Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi nappasi Itä-Uudellamaalla katalysaattorivarkaita ja valvoi kokoontumisajoja

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät katalysaattorivarkaudet, useiden kokoontumisajojen valvonta ja kesän tasolla pysyttelevät keikkamäärät. Lisäksi poliisin partion pysäyttämästä ajoneuvosta löydettiin ase, patruunoita, huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä ja pieni määrä epäiltyä huumausainetta.

Itä-Uudenmaan poliisi otti viikonloppuna, lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kiinni kaksi ulkomaalaistaustaista miestä, joiden epäillään syyllistyneen katalysaattorivarkauksiin.

– Miehet tavoitettiin Vantaan Myyrmäessä partion tekemän rutiinipysäytyksen yhteydessä, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

Miehet olivat liikkeellä suomalaisessa rekisterissä olevalla pakettiautolla. Pakettiauto oli toisen kiinniotetun ulkomaalaistaustaisen miehen omistama.

– Takavarikoimme autosta yhteensä 10 katalysaattoria, joita epäillään anastetuiksi. Epäillyt ovat parhaillaan pidätettyinä ja tapauksen esitutkinta jatkuu. Selvittelemme muun muassa katalysaattoreiden alkuperää, Jämsä jatkaa.

Itä-Uudenmaan liikennepoliisisektorin partiot määräsivät viime viikonloppuna tehdyn valvonnan yhteydessä kuljettajille noin parisenkymmentä ajokieltoa.

– Taustalla näissä ajokieltomääräyksissä on epäiltyjä törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia, useita vakavaa piittaamattomuutta osoittavia liikenneturvallisuuden vaarantamisia sekä muutamia rattijuopumustapauksia ja kortitta-ajoja. Voidaan siis sanoa, että valvonta tuottaa tulosta, kertoo komisario Asko Sartanen.

– Ajotapavalvonnan lisäksi teimme myös useamman erityyppisen kokoontumistapahtuman valvontaa eri puolilla poliisilaitoksemme toiminta-aluetta ja tuimme hälytystehtävien hoitamisessa kiireisten ja vakavien tehtävien sekä liikenneturvallisuuden osalta. Edellä mainitut tapahtumat sitoivat merkittävällä tavalla poliisin valvonta- ja hälytysresurssia, Sartanen jatkaa.

– Erityisesti kaksipyöräisten ajoneuvojen osalta haluamme korostaa, ettei mikään kokoontumistapahtuma, virallinen tai epävirallinen, oikeuta poikkeamaan tieliikennelain ja rikoslain sääntelystä. Valvomme näitä tapahtumia resurssien puitteissa ja pyrimme varmistamaan järjestyksen ja turvallisuuden näissä kokoontumisissa, muistuttaa Sartanen.

Pahimmillaan näissä etenkin nuorten suosimissa mopo- ja kevytmoottoripyörätapahtumissa riskit kasvavat ja onnettomuuksiltakaan ei vältytä. Ajoneuvot ovat valitettavan usein sääntelyn vastaisia esimerkiksi rakenteeltaan. Myös ajotapa näissä tapahtumissa on liian usein tieliikennelain vastaista ja vaaraa aiheuttavaa. Asiasta olisi syytä vakavasti keskustella myös kodeissa.

– Kaikenlainen niskoittelu ja uhkaava käytös on sanktioitu rikoslaissa ja tämä tulee jokaisen tämänkaltaisiin tapahtumiin osallistuvan muistaa, Sartanen painottaa.

Poliisin viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta taas kiireinen ja piti sisällään lähes 2000 erilaista poliisitehtävää. Tehtävämäärät ovat kesän ja alkusyksyn aikana vakiintuneet viikkotasolla 2 000–2 400 tehtävän välille.

– Viikon tehtävistä vajaa 800 painottui viikonloppuun, joten kiirettä keikkarintamalla riitti jälleen kerran, niin kuin kesän muinakin viikonloppuina. Kotihälytystehtäviä hoidimme viime viikolla 142 ja niistä suurimman osan, noin 70 tehtävää, viikonlopun aikana, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Koronan vaikutukset, rajoitusten keventämisestä huolimatta, näkyvät edelleen selvästi poliisitehtävissä muun muassa siinä, että erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on korkea, niin kuin se on ollut keväästä 2020 lähtien. Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia kirjattiin viime viikolla 38 ja yksityisten paikkojen pahoinpitelyitä 36, kun vastaavat luvut olivat edellisellä viikolla 23 ja 23. Myös erilaisten pahoinpitelyiden ja ryöstöjen määrä oli hienoisessa kasvussa.

– Muuten tehtävät olivat pitkälti päihtyneitä, häiriökäyttäytymistä, rattijuoppoja, omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista, etsintäkuulutettujen hakuja, liikenteestä aiheutuvia tehtäviä sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa paikoissa missä ihmisiä liikkuu ja oleskelee. Myös nuorison mopopäristelyt aiheuttavat edelleen häiriöitä lähiöissä etenkin ilta- ja yöaikaan niin viikolla kuin viikonloppuisin, Ojala jatkaa.

Kolareita poliisilaitoksen alueella oli viime viikon aikana 107 ja ne työllistivät samanaikaisesti useita partioita pitkiksikin ajoiksi. Eläinkolareita tapahtui viime viikon aikana 24. Määrä on suuri, kun ottaa huomioon, että vielä kuitenkin valitsee hyvät ajo-olosuhteet.

Poliisin partio pysäytti maanantain vastaisena yönä Nurmijärven Perttulantiellä ajoneuvon tarkastusta varten.

– Tarkastuksessa ilmeni, että kyseinen auto oli ilmoitettu anastetuksi ja kuljettajalla toimineella miehellä ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta, kertoo rikoskomisario Markku Lylykangas.

Poliisin tien päällä tekemässä paikanetsinnässä autosta löytyi lisäksi ase ja patruunoita, huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä sekä pieni määrä huumausaineeksi epäiltyä ainetta. Kaikki kolme autossa ollutta henkilöä päätyivät kiinniotettuina poliisin huostaan.

– Valitettavasti tänä päivänä yhä useammalla poliisille välitetyllä tehtävällä esiintyy aseita, teräaseita tai muita astaloita, Lylykangas jatkaa.