"Lukion rehtorin työ on parasta mitä kuvitella saattaa" – 13 vuotta Sipoon lukiota luotsannut Aarne Alatalo jää eläkkeelle

Koulutus: – Tämä ei ole koskaan ollut mikään pelkkä "Aarne show". Meillä töitä on aina tehty porukalla, koska viisaus ei asu yhdessä päässä, eläkkeelle siirtyvä Sipoon lukion rehtori sanoo.

Rehtori Aarne Alatalo sanoo Sipoon lukion olevan nimenomaan sipoolaisten lukio. Jopa 80 prosenttia sen opiskelijoista on sipoolaisia. Toiseksi eniten opiskelijoita tulee Pornaisista. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Kevään ylioppilaiden lakitus on yksi Sipoon lukion vuoden kohokohtia niin opiskelijoille kuin lukion henkilökunnalle. Vaikka jokainen lakitus on ainutlaatuinen, tänä vuonna se on vielä tavallistakin erityisempi, sillä lukion pitkäaikainen rehtori, Aarne Alatalo, lakittaa nyt ylioppilaat viimeistä kertaa.

Alatalo jää eläkkeelle työskenneltyään 13 vuotta Sipoon lukion rehtorina.

– Enteristä valmistuu tänä keväänä 66 opiskelijaa. Se on ennätyssuuri määrä, Alatalo sanoo.

– Olen jo kirjoittanut puheeni valmiiksi uusille ylioppilaille. En ole ollut koskaan pitkien puheiden ystävä, enkä aio muuttaa tapojani nyt viimeiselläkään kerralla, hän nauraa.

Alatalo on työskennellyt Sipoon kunnan palveluksessa maaliskuusta 1999 lähtien. Aluksi tittelinä oli suomenkielinen koulutusjohtaja, josta hän siirtyi Sipoon lukion rehtorin virkaan syyskuussa 2008.

– Minusta lukion rehtorin työ on parasta mitä kuvitella saattaa. Tässä saa koko ajan olla tekemissä nuorten kanssa ja olla osa heidän maailmaansa. Tämä on hyvin elämänmakuista työtä, Alatalo kiittelee.

Ennen opetusalalle siirtymistä Aarne Alatalo toimi uintivalmentajana. Hän uskoo kokemuksesta olleen hyötyä myös lukion rehtorin työssä. - Valmentajan työ on hirmu tavoitteellista, jos haluat, että valmennettavasi pärjää. Siinä oppii paloittelemaan tavoitteet eri osa-alueisiin. Sama pätee lukio-opintoihin, hän sanoo. Ulla Yliherne

Kaikesta Alatalon puheesta kuultaa läpi hänen arvostuksensa nuoria kohtaan. Hän korostaa lukion henkilökunnan olevan nimenomaan opiskelijoita varten.

– Voisi sanoa, että opiskelijat ovat meidän todellisia työnantajia.

Suomen lukioiden parhaimmistosta julkaistiin ensimmäisiä ranking-listoja Alatalon rehtorivuosien alkutaipaleella. Niissä Sipoon lukio on pärjännyt hyvin. Viime vuonna lukio sijoittui sijalle 39.

– Lukiovertailut ovat tuoneet meille ulkopuolisen arvion, mutta olemme jo vuosia harrastaneet itsekriittistä tarkastelua oman henkilökuntamme kanssa. Pidämme joka toukokuu arviointikokouksen, jossa peilaamme ylioppilaskokeiden tulosten pohjalta missä olemme pärjänneet hyvin, ja missä olisi vielä kehitettävää. Joka kevät olemme keksineet mitä voisimme tehdä vielä paremmin.

Rehtori kiitteleekin vuolaasti henkilökuntansa motivaatiota ja sitoutumista opetukseen.

– Tämä ei ole koskaan ollut mikään pelkkä "Aarne show". Meillä töitä on aina tehty porukalla, koska viisaus ei asu yhdessä päässä, hän toteaa.

Kunnan on tarkoitus aloittaa Alatalon seuraajan rekrytointi syksyllä. Sitä ennen lukion vs. rehtorina toimii apulaisrehtori Satu Skogster.

Eläkesuunnitelmista kysyttäessä Alatalo on salamyhkäisen vaihtonainen. Yksi asia on kuitenkin varmaa, häntä ei nähdä lepäämässä laakereillaan Reino-tohvelit jalassa.

– Opetusala on omalta kohdaltani ohi. Sen sijaan haaveenani on pienimuotoisen yritystoiminnan aloittaminen, hän paljastaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut