Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postin uudet pakettiautomaatit kestävät säätä – ja ihan hyvästä syystä

Posti ryhtyy sijoittamaan pakettiautomaatteja myös ulos. Niitä tuodaan alueille, joilta Posti ei ole saanut tilaa uusille sisäautomaateille tai jo olevien automaattien laajennuksille.

Ensimmäiset ulkoautomaatit otetaan käyttöön kesän aikana Vantaalla. Ulkoautomaatit on kehitetty kestämään Suomen sääoloja.

Postin mukaan se tarvitsee jatkuvasti kasvavan verkkokaupan takia lähivuosina yli 200 000 automaattiluukkua, ja uusista luukuista merkittävä osa sijoitetaan ulkotiloihin.

Posti on aiemmin ilmoittanut investoivansa yli 100 miljoonaa euroa paketti- ja verkkokauppatoiminnan kyvykkyyksien ja jakeluverkon vahvistamiseen.

Pakettiautomaattikapasiteetin kasvattaminen on yksi tärkeimmistä kehityskohteista. Tällä haavaa Postilla on 2 200 automaattia, joissa on yhteensä yli 130 000 lokeroa.

Kapasiteettia kasvatetaan merkittävästi lisää, ja automaattien määrä kasvaa noin 10-15 automaatin ja satojen lokeroiden viikkovauhtia.

Automaatit ovat todella suosittuja pakettien vastaanottopaikkoja, kertoo tiedotteessa Heiko Laubach, joka vastaa Postin palvelupisteverkostosta. Ympäri vuorokauden käytössä olevat ulkoautomaatit ovat hänen mukaansa luonteva jatkoaskel.

– Automaatit on tarkoitus sijoittaa vähittäiskaupan kumppaneiden yhteyteen ja muille julkisille paikoille kaupunkilaisten asiointireittien varrelle, Laubach sanoo.

Uusissa ulkoautomaateissa hyödynnetään esineiden internetiä varten kehitettyjä langattomia tiedonsiirto- ja liityntäteknologioita. Ne mahdollistavat lokeron avaamisen Postin sovelluksella tulevaisuudessa. Alkuvaiheessa lokerot avataan pin-koodilla.

– Automaatit on nopea ottaa käyttöön, koska tarvittu energia saadaan akuista eikä erillistä verkkovirtaan kytkemistä tai tietoliikennekaapelointeja tarvitse tehdä. Automaatti kommunikoi reaaliajassa Postin taustajärjestelmien kanssa, kertoo tiedotteessa Jari Paasikivi, joka vastaa ulkoautomaattien teknisestä ratkaisusta.

Ulkoautomaattiratkaisun lähtökohtana on ollut varmistaa useissa testijaksoissa automaatin sopivuus Suomen ilmastoon.

– Olemme tehneet ulkoautomaatille muun muassa usean kuukauden ulkotestejä talvella sekä erilaisia olosuhdetestejä kylmälaboratoriossa. Lopputulos on kotimainen, teknologisesti edistyksellinen ulkoautomaatti ja siihen tarvittavat tekniset komponentit tarvittavine sovelluksineen, Paasikivi kertoo.

Ulkoautomaattimalli kehitettiin yhdessä useiden kotimaisten teknologiayritysten kanssa ja mukana olivat myös Oulun yliopisto ja VTT.