”Kaksikielisyys on Sipoossa rikkaus” – Ehdokkaiden enemmistö säilyttäisi kaikki kuusi kyläkoulua

Vaalikone: Ehdokkaiden enemmistö säilyttäisi kaikki Sipoon kuusi nykyistä ruotsinkielistä kyläkoulua. Vastustajat kritisoivat entisestään laskevia oppilasmääriä.

Gumbostrand skola on yksi Sipoon kuudesta ruotsinkielisistä kyläkouluista. Koulussa opiskelee lukukaudella 2020 -2021 yhteensä 44 oppilasta. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Sipoossa toimii tällä kuusi ruotsinkielestä kyläkoulua, joista jokaisessa opiskelee päättyvällä lukukaudella alle 70 alakoululaista.

Selvä enemmistö kuntavaaliehdokkaista olisi valmis säilyttämään kaikki ruotsinkieliset kyläkoulut myös jatkossa. Sipoon Sanomien vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista yli 48 prosenttia on koulujen säilyttämisen kannalla.

Yllätyksenä tuskin tulee, että eniten kannatusta ruotsinkielisten kyläkoulujen säilyttämiseen löytyy RKP:n edustajista. Heistä peräti 92,5 prosenttia liputtaa nykyisen kouluverkoston puolesta.

– Tavoitteena on, että kyläkoulut säilyvät, mutta se vaatii tietysti tarpeeksi lapsia. Myös tämän takia olisi sallittava rakentamista kyliin. Elinvoimaiset kylät tekevät Sipoon viihtyisäksi, monipuoliseksi ja houkuttelevaksi kunnaksi, Kaj Lindqvist (r.) sanoo.

Ruotsinkielisten kyläkoulujen säilyttämisen kannalla on myös enemmistö Kristillisdemokraattien (66,6%) ja Perussuomalaisten (53,8%) vastanneista ehdokkaista.

– Sipoon kaksikielisyys on rikkaus. Vahvat kulttuurihistorialliset perinteet ja kielikulttuuri ovat osa Suomen historiaa ja suomalaisuutta, jota tulee vaalia kaikin tavoin, Markus Pietikäinen (ps.) perustelee.

– Suomenruotsalaiset ovat tärkeä osa kulttuuriamme. Kulttuurin säilyttäminen ei välttämättä tarkoittaa rakennuksien säilyttäminen. Koulutus omalla äidinkielellä on erittäin tärkeää, mutta haluan nostaa esille esimerkiksi kaksi- tai monikieliset kampukset, Alexander Store (kd.) huomauttaa.

Liike Nytin vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 46 prosenttia säilyttäisi kaikki kuusi kyläkoulua myös jatkossa.

– Oppilasmäärät ratkaisevat, mutta mikäli vain mahdollista, tulisi koulutoimet säilyttää. Samalla tulisi tehdä täyskäännös myös suomenkielisten koulujen osalta ja panostaa pienempiin ja turvallisempiin yksikköihin jättikoulujen sijaan. Pienet yksiköt tuovat enemmän yhteisöllisyyttä ja näin ollen turvallisempaa olotilaa kaikille. Nykykehitys on pysäytettävä, sillä huonovointisten nuorten osuus on kasvanut, Rasmus Lindroos (liik.) sanoo.

Reilu 38 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista olisi valmis supistamaan ruotsinkielisten kyläkoulujen määrää.

Eniten kouluverkon supistamiselle löytyy ymmärtäjiä Vihreiden (59%) ja Kokoomuksen (57%) vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista.

– Sipooseen on enemmistöpäätöksin rakennettu valtavia koulukeskuksia. Ennakoitua alhaisemman syntyvyyden tähden tyhjää tilaa riittää. Molempia kieliryhmiä pitää käsitellä tasapuolisesti, Marketta Mattila (vihr.) toteaa.

– Olemme juuri saaneet selvityksen, jossa käy selville, että meillä on Sipoossa joitakin hyvin pieniä kouluyksikköjä, joihin ei ole odotettavissa tulevaisuudessa lisää oppilaita. Niiden yhdistäminen vaikuttaa järkevältä, Marja Manninen-Ollberg (kok.) sanoo.

Keskustan ja SDP:n ehdokkaissa kysymys jakaa vastaajat puoliksi.

– Kielet ja niiden opetus on rikkaus. Pienemmissä kyläkouluissa on myös monta muuta hyvää asiaa, jotka vaikuttavat lapsen kasvuun ja kehitykseen, Pauliina Räike (sd.) muistuttaa.

– Oleellista on myös, että kouluihin saadaan pätevää henkilöstöä. Kannattaa myös selvittää voisivatko kyläkoulut toimia kaksikielisinä, Raija Tikkanen (kesk.) ehdottaa.

Lue myös: ”Kunta ei voi olla suojatyöpaikka” – enemmistö kuntavaaliehdokkaista valmis henkilöstön lomautuksiin ja irtisanomisiin

Lue myös: Ehdokkaiden enemmistö sanoo ”kyllä” KeNi-radalle – vastustajat huolissaan liiallisesta rakentamisesta

Lue myös: Pitäisikö Sipoon kiirehtiä oman uimahallin rakentamista? Näin kuntavaaliehdokkaat vastasivat

Lue myös: Pitäisikö Sipoon kasvaa jatkossakin muita kuntia nopeammin? Näin ehdokkaat vastasivat

Vaalikone

Sipoon Sanomien vaalikone löytyy osoitteesta sipoonsanomat.fi/vaalikone

Vaalikoneessa pääsee vastaamaan 19 väittämään.

Vastausten perusteella vaalikone näyttää sopivimmat ehdokkaat.

Yksittäisen ehdokkaan vastauksia on myös mahdollista katsoa selaamalla ehdokaslistaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut