Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Öiset mopoilijat häiritsivät viime viikolla jälleen monia – poliisin mukaan parhaiten tilanteeseen voivat vaikuttaa mopoilijan vanhemmat

Poliisille on tullut viime aikoina palautetta häiritsevästä mopoilusta usean kunnan alueelta eri puolilta Itä-Uuttamaata, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Palautteiden perusteella mopoilu on ollut erityisen häiritsevää yöaikaan.

– Meille on tullut päivässä jopa useita kymmeniä palautteita häiritsevästä mopoilusta. Ihmisten tuohtumus on ymmärrettävää, kun takana on niin pitkä lämpimien päivien putki ja monet ovat joutuneet nukkumaan ikkunat auki. Valvoimme mopoilijoita viime viikolla jo useammassa paikassa, valistimme nuoria öisen mopoilun haittapuolista ja jatkamme valvontaa edelleen, komisario Asko Sartanen kertoo tiedotteessa.

Sartasen mukaan pelkkä poliisin valvonta, nuhtelu ja valistus eivät riitä.

– Mopoilevat nuoret täytyy saada ymmärtämään, että heidän ajopelistään lähtee usein erittäin kova ääni, joka valvottaa tuhansia asukkaita, Sartanen sanoo tiedotteessa.

Poliisi pyrkiikin saamaan tietoa läpi nuorille useiden reittien kautta.

Mopoilevat nuoret täytyy saada ymmärtämään, että heidän ajopelistään lähtee usein erittäin kova ääni, joka valvottaa tuhansia asukkaita.

Komisario Asko Sartanen

– Olemme käyneet jo keskustelua kaupunkien ja kuntien kanssa siitä, kuinka saisimme esimerkiksi nuorisopalveluiden kautta viestiä nuorille ja kuinka kaupunkisuunnittelulla voitaisi vaikuttaa tilanteeseen. Osa kunnista onkin jo asentanut esimerkiksi koulujen alueille liikennettä ja oleskelua rajoittavia liikennemerkkejä, Sartanen kertoo tiedotteessa.

Sartasen mukaan viesti menee nuorelle parhaiten läpi nuoren omien vanhempien kautta.

– Nuoret uskovat lähtökohtaisesti vanhempiaan. Jos nuori ei vanhempien kehotuksista huolimatta noudattaisi sääntöjä, on vanhemmilla mahdollisuus puuttua tilanteeseen vaikkapa laittamalla nuoren mopo hetkeksi jäähylle. Meillä on tiedossa, että häiritsevä ajelu on vähentynyt, kun ajopeli on seisonut aikansa autotallissa, Sartanen kertoo.

Nuoret ovat onnistuneet aiheuttamaan häiriötä Itä-Uudellamaalla toki myös ilman mopoja.

– Poliisille on tullut häiriöilmoituksia ja olemme puuttuneet nuorten oleskeluun ja öiseen pelaamiseen koulujen pihoilla ja asutuksen läheisyydessä olevilla koripallokentillä ja muilla pelipaikoilla. Äänentasolla kun on pelin tiimellyksessä usein tapana nousta. Vanhempien kannattaa siksi ottaa puheeksi nuorten kanssa, että pelaaminen pitäisi lopettaa viimeistään kymmeneltä illalla, komisario Jarmo Ojala kertoo poliisin tiedotteessa.