkivistä kuntavaaliehdokkaista olisi valmis lomauttamaan tai irtisanomaan kunnan työntekijöitä tarvittaessa.

Peräti 61 prosenttia Sipoon Sanomien vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista olisi valmis ottamaan irtisanomiset ja lomautukset käyttöön kovan säästöpaineen alla.

Nykyinen kunnanhallitus päätti vuoden 2020 huhtikuussa yksimielisesti unohtaa yt-neuvottelut koronan aiheuttamasta säästökuurista huolimatta.

Eniten lomautuksille ja irtisanomisille kannatusta löytyy kokoomuksesta, jonka vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista yli 85 prosenttia olisi valmis toimenpiteisiin.

– Miksi kunnan työntekijöillä pitäisi olla lomautussuoja kun sitä ei millään muullakaan työntekijäryhmällä ole? Ei kunta voi elää irrallisena suojapaikkana erillään muusta maailmasta, Ari Tamminen (kok.) huomauttaa.

Ymmärrystä koville toimenpiteille säästöpaineiden alla löytyy myös keskustan, RKP:n ja Liike Nytin ehdokkailta. Näiden puolueiden ehdokkaista yli 66 prosenttia ilmoitti olevansa valmis joko irtisanomaan tai lomauttamaan kunnan työntekijöitä.

– Kunnan työntekijöiden irtisanomissuoja sotisi vahvasti yhdenvertaisuus periaatteita vastaan, Hannu Maliniemi (kesk.) sanoo.

– Lomauttaa saa, jos ei mistään toisesta toimipisteestä löydy mitään töitä. Mielestäni kunta hoiti asiat hyvin koronapandemian alkuaikoina kun siirsi työntekijöitä jäljitystyöhön, Ann-Christin Nokelainen (r.) toteaa.

Perussuomalaisten ehdokkaista 61,5 prosenttia kertoo olevansa tarvittaessa valmis lomauttamaan tai irtisanomaan kunnan väkeä.

Eniten lomautuksia ja irtisanomisia vastustavat kristillisdemokraattien vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat, joista yli 66 prosenttia suhtautuu asiaan kielteisesti.

– Ensisijaisesti tulee tarjota vaihtoehtoista työtä, jos työntekijän työtehtävät ovat vähentyneet. Henkilökuntaa voidaan myös vähentää luonnollisen poistuman kautta, jos on pakko, Tiina Sinkkonen (kd.) perustelee.

Myös yli 58 prosenttia SDP:n ja vihreiden ehdokkaista ei kannata lomautuksia ja irtisanomisia.

– Valtaosa kunnan työntekijöistä työskentelee joko opetuksen tai sosiaali- ja terveydenhoidon piirissä. Hyvinvointiin ja sivistykseen liittyvät peruspalvelut ovat kunnan toiminnan ydintä, joten näissä ammateissa toimivien ihmisten lomautus on äärikeino, jota pitää välttää, Marketta Mattila (vihr.) sanoo.

Ehdokkaiden enemmistö sanoo ”kyllä” KeNi-radalle – vastustajat huolissaan liiallisesta rakentamisesta

Pitäisikö Sipoon kasvaa jatkossakin muita kuntia nopeammin? Näin ehdokkaat vastasivat

Pitäisikö Sipoon kiirehtiä oman uimahallin rakentamista? Näin kuntavaaliehdokkaat vastasivat

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut