Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Öljy ei enää voisi olla pääasiallinen lämmitysmuoto – Hallitus haluaa vähintään 38 prosenttia rakennuksen energiasta uusiutuvaksi

Ympäristöjärjestöille tulisi oikeus valittaa YVA-luvista.

Hallitus on antanut tänään torstaina eduskunnalle lakiesityksen, jonka mukaan rakennukseen ostettavasta lämmöstä ja sähköstä vähintään 38 prosentin pitäisi jatkossa olla uusiutuvaa energiaa.

Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että rakennuksen pääenergialähde ei voisi enää olla fossiilista energiaa, kuten öljyä, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Muutos koskisi uusia ja laajamittaisesti korjattavia rakennuksia. Tiedotteessa rauhoitellaan kuitenkin öljylämmitteisten omakotitalojen omistajia: laissa tarkoitetut laajamittaiset korjaukset ovat omakotitaloissa harvinaisia ja niitä tehdään vain omistajan omasta päätöksestä. Esimerkiksi vesikaton uusiminen tai vesivahingon korjaaminen eivät velvoittaisi luopumaan öljylämmityksestä.

Hallituksen nyt esittämä 38 prosentin tavoite on peräisin EU:n niin sanotusta RES-direktiivistä, jonka tarkoitus on edistää uusiutuvaa energiaa.

Lakiesityksessä myös muun muassa annettaisiin laajennettaisiin valitusoikeutta ympäristövaikutusten arviointia (YVA) edellyttävien rakennusten rakennusluvista.

Oikeus valittaa, lausua ja tulla kuulluksi tulisi paikallisille rekisteröityneille yhteisöille, joiden sääntöihin kuuluu luonnon, terveyden tai ympäristön suojelu. Laajennus koskisi vain niitä rakennuslupia, joissa itse rakennuksen rakentamisen edellytyksenä on YVA-lain mukainen ympäristövaikutusten arviointi.

Muutos toisi järjestöille valitusoikeuden vuosittain arviolta 30–50 hankkeeseen.

Koska lakiesityksellä pannaan toimeen EU-säännöksiä, se on kiireellinen. Tarkoitus on saada muutokset voimaan mahdollisimman pian.