Ennemmin palveluja alas kuin veroja ylös – näin kuntavaaliehdokkaat kommentoivat veronkorotuksia

Vaalikone: Enemmistö kuntavaaliehdokkaista karsisi mieluummin palveluja kuin korottaisi veroja.

Sipoon kunnallisvero on ollut 19,25 prosenttia vuodesta 2010 lähtien. Se on selvästi maan keskiarvoa alhaisempi. Vuonna 2021 keskimääräinen kunnallisveroprosenttia on 20,02. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Suurin osa Sipoon valtuustoon pyrkivistä kuntavaaliehdokkaista on sitä mieltä, että veroja ei tulisi nostaa, vaikka se tarkoittaisi samalla palveluiden karsimista. Yli 59 prosenttia Sipoon Sanomien vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista ei kannata ajatusta, jossa veroja kiristettäisiin mieluummin kuin palveluja karsittaisiin.

Palveluiden säilyttämisen verojen noston uhalla saa puolestaan taakseen 34 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista.

Reilu kuusi prosenttia vastaajista ei osaa sanoa, mitä mieltä he asiasta ovat.

Eniten verojenkorotusta vastustavat Kokoomuksen ehdokkaat. Heistä jokainen vaalikoneeseen vastannut ilmoittaa olevansa verojen nostoa vastaan.

– Kunnan tulojen lisääminen veronkorotuksilla ei ole kestävää. Asukkaiden kukkarolle ei voida loputtomasti mennä. Olemassa olevien palveluiden osalta voi aina arvioida kriittisesti sitä, miten palvelut on järjestetty. Kilpailuttaminen, tehostaminen ja viisaat investoinnit ovat avainasemassa, Satu Pärssinen (kok.) perustelee.

Verojenkorotusta vastustaa myös yli 84 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista Perussuomalaisten ehdokkaista.

– Oikea tapa ei ole kunnallisveron tai muiden maksujen korottaminen, vaan se että menoja tarkastellaan kriittisesti ja järkiperustaisesti. Hankkeiden tuloksellisuutta täytyy valtuustonkin seurata – silloin voidaan alkaa toteuttaa tiedolla johtamista myös Sipoossa, Ilkka Sillanpää (ps.) toteaa.

Ajatus veroprosenttien nostosta herättää vastustusta myös Keskustan ja Liike Nytin leireissä. Keskustalaisista 55,5 prosenttia ja Liike Nytin ehdokkaista 61,5 prosenttia ilmoittaa olevansa veronkorotuksia vastaan.

– Verojen korottaminen ei ole mitenkään toimiva malli hoitaa kunnan taloutta. Se antaa helpon tavan pyrkiä pitämään talous näennäisesti tasapainossa ilman että se pakottaa katsomaan, mihin kunnalla on oikeasti varaa, Timo Rope (liik.) sanoo.

– Vielä ei ole veronkorotusten aika, mutta se saattaa tulevaisuudessa tulla väistämättä eteen. Korotus tulee tehdä vasta, kun palveluiden leikkaaminen ei ole enää mahdollista tai järkevää, Monika Hämäläinen (kesk.) toteaa.

Toisenlaisiakin näkemyksiä löytyy. Vihreiden ehdokkaista 70,5 prosenttia nostaisi mieluummin veroja kuin karsisi palveluja.

– Useimmat palvelut ovat lakisääteisiä. Laadukkaat ja toimivat palvelut ovat kuntalaisten hyvinvoinnin yksi edellytys. Palveluista karsiminen siirtää kustannuksia paitsi asukkaille itselleen, myös toisiin palveluihin, mikä voi tulla yllättävän kalliiksi veronmaksajille, Tuula Räikkönen (vihr.) muistuttaa.

Myös selvä enemmistö RKP:n ehdokkaista olisi valmis nostamaan veroja ennemmin kuin karsimaan palveluja.

– Peruspalvelut kuuluvat jokaiselle riippumatta tuloista. On kunnan vastuulla turvata nämä, Tobias Liljeström (r.) sanoo.

SDP:n ja Kristillisdemokraattien kohdalla verkonkorotus palveluiden karsimisen sijaan jakaa ehdokkaat puoliksi.

–  Sipoossa on kuluneella valtuustokaudella sitouduttu pitämään kuntavero paikallaan. On kuitenkin rehellistä myöntää, että ylläpitääksemme nykyistä palvelutasoa saatamme joutua lähivuosina korottamaan kuntaveroa, Tapio Virtanen (sd.) huomauttaa.

– Palveluista tulee huolehtia, mutta veronkorotuksia en kannata kuin äärimmäisenä keinona. Mieluummin lisätään verotuloja asukasmäärää lisäämällä esimerkiksi kaavoituksen keinoin, Tiina Sinkkonen (kd.) sanoo.

Lue myös: ”Kaksikielisyys on Sipoossa rikkaus” – Ehdokkaiden enemmistö säilyttäisi kaikki kuusi kyläkoulua

Lue myös: ”Kunta ei voi olla suojatyöpaikka” – enemmistö kuntavaaliehdokkaista valmis henkilöstön lomautuksiin ja irtisanomisiin

Lue myös: Ehdokkaiden enemmistö sanoo ”kyllä” KeNi-radalle – vastustajat huolissaan liiallisesta rakentamisesta

Lue myös: Pitäisikö Sipoon kiirehtiä oman uimahallin rakentamista? Näin kuntavaaliehdokkaat vastasivat

Vaalikone

Sipoon Sanomien vaalikone löytyy osoitteesta sipoonsanomat.fi/vaalikone

Vaalikoneessa pääsee vastaamaan 19 väittämään.

Vastausten perusteella vaalikone näyttää sopivimmat ehdokkaat.

Yksittäisen ehdokkaan vastauksia on myös mahdollista katsoa selaamalla ehdokaslistaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut