Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi) on kanneltu saavutettavuuspuutteista pientyönantajille tarkoitetussa Verohallinnon Palkka.fi-palvelussa. Palvelu on Verohallinnon lakisääteinen tehtävä.
Avi on puutteiden vuoksi antanut Verohallinnolle huomautuksen. Huomautus on avin keinoista ankarin tapa puuttua kantelun perusteella havaittuun lainvastaiseen toimintaan.
Digipalvelulaki velvoittaa viranomaisia siihen, että digitaaliset palvelut täyttävät saavutettavuusvaatimukset. Avin tiedotteen mukaan Palkka.fi -palvelun saavutettavuus on lähes kaikilta osin heikkoa tai olematonta.
Varsinkin vammaisten tarpeet tulee huomioida, jotta he pystyvät käyttämään Palkka.fi -palvelua.
Verohallinto suunnittelee korjaavansa puutteet vasta silloin, kun palvelua muutenkin joskus tulevaisuudessa uudistetaan.
Avin näkemys on, että tämä ei ole lainmukaista.
Verohallinnon mukaan puutteiden korjaamiseksi koko palvelu tulisi rakentaa uudelleen, jolloin muutosten kustannukset ovat suuret.
– Hyvin usein vedotaan siihen, että digitaalisen palvelun tekeminen saavutettavaksi aiheuttaa kustannuksia. Laki kuitenkin edellyttää, että palvelua tarjoava viranomainen huomioi myös esimerkiksi vammaisten henkilöiden mahdollisuudet ja tarpeet käyttää kyseistä digitaalista palvelua, muistuttaa Etelä-Suomen avin saavutettavuuden valvonnan yksikön päällikkö Viena Rainio.
Digipalvelulaki, jossa saavutettavuusvelvoitteet kuvataan, tuli voimaan huhtikuun alussa 2019.
– Lain ajatuksena on, että viranomaiset ottaisivat saavutettavuuden huomioon verkkosivustoissaan ja sovelluksissaan kaikissa vaiheissa jo alusta alkaen, jotta palveluita voisi käyttää itsenäisesti suurempi joukko ihmisiä, kertoo tiedotteessa avin saavutettavuuden valvonnan yksikön lakimies Elisa Kotiniemi.
Avi voi erikseen ottaa digitaalisia palveluja osaksi valvontaohjelmaansa. Valvonnan perusteella avi voi määrätä toimijan tekemään palvelun saavutettavuusvaatimusten mukaiseksi. Tarvittaessa määräystä voi tehostaa uhkasakolla.
Etelä-Suomen avi vastaa koko Suomessa digipalvelulain saavutettavuusvaatimusten noudattamisen valvonnasta.
Suomessa arvioidaan olevan yli miljoona ihmistä, joiden voi olla vaikeaa käyttää digipalveluja, etenkin jos palvelujen saavutettavuuteen ei ole kiinnitetty huomiota. Verkkosivuilla ja mobiilisovelluksissa ei aina huomioida riittävästi muun muassa näkö- tai kuulovammaisia, liikuntarajoitteisia, kehitysvammaisia tai henkilöitä, joilla on luki- ja oppimisvauksia tai heikko suomen kielen taito.
Esimerkiksi videoiden sisältämä tieto pitää tarjota myös tekstimuodossa, koska kaikki ihmiset eivät näe tai kuule videoita.