Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoltomiehiksi tekeytyneet tunkeutuivat vanhusten koteihin Helsingissä ja Espoossa – Jätkäsaaressa pankkikortti varastettiin 97-vuotiaalta

Huoltomiehiksi tekeytyneet rikolliset ovat tunkeutuneet ikäihmisten asuntoihin Helsingissä ja Espoossa ja anastaneet heiltä pankkikortteja.

Pienen maksun varjolla tekijät ovat saaneet tietoonsa myös pankkikortin pin-koodin. Uhrit ovat olleet usein yli 90-vuotiaita. Jätkäsaaressa pankkikortti varastettiin 97-vuotiaalta.

Useissa tapauksissa epäillyt nostivat ikäihmisen tilillä olevat rahat pankkiautomaateista.

Yhdessä tapauksessa asunnosta anastetulla pankkikortilla ostettiin eri liikkeistä matkapuhelimia yhteensä lähes 15 000 euron arvosta.

Rikoskokonaisuutta ovat tutkineet Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitokset. Vangittuna on ollut kuusi henkilöä, joita epäillään noin 30 rikoksesta. Teot on tehty eri kokoonpanoissa.

Teot ovat tapahtuneet viime ja tänä vuonna pääosin Helsingissä ja Espoossa. Osa esitutkintapöytäkirjoista etenee syyteharkintaan toukokuun aikana.

Uhrien asunnoista anastettiin jossain tapauksissa lisäksi muuta omaisuutta, kuten koruja ja käteistä rahaa. Rikoshyöty oli kokonaisuudessaan noin 22 000 euroa.

Pääosin teot on aloitettu niin, että vanhukselle on soitettu puhelu ja kerrottu tulevasta huoltokäynnistä.

Tämän jälkeen uhrin asunnolle on saapunut välillä jopa kolme huoltomiehiksi tekeytynyttä henkilöä, joista yksi on jäänyt jututtamaan uhria ja muut ovat menneet tarkistamaan esimerkiksi asunnon pattereita.

Tarkistusta tehdessään henkilöt ovat penkoneet samanaikaisesti asuntoa löytääkseen uhrin pankkikortteja ja -tunnuksia.

Useissa tapauksissa tekijöillä on ollut mukanaan tekaistu maksupäätelaite. Ikäihmisiltä on pyydetty tarkastuskäynnistä muutaman euron maksu, joka on täytynyt tehdä pankkikortilla. Näin on saatu selville uhrin pankkikortin pin-koodi.

– Ennen asunnosta poistumista uhrin pankkikortti on anastettu. Joissakin tapauksissa on käytetty tekaistua veruketta kortin toimimattomuudesta, ja menty ulos, missä nettiyhteys olisi parempi. Korttia ei tietysti koskaan palautettu, kertoo tiedotteessa rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisilaitoksen törkeän omaisuusrikollisuuden tutkinnasta.

Kaksi epäiltyä otettiin kiinni Jätkäsaaressa maaliskuun puolivälissä. Länsi-Uudenmaan poliisi tarkkaili miestä ja naista, joita epäiltiin ikäihmisten huijauksista.

Pariskunta meni Jätkäsaaressa sijaitsevaan rappuun huoltomiehen vaatetus yllään. Poliisi otti pariskunnan kiinni verekseltään heidän poistuttuaan rikospaikalta. Ilmeni, että he olivat käyneet rapussa asuvan 97-vuotiaan henkilön asunnossa huoltomiehiksi tekeytyneinä.

Kaksikon epäillään pyytäneen ikäihmistä maksamaan huoltokäynnistä pankkikortilla heidän mukanaan olleeseen niin sanottuun maksupäätelaitteeseen.

Kiinnioton yhteydessä toisen epäillyn hallusta löytyi uhrin pankkikortti.

– Nämä häikäilemättömät teot, jotka ovat kohdistuneet erityisen haavoittuvassa asemassa oleviin henkilöihin, ovat varkaus- ja petosrikosten törkeitä tekomuotoja, sanoo Länsi-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Klaus Geiger.

Geigerin mukaan tekojen suunnitelmallisuuden ja epäiltyjen henkilömäärän perusteella voidaan puhua järjestäytyneestä rikollisuudesta, joka on tuomioiden koventamisperuste.

Leppävaarassa poliisi otti kiinni kolme epäiltyä maaliskuun lopussa. Poliisi tarkkaili miestä, jota epäiltiin ikäihmisten huijauksista. Mies meni toisen miehen kanssa ikäihmisen asuntoon ja heidän seurassaan ollut nainen jäi rapun ulkopuolelle seuraamaan tilannetta.

Mies piti asunnossa ollessaan puhelua auki ulkona olleen naisen kanssa. Miesten epäillään etsineen asunnosta uhrin pankkitunnuksia.

Poliisi otti toisen miehen kiinni tämän poistuttua asunnosta, ja toinen mies otettiin kiinni uhrin asunnosta. Rapun ulkopuolelle vartioimaan jäänyt nainen otettiin myös kiinni.

Poliisin mukaan vuosien 2020-2021 aikana pelkästään Helsingissä on tapahtunut yli sata rikosta, joissa ikäihmisten asuntoihin on tunkeuduttu erilaisilla tekaistuilla syillä anastustarkoituksessa.

Helsingin poliisilaitoksella järjesteltiin omaisuusrikosten tutkintaa uudelleen tämän vuoden alussa, jotta rikossarjoihin pystyttäisiin puuttumaan aiempaa tehokkaammin.

Myös poliisilaitosten välistä yhteistyötä omaisuusrikostutkinnan alalla on kehitetty.

– Tämän tyyppisiä rikoksia tekee suhteellisen pieni ammattirikollisten piiri, jolloin muutamien keskeisten tekijöiden kiinniottamisella voi olla suuri vaikutus rikosten vähenemiseen, sanoo Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Markku Heinikari.

Rikoskomisario Kari Martikainen muistuttaa, että on tärkeää varmistaa isännöitsijältä tai kiinteistön huollosta vastaavalta yritykseltä, onko huoltomiestä tilattu ennen kuin päästävät ketään tuntemattomia sisälle kotiinsa.

– Iäkkäiden ihmisten ja heidän läheisten olisi keskusteltava aika ajoin turvallisuuteen liittyvistä riskeistä.