Vesilaitos rakentaa uuden 10 kilometriä pitkän jäteviemärin Nikkilästä Keravalle

Rinnakkaissiirtoviemäri: Jätevesien johtamiskapasiteetti voidaan tuplata.

Sipoon Vesi aikoo rakentaa rinnakkaissiirto- viemärin Nikkilän keskustasta Keravalle Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän mittausasemalle. Siirtoviemärin tarkoituksena on kaksinkertaistaa jätevesien johtamiskapasiteetti ja lisätä jätevesien siirtolinjan toimintavarmuutta.

Liikelaitosjohtaja Matti Huttunen Sipoon Vedestä kertoo, että uusi, paineellinen jätevesiviemäri tullaan toteuttamaan pääosin nykyisen viemärin rinnalle. Linjan kokonaispituus on noin kymmenen kilometriä.

Ahtaimmissa paikoissa, kuten Nikkilän taajamassa, Vaahteramäen asemakaava-alueella ja Talmassa uuden siirtoviemärin linjaus poikkeaa nykyisestä linjauksesta.

– Pääosin mennään pellonreunoja ja vältellään asuinalueita. Vaahteramäessä linja menee keskellä kaava-aluetta, mutta urakan yhteydessä linja siirretään sieltä pois.

Matti Huttunen kertoo, että urakoitsija on valittu, mutta sopimuksien teko maanomistajien kanssa on vielä osittain kesken.

– Tarkoitus on, että rakentaminen alkaa lokakuussa.

Rakentaminen kestää noin vuoden, mutta koska valmistuminen osuu alkutalveen, linjan käyttöönotto tapahtunee vasta keväällä 2023.

Uusi rinnakkaissiirtoviemäri palvelee pääosin Sipoon keski- ja pohjoisosaa eli Gesterbystä pohjoiseen, lukuun ottamatta Pohjois-Paippisia.

Valtuusto hyväksyi toukokuussa vesihuoltolaitosten toiminta-alueet Sipoossa. Asemakaava-alueiden lisäksi toiminta-alueeseen kuuluvat nyt myös Antbackan alue, Laaksosuontien ympäristö, Söderkullan eteläosa ja tulevan rautatieaseman liepeillä oleva alue.

Vuosittain vesi- ja viemäriputkia vedetään asemakaavoitettujen alueiden lisäksi myös haja-asutusalueille.

– Vesihuollon kehittämissuunnitelma tehtiin aikanaan ja siellä on määritelty tarvealueet. Niitä on kaikkiaan noin 70. Sen ohjelman priorisoinnin mukaan linjoja on toteutettu, kuitenkin myös kysellen etukäteen onko alueella halukkaita liittyjiä.

Tänä vuonna rakennetaan neljä pientä aluetta Nevaksen, Boxin ja Hangelbyntien suunnassa sekä Pornaistentien varressa.

– Seuraavina voisivat olla vuorossa Hindsbyn ja Jokivarrentien alueet, joissa on ollut kiinnostusta liittymiselle.

Lopullisesti asiasta päätetään budjettikäsittelyn jälkeen loppusyksystä.

Monissa kunnissa on ongelmia huonokuntoisten vesijohtojen takia. Sipoossa ongelma ei ole Matti Huttusen mukaan yhtä iso.

– Sipoon verkosto on suhteellisen nuorta, sillä suurin osa on rakennettu 1980-luvulla ja sen jälkeen. Lähes kaikki verkosto on muoviputkea, ei betonia tai valurautaa.

– Olemme myös kokoon nähden panostaneet saneerauksiin aika paljon.

Tämä näkyy Huttusen mukaan muun muassa pumpatuissa jätevesimäärissä sekä vuotovesilukemissa, jotka ovat varsin alhaiset.

Kesän alkaessa Matti Huttunen muistuttaa kiinteistönomistajia siitä, että koska vesilaitoksen työntekijöiden lomakausi on alkanut, niin myös toimitusajat ja liitostyöt kestävät pidempään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut