Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kortittomia kuskeja, kovia nopeuksia ja pahoinpitelyrikoksia – näin sujui poliisin viikko Itä-Uudellamaalla

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät muun muassa kortittomat kuskit, kovat nopeudet ja pahoinpitelyrikokset. Lisäksi ennalta estävän työn partio jalkautui Keravalle yhdessä nuorisotyön kanssa.

Liikennepoliisisektorin partioiden viime viikko vaihtelevassa säässä piti sisällään kortittomia kuskeja ja kovia nopeuksia.

– Ajokortteja päätyi poliisin haltuun yhteensä 17 eli hieman vähemmän verrattuna alkukesän muihin viikonloppuihin. Partiot osallistuivat viikolla myös hälytystehtävien hoitamiseen ja kävivät läpi poliisilaitoksen alueen koulujen ympäristöjen läheisyydessä sijaitsevia kohteita, joista oli tullut useita liikennevalvontapyyntöjä mopoihin liittyen, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia mitattiin viikonlopun aikana viisi. Mainittavimpina niistä muun muassa 17-vuotias kuljettaja, joka ajoi poikkeusluvalla, auto täynnä nuorisoa, kuudenkympin nopeusalueella 118 km/h, kuljettaja, joka ajoi Lahden moottoritiellä 120 rajoituksella 180 km /h, kuljettaja, joka ajoi Kolmostiellä Hyvinkäällä 120 rajoituksella 205 km/h, kaksi kuljettajaa, joka ajoivat Tuusulanväylällä Vantaan Tammistossa 80 alueella 196 km/h ja kortiton kuljettaja, joka kuulustelujen jälkeen tavattiin uudestaan liikenteestä auton ratissa.

– Tapauksilta, joissa kuljettajien epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ei vältytty viime viikollakaan. Tapauksia kirjattiin huimat 12, Leppälä jatkaa.

Rapido-ryhmässä keskityttiin viime viikolla tutkintatehtäviin ja yksikössä saatettiinkin valmiiksi yli sata juttua. Rikosnimikkeet ovat olleet monipuolisia muun muassa rattijuopumuksia, törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia, varkauksia, näpistyksiä, vahingontekoja, huumausainerikoksia, poissaoloja kutsunnoista ja kulkuneuvon kuljettamisia oikeudetta, kertoo rikoskomisario Anne Tuomisto.

Merkittävää apua rikostutkinnan sujuvaan etenemiseen on tullut kentältä, missä tehtävien yhteydessä suoritettujen kuulustelujen määrä on alkuvuoden aikana lisääntynyt yli 80 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Hyvä ja tehokas kentän ja tutkinnan yhteistyö näkyy nopeampana tutkinta-aikana ja asiakkaalle sujuvampana asian etenemisenä, Tuomisto jatkaa.

Kokonaistehtävämäärä nousi jälleen viime viikosta noin 120 tehtävällä. Kokonaistehtävämäärä poliisilaitoksena alueella oli 2 116 ja tehtävämäärät jakautuivat edelleen melko tasaisesti koko poliisilaitoksen alueelle.

– Tehtävät painottuivat edelleen viikonloppuun, jolloin poliisi hoiti 683 hätäkeskuksen välittämää tehtävää. Erityisesti perjantai osoittautui vuoroksi, jossa tehtäviä oli ajoittain jopa odotuksella partioiden ajaessa tehtävältä toiselle. Lisäksi partiot suorittivat viikonloppuna oma-aloitteisia valvontatehtäviä lähes 200. Kokonaisuutena arvioiden viikonloppu oli silti kesäviikonlopuksi ihan normaali, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Kotihälytystehtävien määrä on pysynyt viikoittain noin 150–200 tehtävän välillä. Perheväkivalta ja häiritsevä meteli tehtävissä on tapahtunut selkeää nousua, mutta määrä on kuitenkin normaalin alkukesän tasolla.

– Pahoinpitelyrikosten määrän oli jo hetken hyvässä laskusuunnassa, mutta nyt tehtävämäärä nousi lähes kolmanneksella. Pahoinpitelytehtäviä oli yhteensä 59. Kasvua tapahtui molemmilla, sekä yleisellä, että yksityisellä paikalla, Klemetti jatkaa.

Nopeuksien ylitykset ja turvavälien lyhentymiset vaaransivat jo osaltaan liikennettä. Sen lisäksi Itä-Uudenmaan poliisin alueella oli viime viikolla 32 peura- ja hirvikolaria, joten malttia ja varovaisuutta liikenteeseen, kehottaa Klemetti.

ITÄ-UUDENMAAN poliisin ennalta estävän toiminnon partio jalkautui perjantai-iltana 11.6. kello 16–24 välisenä aikana Keravalle yhdessä jalkautuvan nuorisotyön kanssa.

– Kävimme moneen kertaan useissa ei kohteissa, missä tiesimme nuorison viettävän aikaansa viikonloppuiltaisin. Tällaisia kohteita ovat muun muassa koulujen pihat, Aurinkomäki, Kalevan urheilupuisto ja Keinukallio. Tällaiset sidosryhmien yhteiset jalkautumiset ovat tärkeitä ja tämäkin ilta oli osoitus hyvästä yhteistyöstä nuorisotyön kanssa, kertoo rikosylikonstaapeli Ari-Pekka Mykkänen.

Nuorison suosimissa kohteissa oli pääosin hiljaista mutta muutamissa paikoissa nuorisoa tavattiin viettämästä iltaa.

– Puhutimme kymmeniä nuoria, joista osa oli liikenteessä mopoilla. Keskustelimme hyvässä hengessä mopoilijoiden kanssa muun muassa liikennesäännöistä, turvallisesta ajamisesta, mopojen kunnosta ja virittämisestä ja sen seurauksista. Mopoissa havaitsimme vain pientä huomautettavaa, Mykkänen jatkaa.