Sipoon sähkönjakelu ei ole enää jatkossa yhden kortin varassa – sähkökatkoja pyritään torppaamaan uudella rengasverkolla

Suurjänniterengasverkon valmistuttua Sipoossa on rengasverkkoyhteys Anttilan sähköasemalta Keski-Sipoon halki Vantaan ja Helsingin rajalle ja takaisin Anttilaan Etelä-Sipoon kautta. Sipoon Energia

Ulla Yliherne

Sipoon sähkönjakelun toimintavarmuutta parannetaan rakentamalla suurjänniterengasverkko. Valmistuttuaan rengasverkko kiertää Sipoon ja Porvoon rajalla sijaitsevalta Anttilan sähköasemalta Keski-Sipoon halki Keravalle, sieltä Vantaan ja Helsingin rajaa pitkin Etelä-Sipooseen ja lopulta takaisin Anttilaan.

– Sipoon sähkönsaanti on tällä hetkellä pitkälti yhden, Anttilan sähköasemalta tulevan voimajohdon varassa. Jos tuohon johtoon tulee joku vika, uhkana on, että koko alue pimenee, Sipoon Energian verkkoliiketoiminnan johtaja Osmo Auvinen kertoo.

– Jatkossa vian sattuessa voimme syöttää sähköt toista kautta ja rajata vika-alueen erilleen. Tämä mahdollistaa sen, ettei pitkiä sähkökatkoja synny, hän selventää.

Merkittävin osa rengasverkon rakentamisessa on Landbon ja Massbyn sähköasemien välinen matka. Noin seitsemän kilometrin välimatkalle rakentuu kokonaan uusi 110 000 voltin voimajohto.

– Tällä hetkellä Söderkullan alueen sähkö tulee idästä, mutta jatkossa sähkö voidaan syöttää myös Keravan kautta, Auvinen kertoo.

Hänen mukaansa Landbon ja Massbyn välisen osuuden on tarkoitus valmistua syksyllä.

Realistinen aikataulu tälle työlle on aikaisintaan vuonna 2023.

Rengasverkkohankkeen toinen osuus, eli Kallbäckin sähköaseman ja Anttilan sähköaseman välinen noin 12 kilometrinen voimajohto uusitaan myöhemmin.

– Kallbäckin ja Anttilan välillä oleva johto on yli 40 vuotta vanha, joten jo iän takia se saneerataan kokonaan. Vanha johto on myös hieman ohuehko, joten uuden paksumman johdon myötä saamme kasvatettua samalla siirtokykyä. Voi olla, että myös johdon linjausta muutetaan hieman, Auvinen kertoo.

– Realistinen aikataulu tälle työlle on aikaisintaan vuonna 2023. Sitä ennen teemme suunnittelutöitä sekä luvituksia.

Verkkoliiketoiminnan johtajan mukaan rengasverkon rakentaminen on valtavan iso hanke, jonka kustannukset kipuavat useaan miljoonaan euroon. Auvinen kuitenkin vakuuttaa, ettei investointi näy sipoolaisten kukkarossa sähkönsiirtohintojen korotuksina.

– Suurempi tekijä sähkönsiirtohinnoissa on Sipoon kasvu. Sipoolla on siitä harvinainen tilanne, että voimakas kasvu on tuonut alueelle uusia asiakkaita ja sitä kautta myös uusia maksajia. Tällaisia ovat esimerkiksi Bastukärrin isot yritykset. Todennäköisempää on siis, että tulevaisuudessa Sipoossa siirtomaksuja alennetaan korotusten sijaan, Auvinen sanoo.

Laki asettaa rajan katkoksille

Sähkömarkkinalain mukaisesti Sipoon sähköverkon on oltava toimitusvarmaa vuoteen 2036 mennessä. Sipoon Energian tiedotteen mukaan tämä tarkoittaa, että asemakaava-alueilla ei saa olla luonnonolosuhteista johtuvia yli 6 tunnin sähkökatkoja.

Haja-asutusalueella puolestaan katkot eivät saa ylittää 36 tuntia.

Nyt rakennettavan suurjänniterengasverkon lisäksi verkon toimintavarmuutta ja sähkönjakelua parannetaan maakaapeloinnilla.

Sipoon Energia kertoo tiedotteessa arvioineensa aikaisemmin, että lain vaatimusten saavuttaminen edellyttää noin 60 prosentin maakaapelointiastetta. Nyt yhtiö arvelee saavuttavansa vaatimukset vähemmällä maakaapeloinnilla.

Sipoon sähköverkon maakaapelointiaste on noin 40 prosenttia kun se esimerkiksi Keravalla on yli 90 prosenttia.

– Esimerkiksi Sipoon saaristossa ilmajohtojen korvaaminen maakaapeloinnilla ei ole järkevää, koska maaperä on kallioista, verkkoliiketoiminnan johtaja Osmo Auvinen sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut