TM testasi suojatiesääntöjen noudattamisen ja tulokset olivat häkellyttävän surkeat – "Kahden auton giljotiini"

Suojatiellä ja sen läheisyydessä autoilijoiden olisi noudatetta erityistä varovaisuutta. Arkisto / Laura Kippola

Jouni Lampinen

Tekniikan Maailma (TM) testasi suojateiden turvallisuutta seitsemässä kaupungissa. Yleisteknisen aikakauslehden julkaiseman (8.9.) uutisen mukaan autoilijat noudattavat huonosti suojatien liikennesääntöjä.

Testissä selvitettiin, että pysähtyvätkö autoilijat suojatien eteen, jos vieressä ajava auto pysähtyy. Testi tehtiin seitsemässä suuressa suomalaiskaupungissa. Mukana olivat Helsinki, Tampere, Turku, Lahti, Kuopio, Oulu ja Rovaniemi.

TM:n testitilanteessa autoilijoiden olisi pitänyt toimia tieliikennelain ja sen pykälän 27 mukaan.

– Jos ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen, sitä ei saa ohittaa ajoneuvolla pysäyttämättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa, TM kirjoittaa.

Testin tulokset olivat surkeat, sillä viidessä kaupungissa yli puolet autoilijoista rikkoi suojatien liikennesääntöjä. TM:n testin perusteella toiseksi vaarallisin kaupunki jalankulkijoille on Rovaniemi (läpiajoja 13/20) ja ehdottomasti vaarallisin Lahti (läpiajoja 18/20).

Muissakaan testikaupungeissa tilanne ei näyttänyt hyvältä, vaikka Tampere (läpiajoja 6/20) tämän vertailun paras olikin ja seuraavina Turku (läpiajoja 7/20), Helsinki läpiajoja (10/20), Kuopio (läpiajoja 10/20) ja Oulu läpiajoja (11/20).

– Tällainen kahden auton giljotiini on erityisen vaarallinen silloin, kun ajoradalle varoittamatta säntäävä on lapsi, jota toinen autoilija ei edes huomaa, Tekniikan Maailma kirjoittaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut