"Tämä on todella iso apu arkeen" – Puistoruokailu ilahduttaa sekä lapsia että vanhempia

Jenny Tapper iloitsee puistoruokailusta ja myös lapset Elliot, Minea ja Wilma viihtyvät Taasjärven leikkipuistossa ulkoruokailussa. Kuvasta puuttuvat tytär Sofie ja perheenisä Pasi Salin. Mia Tadic

Mia Tadic

– Tämä on aivan ihana konsepti! Todella iso apu arkeen. Helpottaa, kun ei tarvitse laittaa kuin yksi lämmin ruoka päivässä. Säästää aikaa ja lapset viihtyvät, kehuu taasjärveläinen Jenny Tapper, neljän lapsen perheenäiti.

Hän houkuttelee kuopusta, pian kaksi vuotta täyttävää Elliot Tapperia avaamaan suuta lusikalle, mutta taaperoa kiinnostaa enemmän toimittajan kamera.

Taasjärven kylätalon puistoruokailuun on tultu koko perheen voimin. Minea Tapper, 3,5 vuotta, Wilma Tapper, 5, ja Sofie Tapper, 7, lusikoivat lihakeittoa ropposista. Mukana on myös perheenisä Pasi Salin.

– Olemme käyneet täällä melkein koko kesän. Viikko oltiin reissussa ja joitakin satunnaisia päiviä on jäänyt väliin. Nälkä ei ole lapsille jäänyt, kaikki ovat kylläisiä ruokailun jälkeen, Jenny Tapper hymyilee.

Sipoon kunta järjestää tänä kesänä ensimmäistä kertaa kaikille alle 17-vuotiaille lapsille maksutonta puistoruokailua. Ruoanjakopisteitä on kaksi, Taasjärvellä ja Nikkilässä, ja evästä saa omiin astioihin jokaisena arkipäivänä.

Kauhan varressa ovat Sari Tuomainen ja John Donovan, joka on pitänyt kävijöistä tilastoa.

Teinien tavoittaminen on haaste.

John Donovan

– Tänään on ollut 33 ruokailijaa. Viime viikolla oli helteiden takia vähemmän, keskimäärin 26 päivässä. Kesäkuun alussa, kun oli viileämpää, kävi keskimäärin 55 lasta päivässä, kertoo Sipoonlahden koulussa koulunkäynninohjaajana työskentelevä Donovan.

Milka Vihtari saa annoksen lihakeittoa Sari Tuomaisen annostelemana. Ruoan jaossa pidetään huolta turvaväleistä ja hygieniasta. Mia Tadic

Eniten ruokailemassa käy pikkulapsia vanhempineen tai isovanhempineen. Teinien mukaan saaminen on haaste.

 – Ehkä jos ruokailu toteutettaisiin skeittipuiston lähellä Sipoonlahden koulun pihalla, teinejä tulisi enemmän, Donovan pohtii.

Suosituin ruoka on ollut tähän mennessä lohikeitto, mutta myös kinkkukiusauksesta on pidetty. Päiväkohtainen ruokalista löytyy Sipoon kunnan kotisivuilta.

– Minusta tämä on todella hyvä idea. Toivottavasti tätä jatketaan ensi vuonnakin, Donovan sanoo.

Puistoruokailu juontaa juurensa Helsinkiin ja vähävaraisten lasten auttamiseen aina 1940-luvulle. Ruoanjakelusta on tullut sittemmin yhteisöllinen tapahtuma, jossa vanhemmat saavat helpotusta kesäarkeen ja lapset päivän kohokohdan ulkoruokailun ja leikin merkeissä.

Sipoossa puistojen leikkikalut ovat käytössä klo 10-13.

Kaarina Kiuttu on tullut puistoruokailuun lapsenlapsensa Topiaksen kanssa. Mia Tadic

Mummoilemaan Oulusta saapunut Kaarina Kiuttu ei tiennyt puistoruokailusta ennestään. Hän sai vinkin lapsenlapsensa Topiaksen vanhemmilta.

– Tämä on hyvin järjestetty, hän kehuu ja sujauttaa lusikallisen ohi viipottavan taaperon suuhun.

Vihtarin perhe Västerskogista on on tullut ruokailemaan suoraan uimarannalta. Miio, 8, Milka, 6, ja Aamos Vihtari, 4, käyvät Pilvijärvellä uimakoulussa.

– Tänne on näppärä tulla, ja joskus on tehty tänne pyöräretkikin. Lapset tykkäävät, kun saavat leikkiä ruoan jälkeen, äiti Anna-Leena Vihtari kertoo 1-vuotias Maunus kainalossaan.

Mukana apuna ja seurana on myös oululainen serkkutyttö Alina Palokangas.

Susanne Lindqvist ja lapset Leonard Honkasalo, Edith Honkasalo ja Samuel Lindqvist saivat tiedon puistoruokailusta Wilman kautta. Mia Tadic

Wilmasta taisin kuulla ensimmäisen kerran tästä puistoruokailusta, muistelee västerskogilainen Susanne Lindqvist.

– Emme ole käyneet aikaisemmin, mutta nyt tultiin katsomaan. Aiemmin kesällä on ollut leirejä ja mökkireissuja, Lindqvist kertoo.

Lapset Leonard Honkasalo, 12, Edith Honkasalo, 10, ja Samuel Lindqvist, 10, syövät keittoa hyvillä mielin puiston portailla istuen.

Täysin vatsoin on hyvä jatkaa matkaa uimarannalle.

Kylätalon puiston miinukseksi voi laskea sopivien ruokailupaikkojen niukkuuden. Toisia on haitannut helle, ja jotkut ovat käyneet hakemassa lounaan rasioissa kotiinsa.

Tapperin-Salinin perhe asettui ruokailemaan penkille tervalepän varjoon ja lelulaatikon päälle.

– Täällä on aina varjoa ja tuuli käy. Viileämpää täällä on kuin kotipihalla, Jenny Tapper hymyilee.

Lue myös: Puistoruokailu on Söderkullassa suositumpi palvelu kuin Nikkilässä: "Aivan upeasti on saatu toiminta pyörimään molemmissa paikoissa"

Alle 17-vuotiaille

Koulujen alkuun 6.8. saakka Sipoon kunta tarjoaa maksuttoman keitto- tai laatikkolounaan kaikille alle 17-vuotiaille sipoolaisille lapsille ja nuorille.

Ruokaa jaetaan ma-pe klo 11.30-12 Taasjärven kylätuvalla ja Nikkilän Ratatuvalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut