Lukijalta: Murskaamoprojekti järkyttää Linnanpellossa monesta syystä

Sipoon Linnanpellon asukkaat ovat järkyttyneet NCC:n aikomuksista (Sipoon Sanomat 27.5.2021) rakentaa murskaamo Trankärrintien yhteyteen. Monelle tämä sijainti ei välttämättä kerro mitään, mutta kyseessä on Linnanpellon keskustasta Anttilaan päin menevältä tieltä kääntyvä pieni hiekkatie. Moni saattaa tunnistaa Trankärrintien siitä, että saman tien varrella on Kananlento-putiikki.

Syitä järkytykseen on monia. Jokainen Linnanpellontietä kulkenut tietää, että tie 1491 on todella kapea ja selkeästi mitoitettu hiljaiseksi kylätieksi. Tietä ei voi pelkällä asfaltoinnilla muuttaa, vaan koko tie on rakenteeltaan sellainen, ettei se kestä raskasta liikennettä kuin satunnaisesti.

Kapealla tiellä kulkee ulkoilijoita, pyöräilijöitä, ratsastajia ja myös koululaisia, niin Sipoon kuin Porvoon puolella kuntarajaa. Tiellä on arvioitu kulkevan 160 rekkalastillista päivässä, jos murskaamo tulisi. Yhdistelmä kuulostaa käsittämättömältä. Nykyisellä käytöllä tie hoitaa asiansa.

Toinen oleellinen ongelma on junarata, joka Trankärrintielle päästäkseen on ylitettävä. Kyseisellä rataosuudella kuljetetaan vaarallisia kemikaaleja Nesteen jalostamolle ja tämä yhdistettynä jatkuvaan raskaaseen rekkaliikenteeseen muodostaa merkittävän riskin suuronnettomuudelle. Nykyisellään tasoristeys puomeineen on kapea eikä kestäisi rekkaliikennettä missään nimessä.

Murskaamo on kuitenkin hakenut 10 vuoden lupaa, joten vain murskaamon takia radanylityksen muuttaminen ei kuulosta järkevälle millään tapaa. Muu liikenne radan yli on hyvin vähäistä.

NCC on käynnistänyt murskaamoprojektin kertomatta siitä alueen maanomistajille ja asukkaille. Silti raportteja ja valmistelua on tehty vähintään vuodesta 2018 alkaen dokumenttien perusteella. Aineisto antaa kuvan erittäin epämääräisestä suunnittelusta. Oma-aloitteisesti ei ympäristövaikutuksia melusta, pölystä ja liikenteestä ole kunnolla kartoitettu.

Missään vaiheessa ei myöskään ole haluttu kartoittaa, missä alueen asukkaiden kaivot sijaitsevat ja eikä ole vaivauduttu ottamaan alueen muista toiminnoista selvää. Aivan suunnitellun murskaamon vieressä sijaitsee mm. maatila, jossa sipoolaiset, porvoolaiset ja muut lähiseutujen asukkaat ovat voineet käydä tutustumassa maatilan elämään, maalaisputiikkiin ja eläimiin.

Alue on vuonna 2014 valmistuneen Linnanpellon kaavan perusteella maa- ja metsätalousmaata. Aivan suunnitellun murskaamon vieressä on luomupeltoja ja sen alueella sijaitsee kaavassa viherkäytäväksi merkitty alue. Suuri huoli on myös murskaamon myöhempi täyttö jätemaalla. Haluammeko jättää lapsillemme kaatopaikan?

Onko oikein, että NCC:llä ja alueen vuokranneella yrityksellä on oikeus pelkällä ympäristöluvalla tuhoa ihmisten kodit, pihapiirit, metsästys- ja marjastusalueet sekä toisten yritysten toiminta voittoa saadakseen?

Mursketta varmasti tarvitaan, mutta murskaamot tulee rakentaa paikoille, joissa on niille massiivista liikennettä palveleva infra ja joista ei aiheudu näin suurta haittaa virkeälle kylälle asukkaineen sekä alueen toimiville yrityksille.

Sari Rauvanto-Eriksson, Marcus Eriksson, Hanna-Mari Hämäläinen, Pasi Heikkilä, Jouko Nousiainen, Jari-Antero Sivula, Kicka Lindroos sekä lukuisa joukko muita linnanpeltolaisia

Kirjoitus on julkaistu Sipoon Sanomien yleisönosastolla.

Lue myös: Kyläläiset järkyttyivät lupahakemuksesta: NCC haluaa louhoksen Linnanpeltoon

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut