Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipoon saaristosta löytyy useita ulkoilualueita – tunnetko jo Vilstrandin, Furuholmenin ja Möholmenin?

Ulkoilualueet: Kunnat ja Uudenmaan virkistysalueyhdistys ylläpitävät useita kohteita.

Sipoon kunta omistaa muutamia ulkoilualueita saaristossa, jossa on myös muun muassa Vantaan kaupungin omistamia ulkoilusaaria.

Virkistysalueille pääsy vaatii oman veneen lukuun ottamatta Norrkullalandetia. Sinne on yhteys Pörtö Linen vuoroilla Kalkkirannasta. Myös melojat voivat hyödyntää Sipoon saariston vesiä.

Telttailu ja yöpyminen veneessä on sallittu kaikilla muilla kunnan omistamilla alueilla paitsi Abborholmenilla. Telttailu on kielletty Norrkullalandetin uimarannalla sekä Östholmenin Abborholmeniin päin olevassa niemessä.

Lähimpänä Sipoon rannikkoa on Vilstrand. Se on Söderkullalandetin saaren länsikärjessä sijaitseva kompakti rantautumis- ja retkipaikka. Sinne on Gumbostrandin venesatamasta noin kilometrin matka. Alue on noin 12 hehtaaria. Vilstrandissa on mahdollisuus nauttia metsäisestä tunnelmasta meren äärellä. Niemenkärjessä on myös kalliorantaa.

Lähes yhtä suuri alue on Möholmenin kallioisella saarella. Metsäisessä ja kumpareisessa Möholmenissa on pieni hiekkainen uimaranta.

Möholmenin ulkoilualueeseen kuuluu myös pieni Bastuholmenin saari, jossa on rantautumislaituri.

Vastapäätä Möholmenia on 20 hehtaarin suuruinen virkistysalue Norrkullalandetin saarella. Sinne on noin kymmenen minuutin venematka Kalkkirannasta. Sipoon kunnan omistamalla virkistysalueella on laituri ja saareen pääsee myös Pörtö Linen yhteysaluksella.

Silokallioiset poukamat tarjoavat mahdollisuuksia varpaiden huljutteluun. Hiekkaranta on varsin matala, joten vesi lämpenee aurinkoisena päivänä uimareiden iloksi.

Norrkullalandetissa voi myös ihailla kauniita saaristomaisemia ja -luontoa näkötornista, jonne on lyhyt kävelymatka laiturialueelta.

Aivan Sipoon kunnan omistaman virkistysalueen vieressä on myös yksityisen Seasong Travelsin omistama alue. Siellä on vuokrattavana mökkejä, mutta myös kaikille avoin kahvila-ravintola Cafe Seasong.

Rannikolta katsottuna kaukaisimmat kunnan virkistysalueisiin kuuluvat saaret ovat Furuholmen ja Östholmen.

Sipoon kunnan liikuntapalvelupäällikkö Piritta Forsell kertoo, että Öst- ja Furuholmenilla oli aikaisemmin käytössä venekausimaksu, jolla sai yöpymisluvan. Käyttäjiä oli kuitenkin sen verran vähän, että tästä luovuttiin. Samalla luovuttiin yöpymisen valvonnasta ja maksujen keräämisestä.

Varsinkin Östholmenissa on useita hyviä rantoja ja telttapaikkoja.

Furuholmenista on avarat näkymät Sipoonselälle. Kauniiden näköalojen lisäksi suositulla veneilysaarella on useita hyviä rantoja melojille.

– Sipoon saaristosta nauttivien toivotaan noudattavan roskattoman retkeilyn periaatteita, mikä tarkoittaa sitä, että kävijät huolehtivat itse roskansa pois maastosta. Joillakin alueilla on roska-astiat lähtöpisteiden yhteydessä, toteaa Forsell.

Tulenteko on sallittu Sipoon virkistysalueilla ainoastaan erikseen osoitetuilla, rakennetuilla tulipaikoilla. Metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty.

Uudenmaan virkistysalueyhdistys ylläpitää Sipoossa Högholmsörenin aluetta, joka koostuu suuresta merialueesta ja neljästä pikkusaaresta. Vesialueen pinta-ala on 650 hehtaaria ja maa-alueen 2,3 hehtaaria. Virkistysalueyhdistyksen saariin kuuluvat Högholmsören, Trädgårdsholmen, Lilla Trädgårdsholmen ja Torskholmen.

Tulenteko saarilla ei ole sallittu. Laakeat rantakalliot mahdollistavat rantautumisen, mutta varsinaisia kiinnitysrenkaita tai -poijuja ei alueella ole.

Vantaan kaupunki omistaa kaksi ulkoilusaarta Sipoon saaristossa. Ne ovat Krokholmen ja Tallholmen.

Tallholmenin pinta-ala on neljä hehtaaria. Siellä on keittokatoksia, käymälä, laituri ja kiinnityspoijuja. Rantaan pääsee myös purjeveneellä. Melojien on helpointa rantautua saaren pohjoispäädystä, jossa on hiekkaranta.

Saarella on sauna, joka on vierailijoiden käytössä. Saaren kaivon makean veden varat ovat rajalliset ja porakaivon veden laatu ei aina täytä talousveden vaatimuksia, joten juomavesi täytyy tuoda itse mukanaan. Kaivon vesi sopii kuitenkin hyvin kiukaalle, jolle ei saa heittää merivettä.

Tilapäistä telttailua lukuun ottamatta telttailu on maksullista.

Krokholmenin saari sijaitsee Sipoossa 5 km Vuosaaresta. Vantaan kaupunki omistaa yli 8 hehtaaria Krokholmenista mutta saarella on myös yksityisiä tontteja.

Alueella on laituri, uimaranta, keittokatos ja käymälöitä. Tilapäistä telttailua lukuun ottamatta telttailu on maksullista. Tulenteko sallittu keittokatoksessa.

Vuosaaren satamaan liikennöivät alukset saattavat ohi ajaessaan aiheuttaa voimakasta ja äkillistä veden virtaamista ja vedenpinnan korkeuden muutosta Krokholmenin rannoilla. Ilmiö saattaa aiheuttaa vaaratilanteita rantaan kiinnittyneille veneille ja uimarantaa käyttäville lapsille.

Juttua korjattu 22.6. klo 14: Lisätty karttakuvan kuvatekstiin tieto siitä, että Östholmenilla ei ole enää lentopallokenttää.