Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Lasten ja nuorten puhelimeen sekä chattiin yritettiin viime vuoden aikana saada yhteys 80 000 kertaa. Näistä reiluun 15 000 pystyttiin vastaamaan.
Yksityisiltä ja yrityksiltä saadut lahjoitukset ovat lähes kaksinkertaistuneet edellisvuoteen verrattuna, jonka vuoksi MLL pystyy laajentamaan chat-kanavan aukioloaikoja.
Chatissa voi keskustella nimettömästi ja luottamuksellisesti joka ilta kello 17–20. Lasten ja nuorten puhelinkin on avoinna joka päivä.
Psyykkinen terveys, vertaissuhteet ja seksuaalisuus ovat yleisimpiä aiheita, joista lapset ja nuoret haluavat keskustella chatissa. Viime vuonna yleisin yksittäinen aihe, josta palvelussa keskusteltiin, oli masentunut mieliala tai ahdistuneisuus.
– Chatissa mielenterveyshuolia käsittelevät yhteydenotot ovat painottuneet koko 2010-luvun ajan. Lisäksi koronan aiheuttama poikkeusaika on tuonut monenlaista kuormaa lasten ja nuorten arkeen. Sopeutuminen muuttuneeseen arkeen on ollut osalle yhteyttä ottaneista uuvuttavaa, suunnittelija Heidi Holappa kertoo tiedotteessa.
Aiheiden vakavoituminen on lisännyt entistä pidempien keskustelujen määrää. Samalla huolet ovat kerrostuneet jo melko nuorten lasten elämässä. Jo 14-vuotiaan elämässä asiat voivat olla monikerroksisia ja hankalasti aukaistavissa.
Poikkeusolot ovat heikentäneet erityisesti jo ennestään huonovointisten nuorten tilannetta, mikä on kuulunut yhteydenotoissa. Osalla yhteydenottajista kodin ihmissuhteet ovat kärjistyneet ja yksinäisyys tai huolet kaverisuhteista ovat korostuneet.
Psyykkiseen terveyteen liittyvät aiheet olivat viime vuonna erityisesti 15–17-vuotiaiden nuorten yhteydenoton syy. Arjessa koettu yksinäisyys kosketti puolestaan 12–14-vuotiaita sekä yli 18-vuotiaita. Chatin yhteydenottajista 35 prosenttia ohjattiin hakemaan lisätukea ammattilaisilta.
Nettikirjeen voi kirjoittaa itselle sopivana aikana milloin tahansa.