Sipoon kunnalla on velkaa 5 042 euroa per asukas

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomen elinvoimaisimpien kuntien kärkikastiin kuuluva Sipoo velkaantuu vauhdilla. Kunnan velkamäärä on pian loppuvan valtuustokauden aikana lähes tuplaantunut ja suurin syy löytyy investoinneista.

Viime vuonna toteutuneet bruttoinvestoinnit rakennuksiin ja infrastruktuuriin maksoivat kuntalaisille 24,2 miljoonaa euroa ja Sipoon Vesi mukaan lukien 26,4 miljoonaa euroa.

Kunnan lainamäärä vuoden lopussa oli 109,4 miljoonaa euroa eli 5 042 euroa jokaista sipoolaista kohti. Keskimäärin Suomen kuntien lainakanta on 3 514 euroa per asukas.

Sipoon kunnan lainamäärä kasvoi viime vuonna 3,8 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Vuoden 2020 tilinpäätös on kuitenkin kevyesti ylijäämäinen ja kunnan mukaan sen talous on tasapainossa.

Kaiken kaikkiaan kunnalla meni viime vuonna toimintaan ja investointeihin enemmän rahaa kuin kunta sai tuloja. Menoja jouduttiin kattamaan ottamalla lisää lainaa.

Sipoon kunta tiedottaa onnistuneensa sopeuttamalla ja säästötoimilla tekemään niukasti ylijäämäisen tilinpäätöksen haastavana koronavuonna 2020. Kunnan tilikauden 2020 tulokseksi muodostui 1,3 miljoonaa euroa ja ylijäämäksi 2,7 miljoonaa euroa.

Sipoolaisten määrä kasvoi viime vuonna 517 henkilöllä.

Sopeuttamistoimina osaa investoinneista on lykätty ja karsittu 8,1 miljoonan euron edestä, mutta kunnan mielestä kasvua ja tuloja tuottavia investointeja on sen sijaan kiirehditty.

Tuloja kunta sai viime vuonna 2,6 miljoonaa euroa etukäteen arvioitua vähemmän, mutta myös kuluja oli kuusi miljoonaa euroa arvioitua vähemmän. Kunnan kokonaismenot vuonna 2020 olivat 175,7 miljoonaa euroa ja kokonaistulot 170,4 miljoonaa euroa. Erotus rahoitettiin kunnan rahavaroista.

Henkilöstökulujen osuus kunnan menoista oli 60,7 miljoonaa euroa, mikä on 4,4 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintamenot olivat 69,9 miljoonaa euroa. Sivistyspalveluihin kunta käytti 54,5 miljoonaa euroa. Teknisen toimen sekä rakennus- ja ympäristötoimen toimintamenot olivat 18,6 miljoonaa euroa. Hallinnon, joka sisältää kehityksen, kaavoituksen, it:n, talouden ja hallinnon palveluita, osuus oli 18 miljoonaa euroa.

Tuloja kunta sai monissa palveluissa asiakasmaksuista ennakoitua vähemmän. Sen sijaan kunnan verorahoitus toteutui noin 1,5 miljoonaa euroa korjattua budjettia parempana. Koronapandemian vaikutus verotuloihin näkyi siten, että verotulot olivat selvästi alle kunnan alkuperäisen budjetin. Verotuloja kuitenkin kertyi 107 miljoonaa euroa, mikä on 3,8 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna.

Valtionosuuksia Sipoon kunta sai 23,6 miljoonaa euroa, mikä oli 8,5 miljoonaa euroa enemmän kuin kunta oli budjetoinut. Sipoolaisten määrä kasvoi viime vuonna 517 henkilöllä. Maanmyynnistä saadut myyntivoitot olivat yhteensä 5,16 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut