Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoriso pääsee pian juhlimaan koulujen loppumista – Saapas-katupartio on menossa mukana

Sipooseen on perustettu Saapas-katupartio turvaamaan nuorison illanviettoja. Mukana on Sipoon nuorisotoimen ja molempien seurakuntien työntekijöiden lisäksi 14 vapaaehtoista. Toiminta alkaa koulujen päättäjäispäivän iltana, jolloin katupartiot jalkautuvat nuorison suosimille kokoontumispaikoille Sipoossa.

– Me emme ole poliisi tai järjestyksenvalvoja, vaan olemme paikalla turvallisina aikuisina. On tärkeää, että nuoret voivat kohdata meidät luottamuksella, diakoni Milja Westerlund Sipoon ruotsinkielisestä seurakunnasta painottaa.

Sipoon suomalaisen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Sanna Rauhala puolestaan muistuttaa Saapas-toiminnalla olevan pitkät perinteet ympäri Suomen. Mukana olevat vapaaehtoiset ovat käyneet läpi lyhyen koulutuksen, jonka lisäksi heidän tulee olla lähtökohtaisesti tehtävään soveltuvia.

– On hyvä olla helposti lähestyttävä ja sosiaalinen persoona. Kävelyä tulee aika paljon, vaikka liikumme myös autolla, Rauhala sanoo.

Saapas-katupartiossa aikuiset kiertävät pareittain kohtaamassa nuoria. Nyt mukana olevien vapaaehtoisten lisäksi mukaan voivat hakeutua täysi-ikäiset, jotka haluavat osaltaan olla turvaamassa nuorille turvallista illanviettoa. Heidän osakseen jää kuitenkin lähinnä kuunteluoppilaan rooli, koska seuraava koulutus käynnistyy vasta syksyllä.

Sipoon nuorisotoimen erityisnuorisotyöntekijät Milla-Emilia Mäkelä ja Noora Huovinen kertovat kiertäneensä nuorison kokoontumispaikkoja viimeksi vappuna. Silloin toiminta oli pienimuotoisempaa eikä se vielä kulkenut Saapas-nimikkeen alla.

– Ajatuksena on myös huolehtia siitä, ettei kenelläkään ole mitään hätää. Jos on, niin me autamme, Mäkelä ja Huovinen kertovat.

He tietävät kokemuksesta nuorison kokoontumisissa myös päihdyttävän. Silloin kyse on yleensä perinteisestä pussikaljoittelusta. Saapas-partiot eivät puutu nuorison juomiseen.

– Siihen meillä ei ole edes valtuuksia, se tehtävä kuuluu poliisille. Me olemme siellä enemmänkin kaveeraamassa emmekä esimerkiksi mene fyysisesti tappeluihin väliin. Tarvittaessa olemme yhteydessä poliisiin tai soitamme ambulanssin, nelikko kertoo.

He arvioivat nuorten suhtautuvan Saapas-partioihin yleensä suopeasti, koska niiden vakiintunut toiminta on monelle tuttua esimerkiksi festareilta. Ja vaikka osa nuorista saattaa karsastaa Saapas-liiveissään juttusille tulevia aikuisia, moni myös ryhtyy juttusille ihan mielellään. Tarkoitushan on kokoontua, kohdata ja viihtyä eikä päihtyminen ole pääasia kuin harvoille.

– Meno on yleensä rauhallisempaa kuin yleisesti kuvitellaan.