Luontolava live kajahtaa Sipoonkorvessa - Värttinästä tuttujen muusikoiden uusi projekti saa ensiesityksensä lauantaina

Karoliina Kantelinen ja Susan Aho innostuvat luonnosta ja metsästä. Paul Besson

Mia Tadic

Ihmisen ääni ja metsä kohtaavat Luontolava live -esityksissä Sipoonkorvessa, Ravintola Tilan kupeessa, Suomen luonnon päivänä lauantaina 28.8.

Pari soitintakin on mukana, nimittäin kansanmuusikko Karoliina Kantelisen mystinen bordunahuilu ja Susan Ahon haitari sekä rumpuja. Kaksikko on tuttu kansanmusiikkiyhtye Värttinästä, mutta Luontolava live on jotain aivan uutta.

– Luontolavan idea lähti siitä, kun korona vei kaikki keikat ja jäi aikaa suunnitella jotain aivan uudenlaista. Olemme ääniteknikkopuolisoni Mika Venhovaaran kanssa intohimoisia retkeilijöitä ja käymme Sipoonkorvessa viikoittain. Pohdimme, miten voisi yhdistää akustista musiikkia ja luonnossa olemista, Susan Aho kertoo.

Luontolava on täysin uudenlainen musiikkia, luontoa ja taidetta yhdistävä konsepti, jossa katsoja viedään keskelle luontoa ja kulttuurimaisemia. Sipoonkorven esitykseen kuuluu kolme 20 minuutin mittaista esitystä ja se on ihka ensimmäinen laatuaan.

– Esitys alkaa improvisaatiolla yleisön joukosta, mistä siirrytään pienelle lavalle metsän reunaan. Olen säveltänyt tätä varten kaksi luontoaiheista laulua, avohakkuista kertovan Karu maa ja Ylistys äiti maalle. Karoliinalta on myös oma sävellys, Vantaalla asuva Aho kertoo.

Alun perin Luontolava-konseptin oli tarkoitus käsittää videoesityksiä eri puolilta Suomea, eri esiintyjien kanssa. Hanke sai Business Finlandin korona-apurahan. Kaksi nauhoitusta on jo tehty, joista toinen oli Sysmän Kammiovuorella.

– Meillä oli musiikillinen aihio ja ruvettiin improvisoimaan Kammiovuorella. Sellaisessa upeassa maisemassa syntyy helposti uutta musiikkia. Luonnossa on maailman hienoin lava-akustiikka. Ohi kulkevat retkeilijät olivat ihmeissään ja innoissaan, kun osuivat kohdalle, helsinkiläinen Karoliina Kantelinen innostuu.

Toinen video tehtiin aavan meren rannalla Pyhämaalla Markojuhani Rautavaaran kanssa.

– Artisti itse valitsi sen paikan. Hän lauloi ihan akustisesti ja ilman säestystä, niin hiljaa, että me muut emme kuulleet meren kohinalta mitään. Pieni mikki kuitenkin taltioi laulun, jota meren kohina säesti, Susan Aho kertoo.

Videot ovat viittä vaille valmiita ja tulevat kaikkien nähtäville nettiin. Suomen upeita luontokohteita on tarkoitus esitellä kymmenkunta eri artistien kanssa. Myös Luontolava live -esityksiä on järjestetään sitä mukaa, kun tilaisuuksia syntyy,

Sipoonkorvessa soi klo 13, 14.30 ja 16 noin 150 metrin päässä Ravintola Tilalta, metsänreunassa, laitumen laidalla.

Pieni äänentoistolaitteisto kulkee paikalle maitokärryissä. Sadekaan ei duoa pitele, sillä mukana tuodaan siirrettävä laavumainen suoja, retkeilijöille tuttu tarppi.

Suomen luonnon päivän ohjelmassa esiintyy toinenkin kaksikko, baritoni Johannes Pessi ja haitaristi Timo Hautamäki klo 14.

Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off-bussi kulkee tapahtumapäivänä maksutta Tikkurilan ja Nikkilän väliä Korvenportin pysäkille.

Paikalla on myös Sipoon luonnonsuojelijat ry:n infopiste, jossa Sipoonkorpi -kirjan kirjoittanut luontokuvaaja ja kirjailija Kai Hypén kertoo kansallispuistosta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut