Poliisilla kiireinen viikko – päihtynyt ja uhmakas kaivinkonekuljettaja törmäsi kerrostalon seinään ja ryöstäjä uhkasi vartijaa aseella

Poliisi osaa jo odottaa kiireiden lisääntyvän, kun lomat alkavat. Heli Roivainen

Anne Sirvio

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella oli kiireinen viikko, johon kuului yli 2 000 hälytystehtävää. Rikostutkinnassa työn alla on esimerkiksi ryöstö ja päihtynyt kaivinkoneenkuljettaja. Poliisi varautuu ensi viikonloppuna koulujen päättymisen juhlinnan valvontaan.

Poliisi sai sunnuntaina aamuyöllä erikoisen tehtävän Vantaan Lehtikallioon, missä ilmoituksen mukaan päihtynyt mies kaivoi kaivinkoneella taloyhtiön pihamaata törmäten myös liikennemerkkiin ja kerrostalon seinään.

Epäilty oli ajanut kaivurilla pois Rajatorpantien suuntaan hieman ennen partion saapumista.

– Epäilty kuljettaja tavoitettiin kaivurin jälkiä seuraamalla Pähkinärinteentien vanhan ostoskeskuksen pihasta. Vahvasti päihtynyt ja uhmakas kuljettaja otettiin poliisin huostaan. Epäillylle tehty tarkkuusalkometrikoe osoitti törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat. Tämä on jo epäillyn kolmas rattijuopumus vuoden sisällä, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

– Esitutkinnassa selvitetään aiheutettujen vahinkojen rahallinen määrä. Liikennemerkin ja talon seinän vahingoittamisen lisäksi kerrostalon pihassa ja Rajatorpantien varressa nurmia ja tienvarsia oli kaivettu tahallisesti useasta paikasta.

Epäilty on ollut kuulustelussaan halukas selvittämään tapahtunutta ja myöntänyt tekonsa.

Kaksipyöräisten Bomber-tapahtumasta kirjattiin viisi törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista.

Vantaan Tammistossa sijaitsevassa kodinkoneliikkeessä tapahtui sunnuntaina kello 18 ryöstö. Liikkeestä anastettiin arvokas matkapuhelin. Hieman myöhemmin sama epäilty tekijä anasti toisesta Tammistossa sijaitsevasta kodinkoneliikkeestä puhelintarvikkeita ja uhkasi kiinniottoa yrittänyttä vartijaa aseella. Ase osoittautui myöhemmin ilmapistooliksi.

– Epäilty tekijä on poliisin tiedossa. Teot ovat tallentuneet kodinkoneliikkeiden valvontakameroihin ja epäilty on niistä selvästi tunnistettavissa. Tapauksen rikosnimikkeet saattavat vielä tarkentua tutkinnan edetessä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Matti Latvala.

Kotihälytystehtävät painottuvat edelleen viikonloppuihin. Poliisin viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta varsin kiireinen. Tehtäviä oli yhteensä hieman yli 2 000. Tehtävämäärät ovat nyt kesää kohden vakiintuneet 2000 tehtävän molemmin puolin.

Kotihälytystehtävissä on ollut viime viikkoina tasaista laskua. Viime viikolla poliisilla oli kotihälytystehtäviä 148, joka on pienin määrä 12 kuukauteen.

Tehtävät painottuivat edelleen viikonloppuun, jolloin poliisi hoiti niitä vajaat 70. Yhteensä hälytystehtäviä oli viikonlopun aikana lähes 850.

Poliisia työllistivät myös kaksi kokoontumisajoa. Perjantaina kokoontuivat kaksipyöräiset 200 moottoripyörän voimin ja lauantaina poliisilaitoksen alueella järjestettiin Tuned car meeting, joka myös aiheutti useita toimenpiteitä.

– Kaksipyöräisten Bomber-tapahtumasta kirjattiin viisi törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, kolme vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan sekä viisi muuta sakkovaatimusta. Tuned car meetingistä kirjattiin kuusi törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, yhdeksän vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan ja toistakymmentä sakkovaatimusta, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Koko viikonlopun aikana liikenteestä tavattiin myös rattijuoppoja ja yhdeksän kortitonta kuljettajaa.

Valvonnan kohteena on myös huumeiden katukauppa.

Monialaisen Rapido-ryhmän partiot suorittivat monipuolista valvontaa. Huumausaineen katukaupan valvonnan tuloksena paljastettiin muun muassa seitsemäs törkeä huumausainerikos kolmen kuukauden sisällä.

Viikonlopun valvontapartiot tekivät ravintola- ja liikennevalvontaa sekä ulkomaalaisvalvontaa yhteistyössä ulkomaalaistutkijoiden kanssa. Partiot keskittyivät yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaan erityisesti pääradan juna-asemien ja ostokeskusten läheisyydessä.

–Tuloksellisesti viikonloppu oli valvonnan kannalta varsin onnistunut. Valvonnan tuloksena kirjattiin sakkoja ja lastensuojeluilmoituksia sekä annettiin huomautuksia ja tavoitettiin etsintäkuulutettuja, toteaa rikoskomisario Hanna Kiiskinen.

Lämmin sää ennustaa vilkasta viikkoa poliisille. Erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on edelleen korkea, niin kuin se on ollut keväästä 2020 lähtien. Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia poliisi kirjasi viime viikolla yhteensä 25.

– Kesä on tullut ja sen huomaan selkeästi poliisin tehtävien kasvussa etenkin viikonloppuiltaisin ja öisin. Ihmisiä on paljon liikkeellä jalkaisin ja myös ajoneuvoilla erilaisissa kokoontumisajoissa. Kun rajoitukset tästä pikkuhiljaa vielä vapautuvat, tulee se varmasti myös näkymään poliisin tehtävissä, arvelee komisario Jarmo Ojala.

Poliisi varautuu koulujen päättymisen ja on valppaana myös kesäloma-aikaan. Koulut ovat päättymässä tulevana viikonloppuna ja kesälomat alkamassa.

Koulujen päättymisen juhlintaan on varauduttu perinteiseen tapaan. Viikonloppuna tullaan tekemään tehostettua valvontaa erityisesti nuorten suosimilla kokoontumispaikoilla.

Poliisi pysyy valppaana päättäreiden jälkeenkin

– Tulemme kesän aikana aktiivisesti puuttumaan mahdollisiin häiriöihin ja valvomme myös alkoholin ja päihteiden välittämistä, kertoo rikoskomisario Simo Kauppinen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut