Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alle 50-vuotiaiden työkyky on heikentynyt koronapandemian aikana – Etenkin naisista yhä useampi on työkyvytön

Alle 50-vuotiaiden työkyky on heikentynyt koronapandemian aikana, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Erityisen paljon on heikentynyt naisten työkyky.

Merkittävä osa alle 50-vuotiaista suomalaisista kertoi THL:n Finterveys-tutkimuksessa, että työ ja taloudellinen tilanne ovat muuttuneet korona-aikana. Etätyö on lisääntynyt ja työmatkaliikunta vähentynyt. Työsuhteen jatkuminen ja taloudellinen tilanne huolestuttavat etenkin naisia.

Viime vuoden lopulla 25–49-vuotiaista naisista 14 prosenttia arvioi olevansa täysin tai osittain työkyvytön. Osuus on noussut kolmessa vuodessa viisi prosenttiyksikköä, sillä vuoden 2017 lopussa luku oli 9 prosenttia.

Samanikäisistä miehistä työkyvyttömäksi arvioi itsensä 11 prosenttia, kun luku vuoden 2017 lopussa oli 8 prosenttia.

THL:n tiedotteessa arvellaan, että alle 50-vuotiaille naisille on voinut koronapandemian aikana kertyä erityisen paljon arkista taakkaa lasten ja ikääntyneiden lisääntyneestä hoitovastuusta.

Yli 50-vuotiailla kokemus omasta työkyvystä on säilynyt kutakuinkin samana kuin kolme vuotta sitten.

Suomalaisten työkyky parani tuntuvasti 2010-luvun alkuun asti, mutta 2010-luvulla myönteinen kehitys päättyi.

Työkyky on myös jakautunut koulutusryhmittäin: Joko osittain tai täysin työkyvyttömiä on edelleen eniten vain perusasteen tutkinnon suorittaneissa.

– On parannettava etenkin pienituloisten ja vähän koulua käyneiden mahdollisuuksia terveelliseen ruokailuun, liikuntaan, päihteiden välttämiseen ja lihavuuden torjuntaan. Yleiset terveyden ja toimintakyvyn edistämisen keinot kohentavat myös työkykyä, muistuttaa tutkimusprofessori Seppo Koskinen tiedotteessa.

Koskisen mukaan työtehtävät ja työaika pitäisi sovittaa työntekijän edellytyksiin niin, että hän kykenee jatkamaan työssään mielekkäästi.