Poliisi muistuttaa liikennesäännöistä – "Onko sinulle epäselvää, mitä ja ketä väistät suojatiellä liikkuessasi?"

Poliisi korostaa, että tarkkaavaisuuden on oltava suojatietä ylitettäessä nimenomaan suojatiellä eikä jossain muualla, esimerkiksi taustalla olevissa rakennuksissa. Arkisto/Aku Isotalo

Jouni Lampinen

Poliisi tiedotti keskiviikkona (8.9.) suojatiesäännöistä, koska niiden kertaukselle tai oppimiselle vaikuttaa olevan tarvetta.

– Tällä viikolla Sisä-Suomen alueella on tapahtunut kaksi liikenneonnettomuutta, joissa suojatietä ylittämässä ollut jalankulkija on joutunut ajoneuvon töytäisemäksi, poliisi kertoo ja kysyy sen jälkeen lukijalta kysymyksen.

– Onko sinulle epäselvää, mitä ja ketä väistät suojatiellä liikkuessasi?

Sisä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisiyksikkö kertaa suojatiesäännöt jalankulkijoille, polkupyöräilijöille ja autoilijoille.

– Tieliikennelain mukaan ajoneuvolla ajettaessa on jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, annettava esteetön kulku. Polkupyörää taluttava henkilö katsotaan myös jalankulkijaksi.

Poliisi muistuttaa myös jalankulkijaa olemaan valppaana suojatiellä ja sen läheisyydessä.

– Tarkkaile liikennettä ja ole valppaana. Ota katsekontakti lähestyvän ajoneuvon kuljettajaan, jotta molempien aikeet olisivat tiedossa.

– Älä astu suojatielle, ellei kuljettaja hidasta nopeutta ja havaitse sinua.

Polkupyörällä saa ajaa suojatien yli, mutta suojatie velvoittaa antamaan esteettömän kulun ainoastaan jalankulkijalle, poliisi korostaa.

– Pyörän taluttaja katsotaan jalankulkijaksi.

Yleisesti poliisi nostaa esille musiikin kuuntelun ja puhelimen käytön voivan aiheuttaa tarkkaavaisuuden herpaantumista liikenteessä.

Poliisi suorittaa tehostettua turvalaite- ja tarkkaamattomuusvalvontaa viikon ajan, ensi viikon torstaista (16.9.) alkaen.

– Valvontajakson aikana liikennevalvontaa suunnataan erityisesti turvalaitteiden käytön ja tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttavien tekijöiden valvontaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut