Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähiruokaa suoraan viljelijöiltä – Sipoolaistarhojen antimia päätyy niin kuluttajan pöytään kuin ravintoloiden käyttöön 

Perunoita, herneitä, tomaatteja, yrttejä, salaattia, kukkia,… Kotimyynti-tiloilla on valinnan varaa. Tukkumyyntiä harjoittavien puutarhojen pihalta harvemmin myöskään ketään käännytetään, jos mielii tilan tuotteita ostaa.

Vuonna 2019 50-vuotistaivalta juhlinut Sibbo trädgårdsodlare rf on 1969 perustettu yhdistys alueen ammattiviljelijöille. 1971 yhdistyksestä tuli Svenska trädgårdsförbundetin jäsen.

Yhdistys on perustettu muun muassa auttamaan viljelijöitä käytännön kysymyksissä, antamaan neuvoja ja järjestämään esimerkiksi kurssitoimintaa.

– Meillä on tällä hetkellä 51 jäsentä, joista puolet ei enää viljele ammatikseen, mutta haluaa olla mukana tukemassa toimintaa, puheenjohtaja Kirsi Roine kertoo.

Yhteisöllisyys ja yhteydenpito ovat yhdistykselle tärkeässä arvossa. Vuosiohjelma koostuu esimerkiksi ekskursioista kotimaan eri puutarhoihin, luennoista, joulujuhlasta ja virkistyspäivistä. Kesäisin saunotaan ja pidetään piknikkiä yhdessä. Etäisyydet sipoolaistilojen välillä ovat suhteellisen lyhyitä, joten vaikkapa tomaatin taimien hankkiminen yhdistyskaveriltakin onnistuu kätevästi.

– Yhdistyksessämme kilpailijatkin ovat kavereita keskenään. Meillä on poikkeuksellisen vahva sosiaalinen sidos yhdistyksen sisällä, Roine kuvailee.

Yhdistys osallistuu erilaisiin tilaisuuksiin esitelläkseen jäsentensä tuotteita. Mukana on oltu esimerkiksi paikallisilla yritysalan messuilla ja Paippisten maatalouskaupan pihalla jäsenten tuotteiden yhteismyynnin merkeissä. Korona-aika on tietysti vaikuttanut viime aikoina.

Parhaillaan sipoolaisia ammattiviljelijöitä puhuttaa debatti turpeen tuotannon lopettamisesta.

– Ihmetellään, mihin sitten esimerkiksi kurkun taimet istutetaan, Roine toteaa.

Viljelijät voivat olla mieltä askarruttavissa kysymyksissä yhteydessä liittoon joko suoraan tai Roineen välityksellä. Liitosta voi kysäistä neuvoa vaikkapa tuholaistorjunnasta luomuviljelyssä tai kasvihuoneen rakentamisesta ja siihen liittyvistä laskelmista.

Puutarha-ala on ollut nousujohteessa korona-aikana; kotoilun myötä innostus pihojen ja kukkapenkkien laittoon ja hyötykasvien itseviljelyyn on kasvanut. Sipoossa on loistavat mahdollisuudet suosia lähellä tuotettua.

– Lähituotanto on pop. Halutaan kokea se tunne, kun saa käsiinsä jotain tuoretta, juuri noukittua. Kaupasta ostettuja tomaatteja ei voi edes verrata lähellä kasvatettuihin tomaatteihin. Se tuoksu, se maku, se kuori! Roine myhäilee tyytyväisenä.