Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Pääosa kansanedustajista ei halua nykyistä nuorempia lapsia rikosoikeudelliseen vastuuseen

Suurin osa kansanedustajista ei halua alentaa rikosoikeudellista ikärajaa, selviää Ylentekemästä kyselystä.

Ylen kyselyyn vastasi 135 kansanedustajaa 200:sta. Heistä 92 ei haluaisi laskea ikärajaa ja 37 haluaisi. Loput 6 eivät ottaneet kantaa.

Tällä hetkellä ikäraja on 15 vuotta. Ikärajan laskemisesta on puhuttu viime aikoina, kun tietoon on tullut useita nuorten tekemiä vakavia väkivaltarikoksia, kuten Koskelan ja Vallilan henkirikokset. Toukokuun lopussa aiheesta myös avautui kansalaisaloite, jossa vaaditaan ikärajan laskua 14 vuoteen. Aloite on runsaassa viikossa kerännyt noin 400 allekirjoitusta.

Ylen kyselyssä kansanedustajat näkevät, että nuorten oireiluun tulisi puuttua muilla tavoilla kuin rikosoikeudellisella rangaistuksella, mieluiten jo ennen kuin ongelmat kärjistyvät väkivallaksi.

– Tutkimusten mukaan kovemmat rangaistukset eivät ehkäise rikoksia. Alaikäisten pahoinvointiin on oltava muut kuin rikosoikeudelliset keinot puuttua. Ilmiö on erittäin huolestuttava, mutta kaikkia nuoria ei pidä joidenkin häiriökäyttäytymisen takia leimata, Hannakaisa Heikkinen (kesk.) kirjoittaa Ylen kyselyssä.

Ikärajan laskua selkeästi vastustavat hallituspuolueet. Kannattajia löytyy lähinnä oppositiosta, erityisesti perussuomalaisista.

– Erityisesti vakavien henkeen ja terveyteen kohdistuvien tekojen osalta tilanne on kestämätön, kun aitoa interventiota ja seuraamusta nuorelle ei tule. Yksi keino voisi olla selvittää nuoren kehitystaso mielentilatutkimuksen tavoin ja rangaistusvastuu sen mukaan esimerkiksi 12 vuotta täyttäneen osalta, kommentoi Ylelle Leena Meri (ps.).