Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko sairastanut koronan? Jos olet, et tarvitse kuin yhden rokotteen – Sipoon sote-pomo: "Ei vaarallinen, mutta katsotaan turhaksi"

THL:n on antanut uuden ohjeistuksen koronan sairastaneiden rokotuksista. Sen myötä koronaviruksen sairastanut saa riittävän suojan yhdestä koronarokoteannoksesta, joten tehosterokotetta ei tarvita tautisuojan kannalta.

Sipoon kunta tiedottaa nyt, että PCR-testillä varmistetun koronataudin sairastaneet sipoolaiset, joilla on aika varattuna tehosterokotteeseen, voivat halutessaan perua ajan tehosterokotteeseen.

– Koronataudin sairastaneelle toinen rokoteannos ei ole vaarallinen, mutta se katsotaan tällä hetkellä turhaksi, koska jo yksi rokoteannos antaa koronataudin läpikäyneelle riittävän suojan. Tällä hetkellä on kuitenkin hyvä huomioida, että ainakaan vielä toistaiseksi täyttä rokotustodistusta ei voi saada yhden rokotteen ja taudin sairastamisen yhdistelmällä. Rokotetodistusasiaa selvitetään tämän osalta, Sipoon kunnan sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko kertoo tiedotteessa.

Tuoreet tutkimukset sekä Suomesta että muualta osoittavat, että yksi koronarokoteannos synnyttää koronataudin sairastaneelle vähintään yhtä hyvän suojan kuin kaksi rokoteannosta sellaiselle, joka ei ole koronaa sairastanut. Myös jos jo yhden rokoteannoksen saanut henkilö sairastuu rokotuksen jälkeen koronavirustautiin, ei hän tarvitse enää toista rokoteannosta.

Tautisuojalle ei ole merkitystä sillä, miten pitkä aika koronan sairastamisesta on. Vaikka olisi sairastanut taudin epidemian alkuvaiheessa vuonna 2020, katsotaan yhden rokoteannoksen yhdistettynä sairastamiseen antavan riittävän suojan.

Koronan sairastaminen tulee olla varmistettu nimenomaan PCR-testillä, eli Suomessa käytetyllä virallisella laboratoriotestillä. Ensimmäinen rokoteannos sairastaneelle suositellaan edelleen antamaan sitten kun sairastumisesta on kulunut kuusi kuukautta.

Rokoteajan voi halutessaan perua HUS:in Vihta-palvelussa seuraamalla ajanvarauksen vahvistamisviestin mukana tullutta ohjeistusta. Asiakas tarvitsee joko varauksen mukana toimitetun varausavaimen tai vahvan tunnistautumisen joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.