Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hurmaava Hamina pistää pään pyörälle – tunnetuimman haminalaisen Patu Patasen tervankusiryyppy on Tervasaaren kansallisjuoma

Pää pyörällä kuin Haminan kaupunki. Vanha sananlasku ei ole ihan tuulesta temmattu. Haminan keskustan pyöreä asemakaava on maailmanlaajuisestikin harvinainen. Ja mikäli päiväretkeen ei sisälly Tervasaaressa Patu Patasen isännöimä ällistyttävä museoravintola, tuskin voi sanoa Haminassa käyneensäkään. Patun tervankusiryyppy on Tervasaaren kansallisjuoma.

Hamina aukeaa parhaiten jalan. Kaikki on kävelymatkan päässä. Merkittävin nähtävyys on muhkea linnoitusrakenne ja sen rajaama ympyränmuotoinen asemakaava. Linnoituspolku alkaa Lipputornilta, kiertää linnoitusvalleja mukaillen keskustan ympäri ja päätyy Raatihuoneentorille. Jos tarpominen väsyttää, pääsee linnoituspolulta milloin tahansa pois.

Haminan keskusta edustaa renesanssin käsitystä ihannekaupungista. Raatihuoneentorilla on kahdeksan kulmaa, joista lähtee säteettäin kahdeksan katua. Niitä yhdistävät ympyräkadut Pikkuympyräkatu ja Isoympyräkatu. Maailmalla Pohjois-Italian Palmanova on yhdessä Haminen kanssa yksi harvoista ympyräkaavaisista kaupungeista.

Haminassa sijaitseva Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin ortodoksinen kirkko on käymisen väärtti. Kirkko on ulkopuolelta pyöreä, mutta sisältä tila on ristin muotoinen.

Lippuja ei Haminasta puutu. Lippumaailman Lippupuistoon on tarkoitus sijoittaa kaikkien itsenäisten valtioiden liput, mutta hanke on vielä vaiheessa. Haminan torin laidalla sijaitseva vuonna 1790 rakennettu Lipputorni on Lippumaailman keskiö. Eikä tässä kaikki: Haminassa liehuu Suomen suurlippu satakunta metriä korkeassa terässalossa.

Haminan helmiin kuuluu Kauppiaantalomuseo, joka esittelee Kasarminkatu 6:ssa vanhaa kauppaperinnettä. Tämän kesän kausinäyttelyssä kerrotaan Haminan suuresta postimurrosta vuonna 1909. Museo on auki 28.8. asti tiistaisin, ja torstaista sunnuntaihin kello 10-16, keskiviikkoisin kello 12-18. Muuten sinne pääsee ryhmänä tilauksesta.

Tyhjin käsin ei museosta tarvitse lähteä, sillä sitä hoitava Taina Parikka on kirjoittanut historiallisen dekkarisarjan, joka sijoittuu vanhaan Haminaan.

On luontevaa, että rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani sijaitsee juuri sotilaskaupunki Haminassa. Perusnäyttelyn perustana on rauhanturvaamisen veteraanin Ismo Flinkin upea kokoelma. Tämän vuoden kausinäyttelyn aiheena ovat ”Keisarillinen Suomen kadettikoulu Haminassa 1821-1903” sekä "Kadetti Mannerheim – Suomen marsalkka taiteilijoiden innoittajana". Näyttely on auki auki tiistaista sunnuntaihin kello 10-16 19. syyskuuta saakka ja sen jälkeen lauantaista sunnuntaihin kello 10-16 28. marraskuuta saakka osoitteessa Kadettikoulunkatu 7. Ryhmät pääsevät sisälle tilauksesta muulloinkin.

Haminan megatapahtuma Hamina Tattoo peruttiin tältä kesältä, mutta pienempiä tapahtumia järjestetään. Esimerkiksi Bastionin kesäteatteri esittää Agapetuksen komediaa ”Syntipukki 28.8. asti. 29.8. on vuorossa vierailuna operetti "Mustalaisruhtinatar". Lisätietoa esityksistä saa osoitteesta www.bastionteatteri.fi.

Sitten lähdetäänkin aivan toiseen maailmaan. Tervasaari sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä keskustasta, mutta henkinen loikka on melkoinen. S/S Hyökyn isäntä Patu Patanen saattaa olla tunnetuin haminalainen ja karismaa löytyy vaikka vientituotteeksi. Patanen seilasi nuorena vuosikymmeniä merillä ja kolusi kaupunkeja Chileen asti.

On vaikea sanoa onko Patasen luoma keidas Tervasaaressa kapakka, museo vai keikkapaikka, mutta melkoinen ihmemaa se on. Kahdessa kerroksessa on uskomaton määrä tavaraa lipuista valokuvien kautta rocktriviaan. Näennäisestä kaoottisuudesta huolimatta kaikki on viimeisen päälle ja pölyt on pyyhitty. Jokaisella esineellä on tarinansa.

Vajaat 10 vuotta sitten Patanen julisti Tervasaaren itsenäiseksi ja kulttuuriministerin pestin sai Pelle Miljoona. Pelle Miljoona onkin alun perin lähtöisin Haminasta ja Tervasaaresta löytyy hänen patsaansa. Pelle Miljoona on myös tuttu keikkavieras Tervasaaressa.

Patasen tarinavarasto on ehtymätön. Kannattaa iskeytyä juttusille jos tilaisuus on.

Patanen ei kumartele ketään – ei Haminan päättäjiäkään.

- Haminaa on kehitetty keskittymällä pelkästään keskustaan. Tervasaari on jäänyt käytännössä ihan täysin paitsioon, lataa Patanen. Saa nähdä mitä Patanen tulee miettimään uudesta kaupunginvaltuustosta.

Vinkki: Pois ei kannata lähteä ennen kuin on maistanut Tervasaaren kansallisjuomaa tervankusta. Moista shottia et muualta saa.

Juttua korjattu 19.8.: Korjattu perinnekeskus Wanhan Veteraanin aukioloajat.