Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Täysin rokotettujenkaan ei kannata lopettaa Koronavilkun käyttöä – mitä useammalla se on aktiivisena kännykässä, sitä tehokkaammin sovellus toimii

Suomalaiset ovat olleet aktiivisia Koronavilkun käyttäjiä. Parhaimmillaan sovelluksella on ollut yli kaksi miljoonaa aktiivista käyttäjää.

Koronavilkku antaa perusohjeet siitä, miten toimia, jos on altistunut. Lisäksi sovellus ohjaa verkkosivuille lisätiedon äärelle, jos on jo saanut täyden tai osittaisen rokotussarjan.

THL neuvoo, että Koronavilkku kannattaa edelleen pitää aktiivisena. Se auttaa tunnistamaan oman mahdollisen altistumisen tilanteissa, joissa on kohdannut tuntemattomia ihmisiä. Näissä tilanteissa altistuneita ei voida tavoittaa tavanomaisella tartunnanjäljitystyöllä.

Mitä useammalla ihmisellä on Koronavilkku aktiivisena puhelimessa, sitä tehokkaammin sovellus toimii.

Sovelluksesta hyötyvät erityisesti nuoret, koska heidän rokotekattavuutensa ei ole vielä yhtä hyvällä tasolla kuin vanhemmilla ikäryhmillä.

Rokotus tarjoaa hyvän suojan koronatautia vastaa, mutta ei täysin poista tartunnan saamisen tai tartuttamisen riskiä. THL muistuttaa, että täysin rokotettujenkaan ei kannata lopettaa Koronavilkun käyttöä.

Jotkut sairaanhoitopiirit suunnittelevat automaattista kertakäyttöisten avauskoodien lähetyksen käyttöönottoa. Se nopeuttaa tiedon välittämistä. Koodi lähetetään tekstiviestillä Koronavilkun käyttäjälle, jolla todetaan koronavirustartunta.

Kun koodi syötetään sovellukseen, arvioituna tartuttavuusaikana kohdatut sovelluksen käyttäjät saavat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Hus-alueella Helsingissä automaatio on jo otettu käyttöön. Ilman automatiikkaa avauskoodin lähettämisestä vastaa terveydenhuollon työntekijä.

Tartunnan saaneen tulisi syöttää saamansa avauskoodi Koronavilkkuun varoittaakseen muita käyttäjiä. Ilmoittaminen tapahtuu täysin anonyymisti. Jos tartunnan saanut ei saa avauskoodia, tulee hänen olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Koronavilkku vaatii käyttäjältään älypuhelimen ja vähän laitteen muistia. Sovellus vie tilaa vain noin kymmenen kuvan verran. Sovellus ei myöskään normaalisti kuluta akkua.

Jos käyttäjä havaitsee akun kulumisen äkillistä kasvamista esimerkiksi järjestelmäpäivityksen jälkeen, voi kokeilla puhelimen käynnistämistä uudelleen tai altistumisilmoitusten laittamista pois päältä ja uudelleen päälle. Vika häviää yleensä itsestään parin päivän kuluessa.

Koronavilkku on suunniteltu tartuntaketjujen katkaisemiseen. Aktiivinen sovellus kerää tietoja mahdollisista altistumisista aina kun käyttäjällä on puhelin mukanaan. Se otettiin käyttöön vuosi sitten.