EU:n koronarokotustodistuksen saa Omakannasta ensi tiistaista lähtien – kansallinen todistus kannattaa vaihtaa uuteen

Mallikuva EU:n koronarokotustodistuksesta. .
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

EU:n koronarokotustodistus tulee Suomessa käyttöön ensi tiistaina 22. kesäkuuta. Tuosta päivästä lähtien todistuksen saa Omakannasta.

Asiasta tiedottavat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kela.

Kansallisen rokotustodistuksen päivittämistä EU:n rokotustodistukseksi aikaistettiin, jotta EU-maissa yhteensopiva rokotustodistus saataisiin käyttöön mahdollisimman pian.

Kansallinen koronarokotustodistus vaihtuu EU:n koronarokotustodistukseen Omakannassa automaattisesti.

Myös esimerkiksi puhelimeen tallennettu tai Omakannasta paperille tulostettu kansallinen koronarokotustodistus kannattaa vaihtaa EU:n koronarokotustodistukseen, joka on EU-maissa paremmin tunnettu.

Yli 90 prosentille rokotetuista voidaan jo muodostaa koronarokotustodistus. Eräiltä alueilta tiedot tulevat Omakantaan viiveellä myös kesäkuussa, joten rokotustodistukset eivät vielä näy aivan kaikille rokotetuille henkilöille.

Jatkossa todistus on saatavilla Omakannasta viimeistään viiden vuorokauden kuluessa rokotuksesta.

Tavoitteena on, että myös muut EU:n koronatodistuksista eli todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saa Omakannasta 14. heinäkuuta alkaen.

Kaikki EU:n koronatodistukset ovat kansalaisille maksuttomia ja todistuksissa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

EU:n koronarokotustodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista. EU-jäsenmaat päättävät itse muut tarkemmat käyttötarkoitukset.

Henkilön on ennen matkaa selvitettävä itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii.

Ne henkilöt jotka eivät käytä Omakantaa, voivat saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta.

EU:n koronarokotustodistus on mahdollista saada Omakannasta ennen muita EU:n koronatodistuksia, koska kansallisen rokotustodistuksen teknistä toteutusta pystyttiin osittain hyödyntämään EU:n koronarokotustodistuksessa.

Jatkossa Omakannasta voi saada todistuksen myös muista rokotuksista.

Lue lisää: Todistukset koronarokotuksista ovat pian Omakannassa, kesällä tulee myös EU:n yhteinen todistus – tässä ohjeet, miten toimia

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut